akkreditáció

2019.03.06. 11:15

Nem minden nyelvvizsgát fogadnak el a diplomához

A diplomához szükséges nyelvvizsgát kizárólag az államilag akkreditált vizsga­rendszereket működtető vizsga­központokban érdemes letenni, hiszen a felsőoktatási intézmények csak az államilag elismert bizonyítványokat fogadják el. Megyénk diákjai térségünkben több ilyen, a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ (NYAK) által listázott központ közül választhatnak. S mindig érdemes az adott képzési és a kimeneti követelményeiben meghatározottakat is követni, mert nem minden nyelvvizsgatípust és nyelvet fogadnak el a diplomához.

Nagy-Laczkó Viktória

A főiskolai vagy egyetemi képzésre jelentkezők egy idő után mindenképp elérkeznek arra a pontra, amikor nyelvtudásukról számot kell adniuk, ugyanis régóta szabály, hogy az alapszakos diploma (BA) megszerzése nyelvvizsgához kötött. Az akkreditált központokról a NYAK oldalán javasolt tájékozódni. Az elvárás azonban szakonként eltérő, ezért mindig a képzési és a kimeneti követelményeiben meghatározottakat érdemes követni, hiszen nem minden nyelvvizsgatípust és nyelvet fogadnak el a diplomához.

A Békésben nyelvvizsgázók felkészültebben érkeznek a vizsgaközpontokba /Illusztráció: Shutterstock/

A BA képzéshez általában egy középfokú (B2-es szintű), komplex, államilag elismert általános vagy esetenként egy szakmai nyelvvizsgára van szükség. A második felsőfokú végzettségi szint, az osztott mesterszak (MA) elvégzése is nyelvtudáshoz kötött. Leginkább egy felsőfokú (C1), komplex típusú nyelvvizsga vagy egy, az alapfokozat megszerzéséhez szükséges idegen nyelvtől eltérő bizonyítványt kérnek.

Békés megyében az egyik államilag elismert központ a BME Nyelvvizsgaközpont, mely Békéscsabán, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnáziumban működik immár 14 éve. Knyihár Ágnes nyelvvizsga-ügyintéző lapunknak elmondta, évente körülbelül 600 fő (főként az érettségi előtt álló diákok, kisebb részben diploma előtt álló fiatalok, időközönként 14 éves tanulók és nagy ritkán idősebbek) jelentkezik hozzájuk vizsgára, közülük 60-70 százalék szerepel sikeresen. Legtöbben angolból, majd németből szereznek középfokú bizonyítványt, kevesebben felsőfokút.

– A központunkban egyre többen szerzik meg a nyelvvizsgát. Mindez visszavezethető annak az újfajta komplex értékelési rendszernek a bevezetésére, melynek lényege, hogy amennyiben a vizsgázó az élő nyelvi írásbeli és szóbeli nyelvvizsgán is eléri a készségenként szükséges 40 százalékot, akkor a gyengébb szóbelit kijavíthatja egy erősebb írásbelivel, vagy fordítva, vagyis egy nem túl jól sikerült írásbeli kompenzálható egy sokkal meggyőzőbb szóbelivel. A lényeg, hogy az átlag elérje a 60 százalékot – világított rá Knyihár Ágnes.

Államilag akkreditált központ működik Szarvason is. Krajcsovicz Magdolna, a SZIE AGK által akkreditált ELTE Origó Nyelvi Centrum vezetője elmondta, az októbertől májusig tartó időszakban minden hónapban hirdetnek vizsgaidőszakot. Tavaly a nyolc hónap alatt mintegy 4-500 fő (főként középiskolások és helyi főiskolások, valamint a 14 éves korosztály) jelentkezett ezekre, bizonyítványt 80 százalék szerzett. A legnépszerűbb nyelv az angol, utána a német volt.

– Úgy gondolom, a jó arány hátterében az áll, hogy a Békés megyei diákok jobban meggondolják, mikor jöjjenek vizsgázni. Csak akkor jelentkeznek, ha biztosak a tudásukban és tényleg felkészültek – fogalmazott a nyelvvizsgaközpont vezetője.

A Gál Ferenc Főiskola hallgatóit mindig időben tájékoztatják

Dr. Kozma Gábor rektor hírportálunk megkeresésére elmondta, a Gál Ferenc Főiskola Békés megyei karain még nem fordult elő olyan, hogy valamelyik hallgatónak nem tudták elfogadni a nyelvvizsgáját. A diákok ugyanis a tanulmányaik alatt időben, többször is tájékoztatást kapnak a témában.

Kovács Katalin, a GFF oktatási igazgatója hozzátette, az intézmény által hirdetett szakokon általában bármilyen nyelvből tett nyelvvizsgát elfogadnak, de vannak olyan szakok is, ahol kizárólag élő nyelvből szerzett bizonyítványt ismernek el. Majd kiemelte, a levelezősök között nagyobb arányban vannak, akik a záróvizsga után egy éven belül megszerzik a diplomához szükséges keményfedeles nyelvvizsgát, mint a nappali képzésben résztvevők között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában