Brillante 2019 - galériával

2019.03.19. 18:06

Már zsűrizik a versenyre beérkezett pálinkákat, párlatokat Békéscsabán

Megkezdődött a 20. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante 2019 – Pálinka- és Párlatverseny érzékszervi zsűrizése kedden Békéscsabán.

P. G.

Fotó: Lehoczky Péter

A versenyre idén három kategóriában nevezhettek: bérfőzők, magánfőzők és kereskedelmi főzdék pálinkáit, valamint párlatait várták a szervezők. A kiírásra összesen 1 182 minta érkezett.

A Bérfőzetők és Magánfőzetők Versenyére 996 mintát küldtek be Magyarországról, de érkeztek párlatok szerb, romániai és szlovákiai területekről is, sőt, még Izraelből is.

Az érzékszervi zsűri 24 tagú, amelynek elnöke Lovassy György okleveles élelmiszeripari mérnök, Pálinka Somellier, a Destillata és más rangos nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinkatréner és bíráló.

Lovassy György elmondta, harminc százalékkal több minta érkezett, mint egy évvel korábban.

– A képzett zsűritagok két nap alatt végzik el az alapbírálatot, és a következő fél nap alatt döntenek a kategóriagyőztesekről és nagydíjakról – hangsúlyozta a szakember. Lovassy György kérdésünkre kiemelte, az első benyomásokról még nehéz beszélni, viszont évek óta megfigyelhető tendencia, hogy egyre jobb pálinkákat és párlatokat küldenek be a versengésre. Hozzátette, a bírálat az eddig megszokott 20 pontos rendszerben történik. Öt-öt pontot ér, a tisztaság, a gyümölcskarakter, a szájérzet, valamint az utóérzet, a harmónia.

A harmadik napon a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület delegáltjai az aranyérmes kereskedelmi pálinkákból öt mintát javasolnak a Hungarian Spirit – Magyar Pálinka Válogatás 2019 díjra. Ezeket az italokat egy éven át ajánlják a csúcsgasztronómiai éttermekben, és külföldön is megjelenítik. Mindez országos szinten is egyedülálló újdonság.

Lovassy György kitért arra, a kereskedelmi kategóriában a Grand Champion győztes pálinkát felterjesztik Érték és Minőség Nagydíjra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában