újrahasznosítás

2019.07.08. 19:55

Kihelyezték az új gyűjtőkonténereket Szarvason

Üveggyűjtő konténereket helyeztek ki Szarvas több pontján. A városban, mint ahogyan a legtöbb településen, gondot okozott a szelektív szigeteken felhalmozódott, illegálisan lerakott szemét, ezért bevezették a házi szelektív gyűjtést, amely azonban az üveg tárolására nem nyújt alternatívát.

Balázs Anett

Az üveggyűjtő konténereket a szelektív szigetek helyén, kísérleti jelleggel helyezték ki néhány hónappal ezelőtt a város több pontján. Dr. Melis János címzetes főjegyző az előzményekről szólva elmondta, a szelektív szigetek beszüntetését lakossági igény alapján végezte el az önkormányzat, mert azokat többen illegális lerakónak vélték.

Révész Éva mindig a konténerekbe hordja a feleslegessé vált üvegeket /Fotó: Babák Zoltán/

– A külterületről, az üdülőövezetről, aki éppen úgy gondolta, hogy nincs kedve a Szarvasi Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft.-hez kimenni, vélhetően meglátta a szelektív gyűjtőszigeteket, és különösebb gátlás nélkül az összes lomját ott helyezte el. A település több pontján emiatt kialakult helyzet felháborító volt a lakosság számára – árulta el Melis János.

Kifejtette, ezek után egy pályázat keretében a város egész területén bevezették a házhoz menő szelektív gyűjtést, így a szóban forgó szigetek fenntartására már nem volt kötelezettsége az önkormányzatnak. Viszont az üveghulladék nem dobható az otthoni szelektív kukába sem, sőt a vegyes szemetesben landolt üveg miatt a Dareh Bázis Zrt. nem üríti ki azt, mivel tönkreteheti a rendszerüket. Ennek megoldására az önkormányzat Szarvas hat pontján színes és fehér üvegek gyűjtésére alkalmas konténereket helyezett ki.

Melis János arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben ezeken a pontokon továbbra is fennáll a probléma, azaz nem csak üveghulladék kerül az arra kijelölt gyűjtőkbe, akkor megszüntetik azokat, és a lakosságnak egyénileg kell megoldania a nemkívánatos palackok elhelyezését. Például úgy, hogy saját kezűleg viszik el a Koméphez, ahol átveszik azokat. Hozzátette, a korábbi panaszáradatokhoz képest azonban javult helyzet.

Az egyik szarvasi olvasónk által küldött képről viszont – amelyen a gumiabroncstól kezdve a műanyag székig több minden megtalálható az egyik konténer környékén – kiderül, sajnos nem mindenki tudja rendeltetésszerűen használni a gyűjtőedényeket, így kérdéses, hogy a türelmi időszak meddig tarthat még, s meddig maradhatnak a konténerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában