filmfesztivál

2019.04.03. 15:23

Gyulára érkezhet Monica Bellucci

Várhatóan a június 20-a és június 23-a között megvalósuló Romantikus Filmek Fesztiválja – Szerelmesek hétvégéje című programsorozatra Gyulára érkezik Monica Bellucci és Claudia Cardinale, a szervezők emellett tárgyalnak Ornela Mutival és híres olasz férfi színművészekkel is – jelentette be a fürdővárosi Erkel Ferenc Művelődési Központban megtartott szerdai sajtótájékoztatón Varga Ádám, a szervező Romis Blokk Media Group képviselője.

P. G.

A filmművészet gigantikusabb eseményeit általában Budapesten rendezik, ám ezzel a gyakorlattal mi most szeretnénk szakítani – vezette be a sajtótájékoztatót Varga Ádám. Mint elmondta, fontos elképzelésük, hogy Gyulát, mint vidéki kisvárost beintegrálják a filmművészet világába.

– A Romantikus Filmek Fesztiváljának elsődleges célja a szórakoztatás – tette hozzá. – Olyan négynapos eseménysorozat életre hívásában gondolkodunk, amely a filmek mellett érdekes workshopokkal és kulturális programokkal várja majd az érdeklődőket. Kitért arra, hogy a rendezvény testvérvárosaként Róma is meghívást kapott Gyulára, de minden évben szeretnének egy-egy európai várost meghívni az eseményre. Gyulán mutatják be a Romis Mozi által forgalmazott Nagyik vidéken című olasz filmet, amelynek főszerepét Claudia Cardinale alakítja. Várhatóan a hazai, gyulai premieren jelen lesz a világhírű művésznő is.

Szabó Erika, Sopsits Árpád, Varga Ádám és Reviczky Gábor a szerdai gyulai eseményen /Fotó: Lehoczky Péter/

A rendezvénysorozathoz egy közönségszavazás is kapcsolódik, a nézők egy internetes felületen adhatják majd le voksaikat a nevezett alkotásokra. A szavazás eredményét egy elegáns gálán hirdetik ki, amire nemzetközi partnereik színészeit, művészeit is meghívták, Claudia Cardinale mellett Monica Belluccit és Ornela Mutit, illetve híres olasz férfi színészeket is meginvitálnak.

A fesztivál a filmek mellett egyéb érdekességeket is felvonultat: a gasztronómia szerelmeseinek sem kell csalatkozniuk. A színházművészetet előreláthatólag a Vidám Színpad fogja képviselni a Szerelmes nagykövet és az Egy csók és más semmi című színdarabokkal, illetve a sport szerelmeseire is gondolnak majd.

A fesztiválhoz és Gyula városához kapcsolódóan imázsfilmet is forgatnak majd Szabó Erika színművész főszereplésével, Sopsits Árpád rendezése mellett.

A Romis Film szeretné Gyulát minél jobban bevonni a filmgyártásba, illetve rendszeresíteni a filmnézési lehetőségeket. A júniusi program előzeteseként szerdán megtartott filmnapon több száz gyermek látta a Vízipók-csodapók felújított változatát, délután pedig a Boldogság befőtt és a Most van Most című filmeket nézhették meg a látogatók.

Hamarosan a városban forgat Reviczky Gábor, amikor is a Hungarikumok nyomában részeként a gyulai kolbászt mutatják majd be, illetve elkészül majd a Toldi című kisfilm, amit szintén segítenek.

Egyébként már az április 30-i Magyar Film Napján is lesznek programok Gyulán. A fiatalok láthatják az Egri csillagok digitálisan felújított változatát, és szereplők is jelen lesznek. Andy Vajna emléke előtt adózva ugyancsak levetítik a Miniszter félrelépet, aminek kapcsán szereplők ugyancsak érkeznek a városba, illetve az érdeklődők láthatják a Hollywood Bankára című alkotást is.

Dr. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, Gyula a kultúra magyar városa cím birtokosa, a filmművészet azonban 2008 óta, az utolsó mozi bezárása óta nem igen volt jelen a településen.

– Örülök, hogy a mozi, a film ismét hangsúlyosan megjelenik majd – fogalmazott, majd hozzátette: a tematika kifejezetten illik a városhoz. Hangsúlyozta, a helyi gazdaság jelentős ágazata a turizmus, így a feltételek is rendelkezésre állnak egy jelentős fesztivál nemzetközi szintű vendégekkel történő megszervezésére.

Zenei programok is lesznek

Cseh István Prima-díjas zeneszerző, a fesztivál zenei felelőse elmondta, a zenei programok végig kísérik majd a filmzene, a filmzeneszerzés történetét, lesznek workshopok elismert személyiségekkel. A programban helyet kap az improvizáció, illetve az is, hogy miként hatnak a képekre a zenei hangulatok. Fellépnek neves együttesek is a filmzene jegyében, példaként említette az Óbudai Danubia Zenekart, vagy az Alföld Quartetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában