e-hulladék

2019.05.23. 06:50

Gyakran kerül rossz helyre az elektronikai hulladék

Tízből négyen helytelenül az utcára teszik ki az elektromos, elektronikai hulladékot – derült ki egy hazánkban ismert áruházlánc felméréséből. A veszélyes hulladéknak minősülő e-berendezésektől legtöbben lomtalanításkor szabadulnak meg, de akadnak, akik azon kívül is kirakják, vagy a kukába teszik a feleslegessé vált készülékeket.

Nagy-Laczkó Viktória

Az országos felmérés a Békés megyei hozzáállást is tükrözi: a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. tapasztalata alapján térségünkben is nagy számban dobnak ki e-eszközöket. Sokan nem tudják még ma sem – vagy nem vesznek róla tudomást –, hogy lomtalanításkor nem szabad kitenni az utcára az e-hulladékot.

A MediaMarkt által elvégzett országos felmérésben a megkérdezettek csaknem fele rosszul helyezi el az e-eszközökből származó szemetet. A kitöltők húsz százaléka azt mondta, nem tud az ilyen berendezések megfelelő elhelyezésével foglalkozni, tizenöt százaléknak nincs erre ideje, további huszonkettő pedig arra hivatkozott, nem tudja, hova vihetné az e-szemetet. Pedig az ilyen veszélyes hulladéknak minősülő termékek helyes leadása azért is lényeges, mert ezzel tehetjük meg az első és legfontosabb lépést az újrahasznosításuk felé.

Bár csak 2004 óta kötelező, a MediaMarkt már 1997 óta átveszi a fogyasztóktól az újra cserélt régi készülékeket /Fotó: Imre György/

Békés megyében több lehetőség közül választva adhatjuk le hasznosításra az e-szemetet: az önkormányzatok által szervezett gyűjtési akciók alkalmával; a közszolgáltatás keretei között üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarokon (Dareh Bázis Nonprofit Zrt.); legalább négyszáz négyzetméter alapterületű e-berendezés értékesítésére alkalmas eladótérrel rendelkező kiskereskedelmet végző üzletben vagy házhoz szállításkor (a rendelt termékkel azonos mennyiségű és használati célú e-berendezést a forgalmazó átveszi, illetve elszállítja); engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezetek által működtetett gyűjtőhelyeken.

A Dareh Bázis Nonoprofit Zrt. jelenleg hét helyszínen (Dévaványa, Gyula, Kunágota, Mezőhegyes, Orosháza, Szeghalom, Vésztő) üzemeltet hulladékgyűjtő udvart, és Békéscsaba vonatkozásában egyeztetések folynak annak érdekében, hogy a jövőben ott is legyen ilyen. Az udvarokban ingatlanonként – a rendelkezésre álló hely szűkössége miatt – öt darab, bontatlan e-berendezést lehet átadni hasznosításra díjmentesen. Ennek ellenére a társaság tapasztalata alapján az illegális hulladéklerakás során térségünkben is nagy számban dobnak ki e-készülékeket (televízió, hűtő, mosógép, nyomtató), de a lomtalanítási akciók alkalmával is előfordul, hogy egyes ingatlanhasználók a tiltás ellenére helyeznek ki lomhulladékként ilyen szemetet.

Holopné dr. Sztrein Beáta, a társaság általános igazgatója elárulta, a cég tavaly 129,3 tonna (főként hűtők, televíziók, mosógépek, mikrohullámú sütők, monitorok, számítógépek, nyomtatók, hajszárítók) lakossági elektronikai hulladék átvételében működött közre.

Köteles átvenni a kereskedő

Az értékesítők 2004 óta kötelesek ingyen visszavenni a vásárlóktól az új készülékkel azonos használati célú, régi berendezéseket. Gyökös Attila, a békéscsabai MediaMarkt ügyvezető igazgatója elmondta, üzletláncuk már 1997 óta átveszi a fogyasztóktól az e-szemetet.

A megyeszékhelyen lévő kereskedés napjainkban havonta átlagosan egy-két kamionnyi e-hulladékot szállít el saját költségére. A berendezéseket fele-fele arányban juttatják el a tulajdonosok személyesen az üzletbe, valamint gyűjtik be a cég alkalmazottai az új termékek házhoz szállításakor. De az üzletlánc a törvényi kötelezettségén felül is vállal elszállítást.

Újkígyóson múlt héten szervezett az általános iskola papírgyűjtést önkormányzati támogatással, ennek során az elektromos háztartási eszközöket is átvették; összesen egykamionnyi szemét gyűlt össze. A bucsai önkormányzat is lehetőséget ad az e-hulladék leadására évi kétszer: ott a házak elől szedik össze az e-hulladékot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában