Gyulai Pálinkafesztivál

2019.04.14. 20:00

Győzött a kajszi és fekete berkenye párlat

Számos koncert és érdekesség színesítette a jubileumi, huszadik Gyulai Pálinkafesztivált a hétvégén.

P. G.

Galambos Gergely Gönci magyar kajszi párlata lett a Gyulai Pálinkafesztiválhoz kapcsolódó Brillante 2019 párlatverseny legjobb bérfőzetett párlata, míg a legjobb magánfőzött párlatnak járó elismerést a Gyenesi Pálinkárium 2017-es évjáratú Fekete Berkenye pálinkája érdemelte ki.

A szombati díjátadón Bora Imre fesztiváligazgató kiemelte, a versengésre 1182 mintát neveztek, és egészen kitűnő italok születtek.

Dr. Görgényi Ernő polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a 20. születésnapját ünneplő pálinkafesztivál nagyban hozzájárult a magyar pálinkakultúra fejlődéséhez.

– A programsorozat és a megmérettetés is jelentős inspirációt nyújtott sok pálinkafőzőnek, hogy még magasabb szintű párlatokat készítsen, és, hogy a pálinka a csúcsgasztronómia szerves részévé váljon – tette hozzá. – Idén rekordszámú nevezés érkezett.

Lovassy György versenyigazgató elmondta, 589 magánfőzet érkezett, amelyek hét százaléka arany-, 20 százaléka ezüst- és 32 százaléka bronzérmet érdemelt ki. A bérfőzetett párlatok 12 százaléka lett arany-, 21 százaléka ezüst-, és 29 százaléka bronzérmes.

– Nagyon szép minták születtek – húzta alá a szakember.

Fotó: Imre György

A pálinkafesztivál egyébként is bővelkedett érdekességekben. Pénteken a Magna Cum Laude, szombaton a TNT, majd Fenyő Miklós, míg vasárnap az Ismerős Arcok és Rúzsa Magdi lépett színpadra. Még az első napon életmű-díjjal ismerték el Lovász Sándort, a fesztivál ötletgazdáját.

Számos kísérőrendezvény is színesítette az eseményt. Szombaton például Szilva a konyhában címmel rendeztek exkluzív gasztronómai eseményt az Almásy-kastélyban. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elmondta, füstölt sertésszüzet kínáltak fermentált savanyúsággal, ehető virágokkal, szilvapálinkával. Az illatokról Szigeti Anna, a szilvapálinkáról Fabulya Attila sommelier tartott előadást. Meleg ételként színes borskéregben hirtelen sült jércemell készült gyümölcsökkel és szilva pálinkával illatosítva. A különleges desszertet Balogh László cukrászmester készítette. Vasárnap a Pálinka, mint a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás szimbóluma címmel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezett szakmai programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában