galériával

2019.03.02. 22:08

Kihirdették a megye legjobb házipálinkáit

A megye legjobb házipálinkáit hirdették ki szombaton a Csabagyöngye Kulturális központban.

B. O.

Többféle kategóriában lehetett nevezni, többek közt vadgyümölcs, nemes gyümölcs, szőlő törköly, vegyes, érlelt, ó- és ágyas pálinka, de volt egyéb kategória is. Ez utóbbiba még a tv paprikából készült párlat is befért, mely bronzérmes lett.

 

Mint az eseményen elhangzott, a mostani megmérettetésre a korábbi tapasztalatokkal szemben inkább magánfőzetek pálinkáit küldték be a bérfőzetekkel szemben. Idén egyébként összesen 204 párlat méretettet meg, melyekből 106 kapott minősítést.

Az eseményen bronz minősítést kaptak:

Bartik Ádám

Irsai Olivér szőlő pálinkái, érlelt, ágyas ottonel szőlő, ágyas meggy és érlelt szőlő

pálinkája

Boldog István

ágyas Izabella szőlő

pálinkája

Botyánszki György

banán párlata és érlelt likőrkülönlegessége

Bozsó István

bor

párlata

Dézsi László

ágyas vegyes szőlő

pálinkája

Dézsi-Budai Erzsébet

birs

pálinkája

Érsik Péter

vegyes szilva és ágyas cseresznye és ágyas csipkebogyó

pálinkája

Jákób István

Irsai Olivér szőlő, Stanley szilva és vilmoskörte

pálinkája

Kocsis Sándor

meggy, Irsai Olivér és rajnai rizling szőlő

pálinkája

Kovács Pál

árpa maláta

párlata

Kurucz Péter

szilva, ágyas szilva és ágyas alma

pálinkája

Kürti Erzsébet

Mirabolán vadszilva

pálinkája

Mihály László

cseresznye, szilva és szőlő

pálinkája

Mikló Zsolt

president szilva

pálinkája

Misur Márton Gábor

6 db szőlő, 2 db szilva pálinkája, körte pálinkája, birsalma-alma-szőlő és alma-körte vegyes pálinkája (11)

Mokran Róbert

málna-meggy-kökény

vegyes pálinkája

Pálus Anikó

tv paprika

párlata

Patócs Sándor

Othello szőlő

pálinkája

Pljesovszki Tibor

fekete ribizli

pálinkája

Rácz Ervin

szilva

pálinkája

Szűcs Zoltán

birs

pálinkája

Varga Róbert

kajszibarack és áfonya

pálinkája

 

Ezüst minősítést kaptak:

Árvai Zoltán

ágyas

alma

pálinkája

Bartik Ádám

 

birsalma, cabernet sauvignon szőlő, ágyas alma, cigánymeggy pálinkája és ágyas banán párlata

Bondár Mihály

irsai olivér szőlő pálinkája

Érsik Péter

 

gála alma, debreceni meggy, birs 2., cserszegi fűszeres szőlő és ágyas alma pálinkája

Jákób István

 

alma-szilva-körte-vilmoskörte

vegyes pálinkája

Kesjár János

 

birs, alma

vegyes pálinkája

Kocsis Sándor

 

szilva és faeper

pálinkája

Kurucz Péter

 

cseresznye és sajmeggy

pálinkája

Medovarszki Pál

érlelt

likőrkülönlegessége

 

Mikló Zsolt

 

golden alma, jonatán alma

pálinkája

Misur Márton Gábor

 

2 db alma, 2 db körte, meggy és szőlő (6)

pálinkája

Szabó László

 

pölöskei muskotály szőlő

pálinkája

Szalkai Lajos-Kiss Balázs

 

őszibarack, lepotica szilva, ottonel muskotály és cserszegi fűszeres szőlőpálinkája

Szűcs Zoltán

 

banán

párlata

 

Arany minősítést kaptak:

Bartik Ádám

 

stanley szilva, othello, irsai olivér szőlő törköly, barkóca berkenye és golden alma pálinkája és banán párlata

Botyánszki György

 

kiffer körte

pálinkája

Érsik Péter

 

szilva és jojo szilva

pálinkája

Kocsis Sándor

ágyas

likőrkülönlegessége

 

Kovács Pál

 

lepotica szilva, cserszegi fűszeres szőlő és kökény

pálinkája

Kurucz Péter

 

sütőtök

párlata

Mikló Zsolt

 

idared alma és szőlő

pálinkája

Misur Márton Gábor

 

szilva

pálinkája

Szabó László

 

fürtös meggy

pálinkája

 

Kategória nyertesek, különdíj és nagydíjasok (egyben mind arany minősítésé természetesen):

2019. legjobb érlelt pálinkája Mihály László alma pálinkája lett.

2019. legjobb ágyas pálinkája Érsik Péter alma pálinkája lett.

2019. legjobb törköly pálinkája Kocsis Sándor csopaki olaszrizling törköly pálinkája lett.

2019. különlegessége Bartik Ádám naspolya pálinkája lett.

2019. legjobb vegyes pálinkája Kovács Pál körte-alma pálinkája lett.

2019. legjobb vadgyümölcs és egyben legjobb bérfőzetett pálinkája Pljesovszki Tibor áfonya pálinkája lett.

2019. év legjobb párlata Kocsis Sándor banán párlata.

2019. legjobb pálinka alapú itala kapta egyben intézményünk munkatársának, Králik Katalinnak felajánlását, egy díszített csatos üveget, melyet ő a verseny legfinomabb likőrkülönlegességéhez ajánlott fel. Ez nem más, mint Dézsi László vegyes gyümölcsből készített, dió és fűszer ágyon érlelt likőrkülönlegessége lett.

A verseny nagyágyúi:

Díjuk az oklevél mellé egy kupa, egy érem és egy „A pálinka világa” című gyönyörű kivitelezésű könyvcsomag volt.

2019. bronz demizson díjas pálinkája Jákob István alma pálinkája lett.

2019. ezüst demizson díjas pálinkája Kocsis Sándor vilmoskörte pálinkája lett.

2017. arany demizson díjas pálinkája Érsik Péter birs 1 pálinkája lett.

2019. év házipálinkája, a verseny legjobb magánfőzött és legjobb nemes gyümölcs pálinkája Kocsis Sándor lepotica szilva pálinkája lett.

A VIII. Békés Megyei Házipálinka Verseny a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Csabai Pálinka Klub közös szervezése.

A verseny szakmai zsűrije:

Fabulya Attila (a zsűri elnöke, okleveles pálinkabíráló)

Adamik Anikó (élelmiszeripari szakmérnök, okleveles pálinkabíráló)

Mokrán János (főzőmester, pálinkamester-szakmérnök)

Ignácz Tibor (főzőmester, pálinkamester-szakmérnök)

Horváth György (főzőmester, okleveles pálinkabíráló)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában