állatelhullások

2019.03.10. 11:10

Valaki ismét állatokat mérgez a gyanú szerint Jaminában

A jaminaiak szerint valaki sorra mérgezi meg a kis kedvenceiket. A területen lévő állatorvosi rendelőben is több mérgezésgyanús esettel találkoztak mostanában, de mivel élő állatnál nagyon nehéz kimutatni ezt – és azok, akik elvesztették állataikat, nem vitték tovább a vizsgálatot –, a mérgezés egyszer sem nyert még igazolást. A megszaporodott állatelhullások ügyében a rendőrség nem nyomoz, ugyanis egyetlen bejelentés sem érkezett hozzájuk.

Nagy-Laczkó Viktória

Két jaminai lakos fordult a Csabai Állatvédők Egyesülethez, hogy nyilvánosságra hozza, a városrészben különös hirtelenséggel, fájdalmak közepette pusztult el mostanában több állat.

A szervezet Facebook-oldalán is közzétett üzenetek egyikében a levélíró azt összegzi, kutyák és macskák hullottak el a közelmúltban Jaminában; egy egyéves keverék eb néhány napja, egy kutya és egy cica néhány hete, azt megelőzően hét kölyökmacska vélhető megmérgezéséről van tudomása. Mint írja, a keverék kutyát egy nap alatt vitte el valami, s ezalatt komoly kínokat élt át, vérzett, végül az orvos sem tudott segíteni rajta.

Szabó Mihályné a kerítés tövében találta meg az érdekes színű száraz kutyatápot /Fotó: Lehoczky Péter/

A tulajdonos szerint mérgezés történt, mert az eb nem volt szökős, mindig az udvaron tartózkodott. Úgy vélik, valaki méreggel átitatott táplálékot dobhatott be az ingatlan területére.

A bejegyzés alatt ezt követően rengeteg hasonló történetet osztottak meg az emberek. A Jaminában élő Karlovszki Titi például ismeretlen eredetű tápot talált a kertjében.

Az Erzsébet-lakóparkban élő férfi hírportálunknak elmondta, vasárnap reggel vették észre a véleménye szerint fagyállóval átitatott száraztápot a kertben. A rózsaszínű ételdarabokra hamar ráleltek, így a család kedvence, a kétéves cicájuk nem evett belőle.

De nemcsak hozzájuk, a szomszédhoz is került ebből a furcsa színű tápból, sőt, még a járda mellől is előkerült néhány szem. A kertszomszéd, Szabó Mihályné nagyon megriadt, amikor megtalálta a kerítésen belül az ételt. Azt mondja, lehet, bevizsgáltatja a darabokat, szeretne utánajárni a dolognak, mert nem hiszi, hogy valaki csak úgy hozzá akar járulni a két kis tesű kutyája etetéséhez.

A másik levelet Benkő Nóra küldte, aki szintén furcsa körülmények között, egy nap különbséggel vesztette el kutyáját és macskáját néhány hónapja. A gazda hírportálunknak elmondta, azóta is értetlenül áll a dolgok előtt, és csakis arra tud gondolni, hogy valaki szándékosan mérgezte meg a kedvenceit.

Buksi nevű kutyája november elején egyik percről a másikra lett rosszul, többször hányt. Állatorvoshoz vitték, aki ellátta, vért vett tőle, a vizsgálat pedig a májnál jelzett eltérést. Egy hónapig diétán tartották a négylábút, az állapota fokozatosan javult, majd de­cember 1-jén megint öklendezni, hányni kezdett, el-elájult és nem tudott lábra állni. Szombat lévén a rossz bőrben lévő ebet csak a sokadik orvos fogadta, s mire a rendelőasztalra került, már nem vert a szíve.

Cila cicája szintén egyik napról a másikra változott meg. A bújós macska november utolsó napjain, csütörtökről péntekre vadult meg, felemás lett a pupillája, behúzódott a kutyaház mögé. Onnan kivéve elvitték állatorvoshoz, aki ellátta, s elmondta, nem mérgezésre gyanakszik, hanem inkább vérrögre, agyvérzésre. A cicát hazavitték, hol jobban volt, hol nem, majd szombaton már a hasa is ment és – Buksihoz hasonlóan – Nóra karjai között aludt el végleg.

A gazda nem ment a rendőrségre a történtekkel, mert – mint mondja – olyan hirtelen történt minden szombat este, hogy vasárnap délelőtt már elhamvasztva vitték vissza hozzá az állatokat. De mások sem fordultak a Békéscsabai Rendőrkapitányságra ezidáig, hírportálunk megtudta, egyetlen bejelentés sem érkezett hozzájuk az elmúlt három hónapban.

A jaminai Kiss Állatorvosi Rendelőt azonban sokszor keresték fel mérgezésgyanús tüneteket produkáló, vagyis hányással, hasmenéssel, idegrendszeri problémákkal küzdő állatokkal. Kiss József szerint ugyanakkor nagyon ritkán igazolódik be a gyanú, az elmúlt időszakban például egyszer sem. Ez viszont visszavezethető arra is, hogy élő állatnál nehezen tudják diagnosztizálni a méreganyagot.

S míg külföldön léteznek olyan kittek (készletek), amely frissen, 6-8 órán belül történt méregfelvétel esetén kimutatnak egyes anyagokat vérből, nálunk az állatorvos szerint egyelőre nincs rá fizetőképes kereslet. Ráadásul ezek is csak két-háromféle méreganyagot jeleznek.

A mérgezett táp bevizsgáltatása

A rózsaszínű tápok kapcsán felmerült a bevizsgáltatás lehetősége. Erre magánúton legközelebb Budapesten, a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságnál van lehetőség. Orosz Enikő laboratóriumi referens lapunknak elmondta, a jól becsomagolt mintákat az igazgatóság címére (1143 Budapest, Tábornok utca 2. szám) kell eljuttatni egy vizsgálati megrendelőlap kíséretében, a levélre pedig azt is ráírni, „toxikológia”.

A megrendelőlapot e-mailben küldik ki (a levelezési cím az igazgatóság központi telefonszámán keresztül megadható). Ezen az adatok bejelölésén túl érdemes megjelölni, hogy meddig vállalják a fizetési költségeket, mert egy lépésben általában a szakemberek nem tudják eldönteni, mi van a mintában, ezért több vizsgálat is szükséges. Tehát az ár a méreganyag fajtájától és az elvégzett tesztek számától is függ. Például a növényvédő szerek egész garnitúráját bevizsgáltatni 66 ezer forint + ÁFA, a fagyállóé 5500 forint + ÁFA.

Ha valaki a rendőrséghez kíván fordulni ilyen ügyben érdemes tudnia, hogy a rendőrség ilyen jellegű vizsgálatot abban az esetben végeztet, ha a rendelkezésre álló adatok és információk összessége megalapozza a bűncselekmény gyanúját és elegendőek a büntetőeljárás megindításához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában