2019.03.02. 22:08
Kihirdették a megye legjobb házipálinkáit
A megye legjobb házipálinkáit hirdették ki szombaton a Csabagyöngye Kulturális központban.
Többféle kategóriában lehetett nevezni, többek közt vadgyümölcs, nemes gyümölcs, szőlő törköly, vegyes, érlelt, ó- és ágyas pálinka, de volt egyéb kategória is. Ez utóbbiba még a tv paprikából készült párlat is befért, mely bronzérmes lett.
Kihirdették a megye legjobb házipálinkáit (Március 2.)
Mint az eseményen elhangzott, a mostani megmérettetésre a korábbi tapasztalatokkal szemben inkább magánfőzetek pálinkáit küldték be a bérfőzetekkel szemben. Idén egyébként összesen 204 párlat méretettet meg, melyekből 106 kapott minősítést.
Az eseményen bronz minősítést kaptak:
Bartik Ádám
Irsai Olivér szőlő pálinkái, érlelt, ágyas ottonel szőlő, ágyas meggy és érlelt szőlő
pálinkája
Boldog István
ágyas Izabella szőlő
pálinkája
Botyánszki György
banán párlata és érlelt likőrkülönlegessége
Bozsó István
bor
párlata
Dézsi László
ágyas vegyes szőlő
pálinkája
Dézsi-Budai Erzsébet
birs
pálinkája
Érsik Péter
vegyes szilva és ágyas cseresznye és ágyas csipkebogyó
pálinkája
Jákób István
Irsai Olivér szőlő, Stanley szilva és vilmoskörte
pálinkája
Kocsis Sándor
meggy, Irsai Olivér és rajnai rizling szőlő
pálinkája
Kovács Pál
árpa maláta
párlata
Kurucz Péter
szilva, ágyas szilva és ágyas alma
pálinkája
Kürti Erzsébet
Mirabolán vadszilva
pálinkája
Mihály László
cseresznye, szilva és szőlő
pálinkája
Mikló Zsolt
president szilva
pálinkája
Misur Márton Gábor
6 db szőlő, 2 db szilva pálinkája, körte pálinkája, birsalma-alma-szőlő és alma-körte vegyes pálinkája (11)
Mokran Róbert
málna-meggy-kökény
vegyes pálinkája
Pálus Anikó
tv paprika
párlata
Patócs Sándor
Othello szőlő
pálinkája
Pljesovszki Tibor
fekete ribizli
pálinkája
Rácz Ervin
szilva
pálinkája
Szűcs Zoltán
birs
pálinkája
Varga Róbert
kajszibarack és áfonya
pálinkája
Ezüst minősítést kaptak:
Árvai Zoltán
ágyas
alma
pálinkája
Bartik Ádám
birsalma, cabernet sauvignon szőlő, ágyas alma, cigánymeggy pálinkája és ágyas banán párlata
Bondár Mihály
irsai olivér szőlő pálinkája
Érsik Péter
gála alma, debreceni meggy, birs 2., cserszegi fűszeres szőlő és ágyas alma pálinkája
Jákób István
alma-szilva-körte-vilmoskörte
vegyes pálinkája
Kesjár János
birs, alma
vegyes pálinkája
Kocsis Sándor
szilva és faeper
pálinkája
Kurucz Péter
cseresznye és sajmeggy
pálinkája
Medovarszki Pál
érlelt
likőrkülönlegessége
Mikló Zsolt
golden alma, jonatán alma
pálinkája
Misur Márton Gábor
2 db alma, 2 db körte, meggy és szőlő (6)
pálinkája
Szabó László
pölöskei muskotály szőlő
pálinkája
Szalkai Lajos-Kiss Balázs
őszibarack, lepotica szilva, ottonel muskotály és cserszegi fűszeres szőlőpálinkája
Szűcs Zoltán
banán
párlata
Arany minősítést kaptak:
Bartik Ádám
stanley szilva, othello, irsai olivér szőlő törköly, barkóca berkenye és golden alma pálinkája és banán párlata
Botyánszki György
kiffer körte
pálinkája
Érsik Péter
szilva és jojo szilva
pálinkája
Kocsis Sándor
ágyas
likőrkülönlegessége
Kovács Pál
lepotica szilva, cserszegi fűszeres szőlő és kökény
pálinkája
Kurucz Péter
sütőtök
párlata
Mikló Zsolt
idared alma és szőlő
pálinkája
Misur Márton Gábor
szilva
pálinkája
Szabó László
fürtös meggy
pálinkája
Kategória nyertesek, különdíj és nagydíjasok (egyben mind arany minősítésé természetesen):
2019. legjobb érlelt pálinkája Mihály László alma pálinkája lett.
2019. legjobb ágyas pálinkája Érsik Péter alma pálinkája lett.
2019. legjobb törköly pálinkája Kocsis Sándor csopaki olaszrizling törköly pálinkája lett.
2019. különlegessége Bartik Ádám naspolya pálinkája lett.
2019. legjobb vegyes pálinkája Kovács Pál körte-alma pálinkája lett.
2019. legjobb vadgyümölcs és egyben legjobb bérfőzetett pálinkája Pljesovszki Tibor áfonya pálinkája lett.
2019. év legjobb párlata Kocsis Sándor banán párlata.
2019. legjobb pálinka alapú itala kapta egyben intézményünk munkatársának, Králik Katalinnak felajánlását, egy díszített csatos üveget, melyet ő a verseny legfinomabb likőrkülönlegességéhez ajánlott fel. Ez nem más, mint Dézsi László vegyes gyümölcsből készített, dió és fűszer ágyon érlelt likőrkülönlegessége lett.
A verseny nagyágyúi:
Díjuk az oklevél mellé egy kupa, egy érem és egy „A pálinka világa” című gyönyörű kivitelezésű könyvcsomag volt.
2019. bronz demizson díjas pálinkája Jákob István alma pálinkája lett.
2019. ezüst demizson díjas pálinkája Kocsis Sándor vilmoskörte pálinkája lett.
2017. arany demizson díjas pálinkája Érsik Péter birs 1 pálinkája lett.
2019. év házipálinkája, a verseny legjobb magánfőzött és legjobb nemes gyümölcs pálinkája Kocsis Sándor lepotica szilva pálinkája lett.
A VIII. Békés Megyei Házipálinka Verseny a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Csabai Pálinka Klub közös szervezése.
A verseny szakmai zsűrije:
Fabulya Attila (a zsűri elnöke, okleveles pálinkabíráló)
Adamik Anikó (élelmiszeripari szakmérnök, okleveles pálinkabíráló)
Mokrán János (főzőmester, pálinkamester-szakmérnök)
Ignácz Tibor (főzőmester, pálinkamester-szakmérnök)
Horváth György (főzőmester, okleveles pálinkabíráló)