Békés megye

2019.06.19. 17:29

Beköszöntött a strandbetegségek időszaka

A strandszezon kezdetével együtt felütötték a fejüket az úgynevezett nyári betegségek – hányás, hasmenés, napszúrás, hőguta és leégés is.

V. E.

Dr. Ferenczi Attila háziorvos elmondta, ugyan tömeges megjelenések még nincsenek a rendelőkben a „strandbetegségek” miatt, de az évi átlagosnál többen érkeznek hányásra, hasmenésre panaszkodva.

Hozzátette, a nagy melegben a fürdőhelyek forgalma megnövekszik, és ahol sok ember van, ott nagyobb a közösségi fertőzések veszélye is. Utóbbiak elsősorban gyomor- és bélhuruttal járnak, de okozhatnak bőrtüneteket – elsősorban gombás fertőzést – is.

Ezek általában kezelhetőek otthonunkban a patikákban vény nélkül kapható készítményekkel, bő folyadékkal és diétával, azonban például egy napok óta fennálló, szűnni nem akaró hányással, hasmenéssel mindenképp orvoshoz kell fordulni, hiszen itt már fennáll a kiszáradás veszélye. Kiemelte, a betegség első két-három napján nem ajánlja a hasfogók alkalmazását, mivel azok gátolják a vírus áthaladását szervezetünkön.

Illusztrációk: Shutterstock

A gombás fertőzésekre visszatérve elmondta, a medence partokon, és zuhanyzókban mindenképpen javasolja a papucs viselését, mert a strandokon magasnak mondható ezen vírusok kockázata. Egyéb bőrelváltozás észlelésével kapcsolatban kiemelte, hogy azonnali orvosi ellátást igényelnek. Végül pedig a napszúrásra és napégésre tért ki a háziorvos. Beszámolója szerint az előbbi hatására egy enyhe fokú agyvizenyő alakul ki, ami fejfájást, bágyadtságot, és hányást okozhat.

Ennek súlyosabb verziója a hőpangás és a hőguta, melyek már életveszélyes tüneteket is produkálhatnak. A test hőmérséklete ugyanis esetükben nem képes magától csökkenni, és zavart tudatállapot, illetve eszméletvesztés is bekövetkezhet. Ilyenkor mindenképpen hűteni szükséges szervezetünket, és zavartság, ájulás esetén orvost, mentőt kell hívni.

A napégéssel kapcsolatban elmondta, fokozottan ajánlottá vált a kalap, és a napvédő termékek használata, mert az UV sugárzás az elmúlt napokban olyan mértékben megnövekedett, hogy akár 15-30 perc alatt is leéghetünk.

Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke elmondta, egyelőre csupán a szokásos nyári forgalmat tapasztalják a gyógyszertárakban, és azt tapasztalja, az emberek inkább a megelőzésre fektetik a hangsúlyt. Keresik ugyan a széntablettát, probiotikumokat és hányás elleni gyógyszereket, de nem járványszerűen.

Kiemelte, ebben az időszakban mindenkinek érdemes otthonában tartani a vény nélkül kapható, úgynevezett rehidatráló port, ami ital formájában elfogyasztva szinte azonnal helyreállítja ion háztartásunkat és ásványi anyagokkal tölti fel szervezetünket, megakadályozva ezzel a kiszáradást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában