megelőzés

2019.03.08. 11:18

Növelheti a középfülgyulladás kockázatát a helytelen orrfújás

A gyermek fülfájása minden szülő rémálma. A probléma oka főként középfülgyulladás, amiről a szakember elmondta, sokszor megelőzhető az orr megfelelő kiürítésével. Azt is megtudtuk, hogy a modern gyógyszerek mellett egyre kevesebb alkalommal kell felszúrni a kicsik fülét.

Vásári Erzsébet

Dr. Nagy Beáta fül-orr-gégész szakorvos elmondta, kisgyermekek esetében a fülgyulladások magasabb száma annak tudható be, hogy bölcsődés-, illetve óvodáskorban igen gyakori a felső légúti betegségek előfordulása. A középfülgyulladás pedig az esetek nagy részében egy felszálló fertőzésből alakul ki.

Utóbbinak egyrészt anatómiai okai vannak – hiszen a gyerekeknek még rövidebb a fülkürtjük, illetve kevésbé meredek, mint a felnőtteknek –, másrészt pedig a fent említett életkori sajátosságnak tudható be, miszerint gyakrabban náthásak. Hozzátette, a gyerekeknél a nem megfelelő orrfújás is kockázati tényező lehet, hiszen a folyamatosan telítődött melléküregekből könnyen terjed tovább a fertőzés és a gyulladás.

A szakember szerint az orrfújás helyes technikáját mielőbb meg kell tanulni /Illusztráció: Shutterstock/

Véleménye szerint az orr helyes kiürítését már bölcsődéskorban érdemes megtanítani, amire több játékos megoldás is létezik. Ilyen például a papírgalacsin orral történő elfújása, vagy amikor egy kendőt lógatunk az arcuk elé és biztatjuk őket, hogy a levegőt az orrukon kifújva lebegtessék meg azt. Fontos, hogy amíg nem tanulják meg a helyes technikát – egyik oldalt befogni, másikkal pedig fújni, majd fordítva –, addig orrszívóval ürítsük ki a váladékot.

A szakorvos tanácsai szerint megelőzhető a baj azzal is, ha gyermekünk megfázásos, hurutos megbetegedése kezdetén már alkalmazunk orrsprayt vagy -cseppet, esetleg antihisztamint – utóbbi receptköteles. Amennyiben ezek mellett sem enyhülnek a panaszok öt-hét nap elteltével, illetve a váladék gennyes lesz, úgy mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A tisztítással kapcsolatban elmondta, hogy a fül alapvetően öntisztuló, tehát a külső, szemmel látható részeken túl nem kell takarítani azt. Tisztogatásával ugyanis legtöbbször csak bajt okozunk, mivel a szerv orsó alakja miatt a fülzsírt könnyen beljebb tolhatjuk a szűkebb részekbe, ahonnan már nem tud magától kiürülni. Alkalomszerűen azonban, ha például száraz, cserepes darabkákat észlelünk benne, használhatunk fülzsíroldó sprayt vagy paraffin-, illetve babaolajat, amitől könnyebben ürül, majd óvatosan letörölhetjük azt.

Dr. Nagy Beáta kiemelte, hogy meglévő fülfájás esetén mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, aki a megfelelő diagnózis felállítását követően tudja kezelni a betegséget. Ilyenkor fontos, hogy mielőtt elindulunk csemeténkkel, adjunk neki fájdalomcsillapítót, mert az esetleges utazással és rendelőben való várakozással együtt akár több óra is eltelhet, amíg megvizsgálják.

Végül elmondta, a szakorvosi vizsgálat azért is fontos, mert el kell különíteni, hogy fülkürthurutról, hallójárat-gyulladásról vagy középfülgyulladásról van-e szó, mivel az utóbbi mindenképpen antibiotikumos kezelést igényel. Hozzátette, előrehaladott állapotban, túlzott duzzanat, gennyel való telítődés esetén szükségessé válhat a dobhártya bemetszése (a fül felszúrása), de a mai modern kezelések és gyógyszerek mellett ez egyre többször elkerülhető.

A tünetenyhítő praktikák helyett azonnal szakorvoshoz fordul

A gyulai Balog Hajnal elmondta, mindkét gyermekénél előfordult már középfülgyulladás, ami egy-egy esetben felszúrással végződött. Legtöbbször azonban elegendő volt az antibiotikumos kezelés és a fül-, illetve orrcsepp alkalmazása.

Hozzátette, fülfájáskor mindig azonnal fül-orr-gégészhez viszi gyerekeit, és a hagyományos tünetenyhítő praktikákat, mint például a meleg sópárnás borogatás, kizárólag a szakorvos tanácsára, kiegészítésként alkalmaznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában