kiképzés

2019.05.16. 11:27

Éleslövészeten hajtották végre az alaplőgyakorlatot a tartalékosok

Éleslövészeten vettek részt a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Területvédelmi Zászlóalj tartalékos katonái a napokban Szolnokon. Egyeseknek ez volt az első éleslövészete, és bár a cél elsősorban a biztonságos fegyverhasználat volt, jó eredménnyel célba is találtak.

Busi Ottó

Több mint harminc önkéntes tartalékos vett részt éleslövészeten a napokban Szolnokon. Az éleslövészet a felkészítés, kiképzés része, a katonák azért utaztak a Tisza-parti városba, hogy az ottani katonai bázison végrehajtsák a kötelező alaplőgyakorlatot.

A kiképzési eseménynek nem a célok kiváló szintű leküzdése volt az elsődleges célja, hanem a magabiztos fegyverkezelés és a biztonságos végrehajtás. Legtöbbjüknek ez volt ugyanis az első éleslövészete, ennek ellenére egész jó eredményeket értek el megyénk katonái.

Egyes lövéseket és sorozatot is leadtak az AK–63D gépkarabélyból /Fotó: Dinya Magdolna/

– Csak az vehet részt éleslövészeten, aki a biztonsági rendszabályokat ismeri, képes azok szerint tevékenykedni, fizikálisan és pszichikailag alkalmas a feladatra, ismeri a fegyver működésének alapjait elméletben és gyakorlatban egyaránt. Ezeket az ismereteket tanultuk a kiképzés során, a lőelőkészítő foglalkozásokon gyakoroltuk. Tudni kell szét- és összeszerelni a fegyvert, ismerni kell a lövés mechanizmusát, a célra tartás mikéntjét – árulta el Kovács Gergely tartalékos szakaszvezető, hogy az első éleslövészet végrehajtásához milyen ismeretekre van szükségük a katonáknak.

A lövészetet végrehajtó tartalékos mellett minden esetben ott állt a lövészetvezető. Utóbbi adta a parancsokat, és felügyelte a végrehajtást. Hangosan kellett az utasításokat kiadni, mivel a katonák hallásvédőt használtak. Az egyes lövésnél egy 100 méterre kirakott körkörös mellalak volt a cél, sorozatlövésnél ettől távolabbra kellett lőni, egy úgynevezett bukócélra. Ez a tábla, amennyiben eltalálják, a földre bukik, majd visszaáll, ebből egyértelműen látszik, ha valaki eltalálta.

Amikor elhangzott: „cél a körkörös mellalak, egyes lövésekkel küzdje le”, akkor az adott önkéntes az egyes lövésre állított fegyverével célba vette a távolban felállított alakot és rálőtt. Miután a katona végzett, azaz minkét célt leküzdötte, a fegyver töltetlenségének ellenőrzése következett. A lövészeti nap pedig azzal zárult, hogy a kiosztott fegyvereket a katonák szétszerelték, és megtisztították, vagyis végrehajtották a kötelező fegyverkarbantartást.

Az eredmények értékelésekor kiderült: mindenki megfelelt a szakaszban, az összes résztvevő biztonságosan és eredményesen tudta kezelni a fegyvert, és mint elhangzott, voltak kiemelkedően jó lövők is a csapatban.

Önkénteseket toboroznak

Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszert azért hívták életre, hogy járási szinten olyan kiképzett és felkészített katonai erő álljon rendelkezésre, mely szükség esetén azonnal mozgósítható. Két éve indult el a toborzás, és a cél az, hogy 2026-ra 20 ezer főre gyarapodjon az ország önkéntes tartalékos állománya.

– Az önkéntesek felkészítése a lakóhelyhez legközelebb eső kiképzési helyszínen történik. Az alapfelkészítés végére az önkéntesek többek közt alapismereteket szereznek a katonai szolgálat követelményeiről és a katonai életrend normáiról. Képessé válnak rendszeresített egyéni fegyverek hozzáértő, hatásos és biztonságos kezelésére. A mostani lövészet fontos eseménye a felkészítésüknek. Az első lövészet alkalmával azonban még nem a találati pontosság, hanem a biztonságos fegyverkezelés elsajátítása, a nem mindennapi helyzet pszichikai feldolgozása volt az elsődleges feladat a katonák számára. Bizton mondhatom, hogy a csapat jól vizsgázott – foglalta össze a nap eseményeit Lipták József alezredes, zászlóaljparancsnok (kis képünkön).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában