2019.07.18. 10:22
Kánikulában jól fogy a görögdinnye
A medgyesegyházi Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke érdeklődésünkre elmondta, egyre nagyobb arányban veszi át a magyar görögdinnye a külföldi gyümölcs vásárlói piacát.
Szarvas-Eztszll?n rendeztk meg az aratnapot 22. alkalommal. Bemutat aratssal, magyarok kenyere program kihirdetsvel s a magyar dinnye npszer?stsvel a NAK SEGêTSGVEL.
Fotó: Imre György
Hazánkban 4500 hektáron termesztenek görögdinnyét, ebből 1800 hektár Dél-Békést foglalja magában.
– Sajnálatos módon idén sem sikerült elérni eddig, hogy az exportpiacok megadják ugyanazt az árat a minőségi magyar dinnyéért, mint az olasz, a görög és a spanyol portékáért – hangsúlyozta Göcző Mátyás. – A belföldi kereslet egyre növekszik, de ahogy a sörnél, úgy a dinnyénél is a kánikula növeli a fogyasztást.
Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hangsúlyozta, néhány hét késéssel, de annál finomabb ízzel elérhető már mindenhol a megyében termesztett szabadföldi dinnye.
– A termelők igazodtak a vevői igényekhez és a klimatikus változásokhoz, még szeptember közepén is lesz friss dinnye a piacon, illetve magszegény és minidinnyék színesítik a kínálatot – emelte ki dr. Kulcsár László. – A dinnyeszezon kezdete kapcsán bízunk abban, hogy az áruházláncok szakítanak a korábbi évek káros gyakorlatával, és nem drasztikus akciózással indítják a magyar dinnye piacra vitelét.
Az elmúlt években a NAK és partnerszervezeti promóciós tevékenységének is köszönhetően nőtt a hazai éves fogyasztás, időjárástól és évjárattól függően már 13-15 kilogramm/fő körül mozog, míg 10 éve 8-9 kilogramm körül alakult. A termelők több szakaszban ültetik és szedik a dinnyét, ezzel tompítva a dömpinget, illetve időben meghosszabbítják a szezont.