Békés - Galériával

2019.06.16. 19:59

Kiállítással és hangversennyel kezdődött az idei BÉTAZEN

Egy több mint 22 ezer fotóból álló monumentális kiállítással, valamint a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, a Muzsikás zenekar és Petrás Mária közös nyitóhangversenyével kezdődött meg hazánk legnagyobb múltra visszatekintő komolyzenei indíttatású fesztiválja, a Békés-tarhosi Zenei Napok vasárnap délután a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

Papp Gábor

„Feltöltés alatt... Rendhagyó kiállítás Apáti-Nagy Lajos és Gazsó János fotósok a BÉTAZEN elmúlt tíz évét megörökítő munkájából” címmel egy különleges kiállítás megnyitója vezette fel az idei Békés-tarhosi Zenei Napokat. A tárlaton összesen 22 ezer 335 fotót tekinthetnek meg az érdeklődők olyan módon, hogy a mintegy 5,5-ször 3 centis képek együttese, mintegy 50 négyzetméteren kirajzolja a BÉTAZEN-hez kapcsolódó jellegzetes épületeket a tarhosi zenepavilontól a békési helyszínekig, a megye névadó településének látképéig.

A látvány egyébként sokáig a szép számú érdeklődő előtt is rejtve volt, a fotókat a Békési Újság lapjai alá rejtették, és a közönség leplezte le a tárlatot. A kiállítást a békési zeneiskola legendás alapítói, Fejes Antal és felesége, F. Pálfy Zsuzsa nyitotta meg.

- A BÉTAZEN templomában állunk – fogalmazott F. Pálfy Zsuzsa. Mint elmondta, egy újabb álom részesei lehetünk, ami szerves folytatása annak, amit Gulyás György a BÉTAZEN alapítója a település vezetőivel, a helyi szakemberekkel, a lakossággal közösen elkezdett.

- Akkor elindult egy olyan fesztivál, amely országosan egyedülálló komolyzenei programokkal hirdette a békés-tarhosi szellemiséget – hangsúlyozta F. Pálfy Zsuzsa, aki úgy vélekedett, a kiállítás és a két fotós sokat tesz a BÉTAZEN-ért, a komolyzenéért, a kultúra megőrzéséért.

Apáti-Nagy Lajos és Gazsó János egyedi, különleges kiállítása nyílt meg /Fotók: Imre György/

A zenei napokat Izsó Gábor, Békés polgármestere nyitotta meg, aki egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavalyi programsorozat több szempontból is rekordokat döntött. Az előző évi BÉTAZEN-re 1500 művész látogatott el, különösen a kórustalálkozóra érkeztek nagy számban vendégek. A programokat pedig több mint 7000-en tekintették, hallgathatták meg.

A településvezető kiemelten fontosnak nevezte az „örökség”, a békés-tarhosi szellemiség megőrzését, továbbvitelét. Ennek kapcsán kiemelte, számos helyi kötődésű művész, illetve fiatal tehetség lép majd fel a BÉTAZEN két hete alatt.

A Békés Megyei Szimfonikusok hangversenyére ezúttal is megtelt a kulturális központ nagyterme

Izsó Gábor szólt arról, hogy a zenei napok programjai bővültek az elmúlt években, amely így összművészeti fesztivállá változott, megtartva a tradíciókat. Örömtelinek nevezte, hogy a Békés-Tarhosi Zenebarátok Körének összejövetelére több mint százan jelezték részvételüket. Kiemelte a Belencéres Néptáncegyüttes produkcióját, illetve a digitális világunkban fontos olvasótábor üzenetét.

A hagyományoknak megfelelően idén is a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar előadása nyitotta a Békés-tarhosi Zenei Napokat. Közreműködött a Muzsikás együttes és Petrás Mária népdalénekes. Vezényelt Gál Tamás Liszt-díjas karmester, Érdemes Művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában