agrárium

2019.05.09. 19:23

Az esővel megjelentek a gombás betegségek

Májusban is bőven van tennivaló a kertben. Ismét Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör tagja adott hasznos tanácsokat.

Ny. L.

– Végre megjött az eső, nagyon fontos volt a csapadék minden növénynek, talajba elvetett magoknak, a frissen ültetett csemetéknek és természetesen a gyepnek is – hangsúlyozta. – Fellélegezhettünk egy kicsit, de a csapadék nem csupán jót jelentett, ugyanis ezzel együtt megjelentek a gombás betegségek. Figyeljünk erre fokozottan, hiszen ezek ellen muszáj védekezni réz- és kéntartalmú szerekkel. A legjobb a kombinált szer, melybe akár a rovarok elleni szereket is beletehetjük, így egy menetben védekezhetünk minden kártevő és kórokozó ellen. Nagy melegben ugyanakkor ne permetezzünk, mert könnyen „megégethetjük” a fáinkat.

Hankó János szerint a kert dísze a szép gyepszőnyeg is, de fokozott odafigyelést igényel /Fotó: Imre György/

Hankó János kitért arra, jól láthatóak a gyümölcsfáinkon, hogyan kötött a termés, a késői fagyok milyen kárt tettek a leendő termésünkben.

– A már talajban lévő magok után vethetjük a babot, uborkát és a patisszon (csillagtök) magjait is – emelte ki a kertbarát kör vezetője. – Lassan minden palántát kiültethetünk, de a paprikáéval még várhatunk. A folyamatos öntözésre figyeljünk.

Hankó János elmondta, a díszkertben is igazán csak az öntözés van terítéken, ugyanakkor az elvirágzott hagymásokat még ne vágjuk vissza, csak ha elsárgultak, mert így erősíthetjük a hagymát. A gyepünkre juttassuk ki a megfelelő tápanyagot, ha műtrágyát szórunk ki, utána mindig öntözzük be a területet, mert az erős nap és a műtrágya együtt megégetheti a füvet. Most jól látható, ha ritka a fű állománya. Ilyenkor haladéktalanul kezdjünk el öntözni és ezt rendszeresen végezzük. Bátran kiültethetjük az egynyári virágokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában