Park Fesztivál

2019.04.27. 21:05

Előkerültek a legcsípősebb csilik is Újkígyóson

Palacsinta- és csilievő versennyel, komondor tenyészszemlével és kiállítással, bemutatókkal, koncertekkel és diszkóval ünnepelték szombaton Újkígyóson a Park Étterem és Kávézó harmadik születésnapját.

Nagy-Laczkó Viktória

A rendezvényre az ország több pontjáról érkeztek, 4-500 látogató fordult meg az egész napos programon, melynek bár az időjárás nem kedvezett, a szerencse végül a kígyósiak mellé állt: az összes próba helyi nevező győzelmével zárult.

Szebellédi Zoltán polgármester is köszöntötte a jelenlévőket /Fotók: Kiss Zoltán/

Igencsak aggódva és reménykedve figyelték az időjárásjelentést a szervezők a szombati rendezvényhez közeledve, de a 12 milliméternyi csapadék nem kegyelmezett meg a harmadik Park Fesztiválnak. Az eső lényegében ketté osztotta a napot: kora délutánig a művelődési ház melletti téren és az Arany János utcán várták az érdeklődőket, később azonban az intézmény falain belülre tették a programelemeket.

A születésnapi eseményre mindettől függetlenül sokan voltak kíváncsiak. A nap egy tűzoltóautó-bemutatóval és vetélkedővel indult, majd a Hungária Komondor Klub speciális CAC komondor kiállítást és tenyészszemlét tartott.

Vinnai András, a klub elnöke elmondta, a megyében első alkalommal rendeztek versenyt. A kiállításon 19 kutya, míg a szemlén 13 tenyésztő nevezett. A résztvevők az ország különböző pontjairól, például Székesfehérvárról, Miskolcról, Balatonalmádiból érkeztek. A megmérettetésen több kategóriát hirdettek, végül az osztályelsőkből választották ki a kitűnő első és a fajtatiszta győztest. Mindkét díjat az újkígyósi Szalay Zsolt tenyésztő, klubtag és a hároméves Tenkes nevű négylábúja nyerte el.

– Nem ez az első győzelmünk. Nagyon sok díjat hozott már el Tenkes, volt junior bajnok, de nemzetközi kiállításon is megállta a helyét. Most összesen három kutyával neveztünk, de a kiállításon volt további három eb, amit én tenyésztettem. Az országban nem foglalkozunk sokan tenyésztéssel, összesen százan vagyunk, így a nevezők számát tekintve sikeresnek mondható a mai. Nagyon jól összeszokott csapat vagyunk, mindig jó hangulatban telik egy-egy ilyen találkozó – árulta el Szalay Zsolt, aki a polgári foglalkozása mellett fordít időt az állatokra, de mint mondja, megéri, hiszen megnyugtatja, ha velük lehet.

A megyében első alkalommal rendeztek komondor kiállítást és tenyészszemlét

S míg a kutyások között eldőlt, melyik eb győzött, a színpadon megkezdődött a palacsintaevő verseny, melyre hat-hat palacsintakedvelő nevezett kategóriánként. A felnőtteknél Békési Attila teljesítette legjobban a kihívást, tíz darab vastag, lekváros példányt fogyasztott el. Második lett Virág Ernesztina nyolccal, harmadik Békési Anna Kamilla hattal. A gyermekeknél az óvodás Molnár Bence Péter szerepelt a legügyesebben, hat palacsintát gyűrt le. A második helyre hárman futottak be négy-négy darabbal (Makoviczki Martin, Prágai Szabolcs, Mihálik Dzsenifer), harmadik lett Prágai Hanna Lilla kettővel.

Az ebéd utáni desszerként is felfogható lekváros finomságok után az erősebb ízvilág szerelmesei vették át a szerepet a színpadon. Hatan küzdöttek meg egymással a hol izzasztó, hol remegtető csípős, csilievő versenyen, melyre a paprikákat a helyi Kígyóscsili ügyvezetője Bánfi Krisztián ajánlotta fel.

Elsőként, a paprikafajták csípősségét mérő Scoville-skála alapján, egy nyolcezres értékű jalapeno paprikát fogyasztottak el a bátor férfiak, amit egy nyers csili követett, majd egy olyan szósz, mely két növény ötvözetéből készült. A negyedik fordulóig mondhatni mindenki simán vette az akadályokat, csak néhány zsebkendő fogyott, a kiszállást jelentő tejes pohárhoz azonban senki sem nyúlt. Az extra erős, háromszázezres értékkel bíró negyedik szósz viszont meghozta a hatását, az első kiesőt.

Koszna Gergő és Gedó László kilenc körben szállt ringbe a csilivel

A csilik erőssége, vagyis Scoville-értéke ezután körönként duplázódott a tüzes versenyen. A harmadik hely a nyolcadik körben dőlt el, Békési Attila ebben a számban is jeleskedett, bronzérmes lett. Koszna Gergő a kilencedik fordulóban, két savanyított paprika elfogyasztását követően adta fel, ezzel győzelemhez segítve az újkígyósi Gedó Lászlót.

– Egy órával a start előtt terveztem el, hogy részt veszek a játékban. Meglepődtem azon, hogy első lettem, mert nem szoktam csilit fogyasztani. Az ötödik kör után már iszonyatosan csíptek a paprikák, de megpróbáltam elterelni a figyelmem, kikapcsolni minden receptoromat – árulta el sikerének titkát László.

A későbbiekben bemutatót tartott az Újkígyósi Király Team Kickbox Akadémia, a Hód-Kristály Mazsorett Csoport. Azt követően a Galóc együttes zenélt, majd felszeletelték és szétosztották a négyszáz szeletes ünnepi tortát. A rendezvényt diszkó zárta, a lemezjátszó mögött Dj Hlásznyikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában