Adomány

2019.04.07. 06:55

Sokan segítik a Családok és Gyermekek Átmeneti Otthonát Csabán

Sokan támogatják, segítik a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ égisze alatt működő Családok és Gyermekek Átmeneti Otthonának lakóit. A napokban a rengeteg karitatív akcióban részt vállaló Mikus Éva lepte meg a szülőket és a gyermekeket ruhákkal, cipőkkel és egy kis gyümölccsel.

Papp Gábor

A Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona városi fenntartásban működik, és legfőbb célja, hogy segítse a nehéz sorsú, hátrányos helyzetű családok lakhatását, illetve visszaintegrálódását a társadalomba – tudtuk meg az otthon szakmai vezetőjétől, Verebi Kitti­től.

Mint a szakember elmondta, családok az egész országból, gyermekek a Békés­csabai járásból érkeznek hozzájuk. Az érintett családokban lakhatási, életvezetési, gyermeknevelési problémák jelentkeztek.– Elhelyezésüket önálló lakószobákban biztosítjuk – tájékoztatott Verebi Kitti.

– Emellett közös helyiség, jól felszerelt konyha, étkező és mosóhelyiség szolgálja őket.A szakmai vezető lapunknak elmondta, a családok átmeneti otthonában jelenleg huszonöt ellátottjuk van, míg a gyermekek átmeneti otthonában három. A gyerekek részére napi teljes ellátást, ötszöri étkezést biztosítanak, illetve a ruhák beszerzését, tisztán tartását is munkatársaik végzik.

Mikus Éva (balról a második) példásnak tartja az otthon munkáját, és szívesen segített /Fotó: K. Z./

Kérdésünkre Verebi Kitti kifejtette, a családok átmeneti otthonába az ország jó néhány tájáról érkeztek már.– Természetesen Békéscsabáról is vannak lakóink – tette hozzá, majd kiemelte, intézményük a családsegítő és gyermekjóléti központ keretein belül működik, amelynek szakembereivel szoros, napi kapcsolatban állnak. Segítik, kiegészítik egymás munkáját.

– Legfontosabb célunk, hogy a családok minél hamarabb talpra álljanak – folytatta a gondolatot. – Szeretnénk, ha ellátottjaink számára a tartózkodás valóban átmeneti időszak lenne. Ehhez lakhatási, életvezetési tanácsokat adnak a családgondozók és a gondozónők. Törekszünk arra is, hogy az esetlegesen hiányzó ismereteket elsajátítsák.

A napi szociális ügyintézésben ugyancsak támogatják a lakókat, ahogy szükség esetén abban is részt vállalnak, hogy a szülők minél hamarabb újra állást találjanak, ha nem rendelkeznek munkahellyel. A lakhatást egyébként általában egy évre szokták kérni, de a családok átlagosan 7–8 hónapot töltenek az átmeneti otthonban.

Verebi Kitti arról is szólt, hogy rengeteg adomány érkezik hozzájuk, illetve működik egy adománypont a Fövenyes utca 1/A alatt, ahová nagyon sokan visznek ruhaneműt, egyéb hasznos tárgyakat, amiből a lakók is részesülnek.

Mikus Éva elmondta, rendkívül tiszteletre méltónak tartja a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, valamint a Családok és Gyermekek Átmeneti Otthonának munkáját.

– Példás, amilyen tisztelettel figyelnek a lakókra, amilyen kulturált körülményeket nyújtanak számukra – emelte ki. – Ezért is tartottam fontosnak, hogy Ausztriából felajánlott adományokkal és némi gyümölccsel kicsit megkönnyítsem a családok,

a gyermekek mindennapjait. A kapcsolat pedig nem ér véget, legközelebb célzottan, a lakók igényeinek megfelelően is igyekszem nyári ruhákat, cipőket hozni nekik.

Örömmel fogadják a támogatást

Az egyik lakó, egy öt gyermeket nevelő édesanya elmondta, minden segítséget örömmel fogadnak. A Mikus Éva

által elhozott adományokból tornacipőt és nadrágot talált a gyerekeknek. Az anyuka elmondta: számukra az élet minden területén nagyon sokat jelent, hogy az intézményben lakhatnak.

– Reményt kaptunk az újrakezdéshez. Egyelőre nem tudom, mikor fordul úgy a sorsunk, hogy albérletbe vagy

saját otthonba költözhetünk, de bízunk benne, hogy sikerülni fog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában