Békés megye

2019.07.18. 10:22

Kánikulában jól fogy a görögdinnye

A medgyesegyházi Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke érdeklődésünkre elmondta, egyre nagyobb arányban veszi át a magyar görögdinnye a külföldi gyümölcs vásárlói piacát.

Ny. L.

Szarvas-EzŸtszšll?n rendeztŽk meg az arat—napot 22. alkalommal. Bemutat— arat‡ssal, magyarok kenyere program kihirdetŽsŽvel Žs a magyar dinnye nŽpszer?s’tŽsŽvel a NAK SEGêTSƒGƒVEL.

Fotó: Imre György

Hazánkban 4500 hektáron termesztenek görögdinnyét, ebből 1800 hektár Dél-Békést foglalja magában.

– Sajnálatos módon idén sem sikerült elérni eddig, hogy az exportpiacok megadják ugyanazt az árat a minőségi magyar dinnyéért, mint az olasz, a görög és a spanyol portékáért – hangsúlyozta Göcző Mátyás. – A belföldi kereslet egyre növekszik, de ahogy a sörnél, úgy a dinnyénél is a kánikula növeli a fogyasztást.

Népszerű volt a hazai a NAK dinnyekóstoltatásán /Fotó: Imre György/

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hangsúlyozta, néhány hét késéssel, de annál finomabb ízzel elérhető már mindenhol a megyében termesztett szabadföldi dinnye.

– A termelők igazodtak a vevői igényekhez és a klimatikus változásokhoz, még szep­tember közepén is lesz friss dinnye a piacon, illetve magszegény és minidinnyék színesítik a kínálatot – emelte ki dr. Kulcsár László. – A dinnyeszezon kezdete kapcsán bízunk abban, hogy az áruházláncok szakítanak a korábbi évek káros gyakorlatával, és nem drasztikus akciózással indítják a magyar dinnye piacra vitelét.

Az elmúlt években a NAK és partnerszervezeti promóciós tevékenységének is köszönhetően nőtt a hazai éves fogyasztás, időjárástól és évjárattól függően már 13-15 kilogramm/fő körül mozog, míg 10 éve 8-9 kilogramm körül alakult. A termelők több szakaszban ültetik és szedik a dinnyét, ezzel tompítva a dömpinget, illetve időben meghosszabbítják a szezont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában