gombagyűjtés

2019.05.22. 13:40

Itt a gombaszedés szezonja: naponta két kilót gyűjthetünk

Hazánkban az egy főre eső gombafogyasztás mindössze másfél kilogramm évente, míg tőlünk nyugatabbra ennek a duplája. Ezzel szemben a gombagyűjtésnek – mondhatni – hagyománya van országunkban, bár napjainkban már szabályozott a tevékenység. Legutóbb áprilisban módosultak a gombák gyűjtéséről szóló rendeletek.

Busi Ottó

A csapadékos időjárásnak köszönhetően kibújtak a földből a gombák, így aki szereti a belőlük készült ételeket, az most bőszen járja az erdőket-mezőket. A gombák nagyon egészséges és tápláló élelmiszerek, jól elkészítve pedig kifejezetten ízletes ételek készíthetők belőlük. A szabadban szedett gomba azonban csak akkor fogyasztható, ha előtte bebizonyosodott, hogy ehető. Ebben pedig a gombaszakértők vannak a lakosság segítségére, ők bizonyosan megmondják egy gombáról, hogy abból készülhet-e jóféle paprikás vagy inkább a kukában a helye.

Selmeczi László négy évtizede gombaszakértő a békéscsabai piacon /Fotó: Imre György/

Selmeczi László gomba- és szárítmányozási szakellenőr már négy évtizede hivatalos gombaszakértő, a békéscsabai piacon vizsgálja be díjmentesen a gombákat. Mindennap reggel héttől fogadja azokat, akik nem szeretnének az életükkel játszani, és elviszik hozzá a leszedett gombákat a piaccsarnokba.

Szerdán és szombaton egészen délig, a többi napon reggel kilencig lehet a segítségét kérni. Munka van bőven, beszélgetésünk alatt hárman is megfordultak nála, de Selmeczi László kifejti: vannak olyan napok, amikor többtucatnyian hoznak be gombát, a tavalyi rekord 78 kliens volt, ennyien mentek el hozzá egy szombat délelőtt.

Hazánkban egyébként szabályozott a gombaszedés, személyenként naponta két kilogramm gyűjthető be, magánterületről pedig engedély is szükséges a tulajdonostól. A szabályokon pedig éppen áprilisban változtattak, bár Selmeczi László szerint inkább a gombaszakértők és a kereskedők érezhetik a változásokat, a lakossági gombaszedők nem. Előbbinél új nyilvántartás vezetését emelte ki a szakértő, e szerint a gombaszakellenőr a lakossági gombaminősítésről nyilvántartást, naplót kell, hogy vezessen, amit aztán az utolsó bejegyzés időpontjától számított két évig meg is kell őrizni. A kereskedőknél pedig változás, hogy ezentúl csak úgy árusíthatják a szedett gombát, ha a szakértő által kiadott gombaminősítési igazolást a gombatétel mellett jól látható módon elhelyezi. Ez aztán csak az adott árusítási helyen, a kiállítás napján használható fel, és az árusítás befejezése után le kell adni az azt kiállító gombaszakellenőrnek.

Mint Selmeczi László elmondásából kiderült, keleti szomszédunknál nincs ilyen korlátozás, sőt, lényegében egyáltalán nincs, így aztán megyénkből többen is Erdélybe, a bihari hegyekbe járnak gombászni, mint ahogy teszi ő is. Emellett saját maga is termeszt gombákat, sőt, szárítja, porítja őket.

A szakértő tanácsa szerint a gombát vékonyra szeljük – kivéve a szegfűgombát –, akkor is, ha azonnal elfogyasztjuk és akkor is ha szárítjuk. A szárított gombát pedig annak feldolgozása előtt áztassuk vízbe, addig amíg el nem éri eredeti méretét, súlyát. Aki nem így tesz, annál az is előfordulhat, hogy a nyers gombával ellentétben a szárított gomba fogyasztásakor hasfájás lép fel.

Megdupláznák a fogyasztást

Az éves 1,5 kilogrammos személyenkénti gombafogyasztás duplája lenne az ideális – adta hírül korábban az agrárkamara. Hozzátették, a magas ásványianyag- és vitamintartalmú, értékes fehérjéket, illetve zsírsavakat tartalmazó gombaféléket érdemes felvenni a változatos étrendbe. A fogyasztás pedig nem múlhat a termelésen: a hazai gombatermelés napjainkban nagyságrendileg 30 ezer tonna. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 8 százaléka laskagomba, ezek többsége pedig exportra kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában