Munkahelyi biztonság

2019.04.04. 13:45

Kevesebb munkahelyi baleset történt tavaly

Háromszor annyi halálos kimenetelű munkahelyi baleset történt 2018-ban Békés megyében, mint egy évvel korábban. A Pénzügyminisztérium oldalán elérhető adatokból kirajzolódik, térségünkben 2014 óta folyamatosan emelkedik a különböző végkimenetelű munkahelyi szerencsétlenségek száma. A tavalyi év volt ugyanakkor az első olyan esztendő, amikor – az összes balesetet tekintve – némi javulás történt, öt százalékkal esett az esetek száma 2017-hez képest.

Nagy-Laczkó Viktória

Az elmúlt öt évben nem csak megyénkben, az egész országban emelkedett a munkahelyi balesetek száma. Tavaly például csaknem négyszázzal történt több, mint az azt megelőző évben. A halálos balesetek gyakorisága mondhatni stagnál, évente átlag 80 ilyet dokumentálnak az országban – derül ki a minisztérium erre vonatkozó 2018-as statisztikájából.

Évek óta nem történt annyi halálos baleset Békés megyében, mint tavaly /Illusztráció: Shutterstock/

A legtöbb megyében több baleset történt

A kimutatás élén Budapest és Pest megye áll, az összes baleset 28 százaléka történt abban a térségben. Békés hátulról a negyedik helyet foglalja el a megyék sorában, megelőzve Tolnát, Zalát és Nógrádot.

A számok alapján az országos tendenciát követjük az esetek számának alakulásában, vagyis 2014 óta minden évben egyre több baleset történik. Csökkenés csak tavaly volt mérhető, amikor is 31-gyel kevesebbről (610) érkezett bejelentés, mint az azt megelőző esztendőben. A térségünkben megtörtént összes szerencsétlenség közül három halálos kimenetelű volt, három súlyos csonkulásos, kilenc pedig súlyos.

Együttműködtek a szereplők a hatósággal

Az ellenőrzést végző Békés Megyei Kormányhivatal megkeresésünkre elmondta, az elmúlt időszak tapasztalatai alapján megyénkben a munkavédelmi ellenőrzésekkor a munkáltatók és a munkavállalók egyaránt együttműködőnek bizonyultak. Az ellenőrzések, balesetvizsgálatok során tett ellenőri megállapításokat a munkáltatók a tavalyi évben kivétel nélkül elfogadták, közigazgatási pert egyetlen esetben sem kezdeményeztek a munkavédelmi hatóság döntéseivel szemben.

Tájékoztatásuk alapján a munkavédelmi hatósághoz összesen 25 közérdekű bejelentés és 5 panasz érkezett 2018-ban. Az előbbiben az építőipar (7), a feldolgozóipar (5), a mezőgazdaság/vadgazdálkodás (4), a vendéglátás/kereskedelem (4 darab), a közigazgatás/önkormányzat (2), az élelmiszeripar (2) és a szociális, egészségügyi ágazat (1) érintettek.

Panasszal éltek 2 alkalommal a közigazgatás/önkormányzat ágazatból, valamint egyszer a mezőgazdaság/vadgazdálkodás, a szállítmányozás, fuvarozás és a vendéglátás/kereskedelem ágazatokból.

Békésben tavaly foglalkozási megbetegedés gyanús, valamint fokozott expozícióval (foglalkozási megbetegedéssel) járó eseteket nem jelentettek.

A felmerülő kérdésekre is választ kaphattak

A kormányhivatal mindezen felül 2018-ban összesen 36 alkalommal szolgált tanáccsal munkavédelmi kérdéskörben. Az ilyenkor feltett kérdések többsége a munkavállalók részéről a munkabalesetek bejelentésével, kivizsgálásával és a foglalkozási megbetegedésekkel kapcsolatos volt, az egyéni védőeszközök biztosítására, használatára vonatkozó kérdések pedig a munkáltatóktól, munkavállalóktól érkeztek.

Általános és gyakori kérdések voltak a kockázatértékelés, a szabadtéri munkavégzés követelményei, valamint az induló vállalkozások munkavédelmi feladatai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában