bűnmegelőzési tanácsok

2019.06.17. 17:30

A nyár veszélyeire hívják fel a megyei strandolók figyelmét

Bűnmegelőzési tanácsokat adott és a legfontosabb vagyonvédelmi szabályokat ismertette a rendőrség kicsiknek és nagyoknak egyaránt hétfőn a nyári időszakra vonatkozóan a Békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdőben. Megtudtuk: az esemény az első kihelyezett programjuk idén.

Vásári Erzsébet

Telekné Furák Mónika rendőr alezredes elmondta, nyári fürdőzéssel kapcsolatos bűnmegelőzési programjuk minden évben kiemelkedő fontosságú számukra. Ennek keretében évente igyekeznek más és más módon megszólítani a gyerekeket, hiszen az internet használatának köszönhetően bár számos szabállyal tisztában vannak, mégis folyamatosan szükség van ismereteik bővítésére biztonságuk érdekében.

Fotók: Lehoczky Péter

Éppen ezért játékos formában, személyre szabottan közelítenek hozzájuk, hogy átadhassák nekik a legfontosabb tudnivalókat. Utóbbiakból kiemelte többek közt az okostelefonok helyes használatát, az idegenekkel való kapcsolatteremtést, annak esetleges elutasítását, és a vagyoni tárgyak védelmét.

Hozzátette, idei kampányuk lehetőséget biztosít arra, hogy Békés megye valamennyi fürdőhelyére eljussanak a nyár végéig. Következő állomásuknak Füzesgyarmatot nevezte meg, ahol kedden 11 órától várják a strandolókat.

Deák Sándor rendőr százados, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója kifejtette, programjuk célja, hogy a lakosság minden korosztályának felhívják a figyelmét a fürdőzés, és a nyár veszélyeire.

Beszámolójából kiderült, strandos kitelepüléseik során igyekeznek rávilágítani olyan dolgokra, mint például a felhevült testtel való vízbe ugrás következménye és az úszógumik helyes használata.

Utóbbiak méretével kapcsolatban javasolja, hogy ne válasszunk túl nagyot, illetve túl kicsit sem, mert kicsúszhat belőle gyermekünk, vagy éppen beleszorul, aminek veszélye lehet egy átfordulás, amit nem tud magától korrigálni. Hozzátette, úszni nem tudó gyermekek számára semmiképpen nem ajánlják a mély víz használatát, még segédeszközzel sem.

Deák Sándor minden víztípussal – szabad strand, fürdő – kapcsolatban kiemelte, hogy ne ugorjunk be olyan helyen, amit nem ismerünk, hiszen bármilyen tárgy megsértheti testünket, vagy olyan mélységgel találkozhatunk, amire nem voltunk felkészülve.

Emellett a vagyonbiztonságra is felhívta a figyelmet, amelynél az egyik legfontosabb betartandó, hogy ne hagyjunk semmilyen értéket járművünkben – még annak csomagtartójában sem –, mert azzal könnyen lopás áldozatává válhatunk.

Majd visszatérő problémaként említette a strandokon elterjedt úgynevezett plédsafe-et, amikor a fürdőzők pléddel vagy törölközővel takarják le tárgyaikat azt gondolva, hogy így biztonságban vannak. Hozzátette, ez egy sokakra jellemző tévhit, amit nem győznek hangsúlyozni.

Az eseményen a főelőadó a versenyúszó 11 éves Kiss Zsófiával és 8 éves Kiss Péterrel mutatta be programjukat. A gyerekeket szójátékra és memóriajátékra invitálta, amikkel párhuzamosan beszélgetést kezdeményezett velük arról, ők hogyan óvják magukat a strandolás veszélyeitől. A gyerekek elmondták, fontosnak tartják, hogy a fürdőben mindig odafigyeljenek egymásra és értékeikre. Továbbá szó esett a nyári közlekedésről, és a kerékpározásról is, aminek kapcsán a láthatósági mellény fontosságát fejtegették.

Az internet veszélyeit is bemutatták

Deák Sándor elmondta, a nyár veszélyei nem csupán a víz közelében leselkedhetnek gyermekeinkre, amit különféle szókeresőkkel és tesztekkel igyekeznek bemutatni nekik. Ennek keretében óvva intik őket például az internetes ismerkedéstől, és az idegenekkel való személyes találkozástól. Ezentúl a vírusirtók és különböző tűzfalak használatát ajánlják számukra, melyekkel a személyes adataikat védhetik, illetve hangsúlyozzák, hogy ne töltsenek fel magukról kompromittáló – lengébb ruházatú vagy kihívó – fotókat a világhálóra, mert az kellemetlen helyzetekbe sodorhatja őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában