megyei körkép

2019.06.17. 11:25

Aki nyár végén kezd keresni, az már nem talál albérletet

A felvételiket követően a végzős diákok rohamára lehet számítani a kiadó ingatlanok piacán. Ha valaki a legmegfelelőbb albérletet akarja megszerezni, akkor időben kell lépnie. A szakemberek szerint már a nyár közepén érdemes a hirdetéseket böngészni.

Busi Ottó

Több mint száz­ezren tanulnak tovább a felsőoktatásban. A következő tanévet megelőző albérletszezon gyakorlatilag ezen a ponton kezdetét is veszi, a magas árak miatt pedig fontos minél előbb kapcsolni. Gadanecz Zoltán, a békéscsabai irodával is rendelkező GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa azt tanácsolja az egyetemistáknak, hogy már júliusban, de legkésőbb augusztus elején kezdjék el keresni az albérleteket, mert kockázatos lehet szeptemberig kivárni.

Illusztráció: Shutterstock

– Sokkal jobb időben megjelenni az ingatlantulajdonosoknál, hogy ne szorítson a határidő. Az augusztust is megéri kifizetni annak érdekében, hogy biztosan legyen a gyereknek hol laknia az egyetem kezdetekor. Ezután kell inkább a lakótársak szerzésére törekedni, így visszaszerezhetjük a kifizetett plusz egy hónap miatt keletkezett többletköltséget – magyarázta a szakember.

Mint mondta, a szeptemberi időszakban a piac felveri az árakat, mert a tulajdonosok biztosak benne, hogy ki tudják adni a lakásukat. Nem mindenki pályázik ugyanakkor diákalbérlőre, mert sokan a nyári időszakot nem szeretnék fizetni, és csak kilenc hónapra írnának alá, ami értelemszerűen bevételkiesést okoz.

– Minden fórumon kell keresni, sokan előszeretettel használják a közösségi médiát erre a célra. A tulajdonosok is nagyobb biztonságban vannak, ha valakinek az ismerőse veszi ki az ingatlant, és nem az utcáról ment be valaki hozzá. Így jobban járhat a bérlő is, mert alkualap lehet, hogy hosszú távon biztosított az albérleti díj fizetése, illetve a közös ismerős lévén van egy bizalmi viszony a felek között – osztotta meg Gadanecz Zoltán.

Aki a fővárosban folytatja tanulmányait, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Az Ingatlan.com adatai szerint Budapesten a lakásbérleti díjak 2014 óta 54 százalékkal nőttek. Mindez a portál számításai szerint azt jelenti, hogy a kiadó lakások négyzetméterre vetített átlagos bérleti díja 3200 forintra nőtt. Az átlagos albérletár a fővárosban 160 ezer forint volt május közepén, ez 7 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten.

Az általunk megkérdezett békési továbbtanulók másik népszerű célpontja Szeged, az Ingatlan.com elemzése szerint itt 6 százalékkal, 95 ezer forintra emelkedett a havi bérleti díj az elmúlt évhez képest. Népszerű volt még a hajdúsági megyeszékhely, a hírportálunknak válaszoló fiatalok közül többen Debrecent jelölték meg továbbtanulásuk céljaként, itt 100 ezer forintra nőtt az átlagos lakásbérleti díj.

A távolabbi városokban lakást kereső helyieknek a Békés megyei ingatlanirodák némelyike segítséget is nyújt. Dr. Jantyik Tiborné, az Openhouse ingatlanközvetítő irodavezetője elmondta, békéscsabai kirendeltségük a máshol albérletet kereső fiataloknak is segíthet a megfelelő lakás megtalálásában. Az itt felvett igényeket ugyanis továbbítják a kiválasztott város ingatlanirodájának, ők pedig már ennek megfelelő lakásokkal jelentkeznek a bérlőnél.

A Békés megyei albérletpiac

A legnagyobb ingatlanhirdetési portálon meghirdetett többtucatnyi Békés megyei albérlet között egy 45 ezerért kiadó másfél szobás lakás található, mellette három 50 ezres, majd lényegében 60 és 70 ezer forinttól kezdődnek az árak. Az átlag is ebben a sávban mozog, a legmagasabb összeget pedig egy-egy 110 négyzetméteres három-, illetve négyszobás, teljesen berendezett békéscsabai belvárosi lakásért kell fizetni. Előbbiért havonta 150 ezret, míg utóbbiért tízezerrel többet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában