kutyatámadás

2019.03.20. 06:50

Tartanak a spánielt meggyilkoló kutyától a csabai lakótelepen

Megoldást keres a múlt heti kutyatámadást elkövető akita idős tulajdonosának egyik szomszédja, mert úgy véli, a férfi nem bír a négylábúval. A nagy testű eb gazdája ezzel szemben azt mondja, a mostani eseten kívül, amikor is kutyája megharapott és ezzel megölt egy másik kutyát, sosem volt gond a 13 hónapos Negróval mióta nála van: kiképző segítségével tanítja kutyaiskolában, és hamarosan egy hónapra trénerhez küldi.

Nagy-Laczkó Viktória

Segítséget akar nyújtani szomszédja annak az idős, hetvenes éveiben járó férfinak, akinek kutyája úgy megharapott több helyen egy másik, jóval kisebb testű ebet nemrég Békéscsabán, a Penza-lakótelepen, hogy az elpusztult.

Mint megírtuk, a Negró névre hallgató, egy év körüli, ivarérett kan március 15-én kapott a spániel-keverék kutya után, ami a támadás következtében elpusztult. A nagyobb állat a Rexi névre keresztelt kis kedvenc nyakát és gerincét marta meg, így az sokkos állapotba került és kivérzett.

Hazafelé tartottak, amikor megtörtént a baj

– Már majdnem a házunknál voltunk, amikor találkoztunk Negróékkal. A két állat régebben jóban volt, sokat játszottak együtt. Ez a kapcsolat azonban az elmúlt időben megromlott közöttük, ezért miután Rexi megszagolta az akitát és éreztem, hogy ebből baj lesz, elkezdtem elhúzni tőle, ekkor viszont Negró jött utána, megharapta a nyakát, majd a gerincét. A tulajdonos pedig egyáltalán nem tudta visszatartani – idézte fel a történteket Kokavecz Éva, aki szerint nem történt volna meg a tragédia, ha a nagy testű eb jó kezekben van, és rátesznek egy szájkosarat. – Az ünnep miatt egyetlen állatorvost sem tudtam elérni, de Rexi nem is élt sokáig a támadás után; épp hogy csak fel tudta magát vonszolni a lépcsőn és kimúlt.

Kokavecz Éva gyászol, s úgy véli, ha szájkosár lett volna a kutyán, nem pusztult volna el Rexi /Fotó: Kiss Zoltán/

Azon a napon, mielőtt megtörtént a szerencsétlenség, Negró és gazdája is hazafelé tartott. A pórázon vezetett állat tulajdonosa a tömbház ajtaját nyitotta ki, amikor összefutottak a tőlük nem messze élő Évával. A történtekre viszont egy kicsit másként emlékszik.

– Egy hónapja még hemperegtek, játszottak együtt a kutyák, azóta viszont többször megmorogták egymást, ezért a találkozáskor mindketten elhúztuk az állatokat. Rexi azonban megharapta Negró torkát, aki visszamordult és ő is harapott. S bár gyorsan szétválasztottam őket, a fekete kutya nem élte túl a történteket – állítja az akita tulajdonosa.

A felek a rendőrséghez fordultak. A rendőrök a helyszínre érve megállapították, hogy nem történt jogsértés. A két kutyatartó ezt követően szóban megállapodott: a férfi kárpótlásul felajánlotta, hogy vásárol egy másik kutyát a tőle nem messze lakónak, aki pedig elfogadta az ajánlatot.

Olyan embert keres, aki ért az akitákhoz

A történet azonban itt még nem ért véget, ugyanis egy környéken élő szerint a nagy testű állat már az eset előtt is sokakban félelmet keltett. S mióta Rexi elpusztult, egyre többen tartanak a rossz kézben lévő akitától. Egy távoli szomszéd, Krátky Éva ezért segítséget szeretne nyújtani az idős férfinak.

– A környékbeliek féltik az állataikat tőle. Többször láttam én is őket, és szerintem az idős bácsi nem tudja kezelni a kutyát, nem tölti be a falkavezér domináns szerepet. Ezért is történhetett meg a múlt heti eset. S bár igaz, hogy mindig pórázon sétáltatta Negrót, de szájkosarat sosem tett rá – mondta el Éva.

Krátky Éva inkább jó kezekben tudná az akitát /Fotó: Imre György/

– A kan kutyákon túl már emberekre is rámorgott Negró. Velem ilyen nem történt, de egyszer bennem is meghűlt a vér. A bácsi esténként be szokta vinni Negrót a kerítéssel körbevett játszótérre. Elengedi, labdáznak. Az esti sétán voltam a kutyusommal, amikor így futottunk össze velük. A két állat a kerítésen keresztül barátkozott, majd amikor tovább indultam, Negró kinyitotta a kaput és odarohant hozzánk. Nagyon megijedtem, mert nem tudtam, mire számíthatok a szájkosár nélküli ebtől, de szerencsére továbbra is kedves maradt. Egy ekkora testű kutya viszont bármikor át tudná ugrani a kerítést, és a gazdája nem bírná visszatartani.

Éva szeretné támogatni az idős férfit, mert mint mondja, jól bánik a kutyával, de nem elég biztos kézzel. Ezért egy olyan embert keres, aki besegít a tulajdonosnak az állat sétáltatásában, nevelésében.

– Főként akita fajtához értő emberre gondolok, aki tanácsot adna a bácsinak, hogyan kezelje. Biztosan van valakinek egy ismerőse, aki kifejezetten ért ehhez a fajtához és tudna segíteni. Még az is lehet, hogy a bácsit is jobb belátásra bírná, hogy nem neki való ez a fajta. Hiába szereti, fő a biztonság, adja oda egy fajtaszakértőnek. Lehet, olyan ember is akad, aki szívesen maga mellé venné az akita kutyust és megfelelően bánna vele – véli Éva.

Gyulai kiképzőnek adná egy időre

Az idős férfi a segítség keresésével párhuzamosan azonban már felkutatott egy trénert, aki a tervek szerint egy hónapra (ha szükséges, többre is) magához veszi Negrót. Az állatot csütörtökön viszi el a gyulai kutyakiképző.

– A kutya jövője érdekében döntöttünk így családilag. Már két-három héttel ezelőtt megbeszéltük ezt, a tréner járt is nálunk. Hét hónapja élek együtt az állattal, ez idő alatt kutyaiskolában is voltam vele többször, ahol kiképző segítségével tanítottam. Naponta ötször viszem le sétálni, és egyáltalán nem érzem úgy, hogy nem tudnék bánni vele – mondta el a tulajdonos.

Negró marad a tulajdonosnál /Fotó: Kiss Zoltán/

Hozzátette, egy alkalommal vitte be a játszótérre az akitát. Akkor is csak azért, mert egy másik nagy testű kutya jött velük szemben a járdán. Kiemelte, szájkosár is van nála mindig, akármikor rá tudja tenni, de eddig – mivel semmi gond nem volt Negróval – nem látta szükségesnek használni azt.

Szakértő: nem a kutya a hibás

Alapvetően magas a vadászösztön az akitákban (mind a japán, mind az amerikai fajtában). Nagy testű, erős és vadászatra önállóan, szabad akaratból vállalkozó kutyák. Alaphelyzetben pedig egy kezeletlen és neveletlen, vagy egy rosszul nevelt-kezelt akita a nála kisebb testű élőlényeket (kutya, disznó, birka) prédaként kezeli – világított rá Puju János, aki 15 éve foglalkozik amerikai akitákkal. Mint mondja, ezért kell és nagyon fontos a kutyáról megfelelően gondoskodni, mert, ha egy ilyen fajta ebet neveletlenül hagynak felnőni, akkor potenciális veszélyforrást jelent.

– Nem ismerem pontosan a körülményeket, hogy mi vezetett a két kutya szerencsétlen találkozásához, de azzal, hogy ez összejött mind a két tulajdonos hibázott. Mindkettőjüket terheli a felelősség. Régóta foglalkozom akitákkal, így azt is el tudom képzelni, hogy az idősebb tulaj életkori sajátosságaiból adódóan már nem biztos, hogy úgy tudja kezelni a négylábút, ahogy kellene. Ettől függetlenül egy tréner – hosszú hónapok alatt – sokat tud segíteni, hiszen egy 13 hónapos korú akitát még lehet alakítani, szocializálni – véli János.

Hozzátette, azt viszont egyáltalán nem tartja jó ötletnek, hogy a kutyát elszakítsák a gazdájától. – Nem vagyok benne biztos, hogy működni fog, hogy kiemelik az életteréből. Sőt, egyenesen halva született ötletnek tartom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában