Kevermes

2019.04.05. 11:30

Babázott a falu, divatos ruhakollekciókból válogathattak

Öltöztetős babákkal ­játszani nagyon nagy élmény a kislányoknak. Napjaink egyik legnépszerűbb babája a ­Barbie. Nemrégiben összefogtak a kevermesiek: akinek otthonában akadt egy is belőle, az vitte, hogy a kézimunkázásáról népszerű Nagy Gabriella egy kiállításon bemutathassa valamennyi (már több mint félszáz) kollekcióját, amiket az eltelt sok év alatt elkészített. Amikor felöltöztette az összes babát, ezt az élményt másoknak is felkínálta.

Csete Ilona

Nagy Gabriella kislányának, a 12 éves Zitának 7–8 nádszálkarcsú Barbie babája van. Ez kevésnek bizonyult, kellettek a többiek. A kislány anyukája ugyanis olyan ügyes, hogy nagyon sok ruhát, nadrágot, kalapot, táskát, szoknyát és komplett kollekciót kötött, horgolt a babáknak. De hogy is kezdődött?

Női szemmel is irigylésre méltó az a rengeteg divatos holmi, amiket a babákra tervezett és elkészített a naponta a munkahelye (Békéscsaba) és otthona között ingázó családanya. Az otthonukban mindent kikészített, megmutatott. Mi is babázhattunk egy kicsit.

Anya és lánya. Gabriella és Zita a babáknak készített szetteket megőrzi. Sikeres volt a kiállításuk /A szerző felvétele/

– Nagymamámtól tanultam kézimunkázni. A hímzéssel kezdődött minden. A nagynénémtől megtanultam kötni, horgolni. Amikor terhes lettem, azzal töltöttem az időmet, hogy a kislányomnak készítettem rengeteg ruhát. Amikor ő már nagyobb lett, a babáinak együtt találtuk ki, milyen divatos holmikba szeretné azokat öltöztetni. Egyik jött a másik után. Ajándékba is készültek babaruhák. Élveztem minden darab tervezését. Számomra ez a kikapcsolódás.

– Anya, ilyet tudsz? – amikor újabb és újabb felkérés érkezett a lányomtól, én megkötöttem. 50 garnitúra babaruhánk van, ezekhez kellettek a Barbie babák a faluból, hogy a kiállításon kicsik és nagyok nagy kedvvel öltöztethessék kedvenceiket. Ma már a lányom kiskamasz, a babázás nem jelent neki mindennapos elfoglaltságot, de megőrizzük a szetteket – mutatta a bőséges választékot az anyuka, aki a zöld garnitúrára (kiskabát, ruha, sapka, táska) emlékszik legszívesebben. Az volt az első próbálkozása.

Vonaton, ingázás közben is kézimunkázik anya és lánya

– Megállás nélkül kézimunkázok, a kislányomnak is átadom ezt a tudást és az igényt, hogy amit maga képes ­elkészíteni, az sokkal értékesebb, mint amit megveszünk. Minden reggel együtt utazunk Békéscsabára vonattal. Én munkába, ő iskolába igyekszik. Azért, hogy ne legyen unalmas az út, kézimunkázunk. Igaz, sokan a telefonjaikba mélyednek, mi az alkotást választjuk. Az a reggeli félóra így gyorsan elrepül. Vannak, akiket érdekel, mi készül. Én most életem első horgolt táskáját készítem. Bízom a sikerben – mondta mosolyogva Nagy Gabriella.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában