testületi ülés

2019.03.28. 18:46

Folyamatosan fejlesztik a zöld felületeket Gyulán

Jóváhagyta a város zöldfelület-fejlesztési koncepciójának végrehajtásáról szóló beszámolót csütörtök délelőtti ülésén a gyulai képviselő-testület.

P. G.

Dr. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a Szászné dr. Várkonyi Adrienn főkertész által elkészített előterjesztés tartalmazza a 2001 és 2011, valamint a 2011 és 2019 között megvalósult projekteket. Szó esik arról is, hogy a város milyen szép eredményeket ért el a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen. Gyula egyebek mellett 2007-ben és 2013-ban is megnyerte a megmérettetést. Ennek köszönhetően képviselhették hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, amelyen 2008-ban ezüst-, 2014-ben aranyfokozatot érdemelt ki Gyula. Tavaly egyébként az Aranyfa-díjat vehették át a város képviselői.

Fotó: Kiss Zoltán

A polgármester szólt arról, hogy a versenyen, de a városban is kiemelt szempont a fásítás, ami folyamatosan zajlik Gyulán. Sőt, több utcában komplex fasorokat is cseréltek. Kitért arra, hogy a munkálatok leggyakrabban a körzeti képviselői keretek terhére valósultak meg, illetve köszönetet mondott a lakosoknak, akik a fejlesztések mellé álltak.

Dr. Görgényi Ernő elmondta, a városban 2001-ben indult útjára a Gyulai Virágok Vasárnapja, ami 2016-tól három napon át tartó eseménysorozattá, az előszezon egyik legnépszerűbb rendezvényévé bővült Gyulai Virágok Fesztiválja néven. Idén május 10-től 12-ig hívják életre a programot a Göndöcs-kertben.

S ha már a Göndöcs-kert. Elhangzott, több nagyszabású parkrekonstrukció is történt az elmúlt időszakban. 2011-ig a Csigakert és gyulavári kastélypark újult meg. Azt követően a Göndöcs-kert, valamint jelenleg is folyik a Szent Miklós park rehabilitációja, s pályázatot nyújtottak be az Erkel és Petőfi tér kimaradt részeinek felújítására is. A lakótelepeken fitneszparkokat létesítettek, létesítenek.

Bod Tamás önkormányzati képviselő kérdésére a polgármester elmondta, jelenleg is készül a Szigeterőd programban megfogalmazott tervek aktualizálása, amire egyebek mellett az építőipari árak változása miatt is szükség van. Első etapban várhatóan egy, az Erkel Múzeummal kapcsolatos anyagot adnak le. Az önkormányzat elképzelései szerint a Kossuth utcai 19. számú épület felújításával alakítanának ki helyet a gyűjtemény, valamint az iroda számára. A múzeum számára raktárat is kialakítanának. Úgy tervezik, hogy ebben a szakmai anyagban még szerepelne a várkiállítás megújítása, kisebb munkálatok végrehajtása a gótikus téglavár épületén, új színpadtechnika beszerzése a várszínpadra, új nézőtér megvásárlása. A városvezetés azt szeretné, ha ez az előterjesztés kerülne a kormány elé.

A következő támogatási etapban a vár rekonstrukciója és a várkert felújítása valósulna meg, s az utolsó körben végeznék el a meder kialakítását. Szintén a képviselő kérdésére elmondta, a Szent Miklós park rehabilitációja nyárra befejeződik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában