Határ menti pacsirták

2019.03.05. 10:02

Első közös fellépésük a nemzeti ünnepen történt

A Battonyai Városi Művelődési Központ és Könyvtár elindította Gézengúzok néven gyermek-színjátszókörét 2015-ben. 2018 karácsonyára elkészült a Szívünkben rejlik című darab. A Battonya-Pécska Felnőtt Színjátszó Kör 2016-ban verbuválódott.

Cs. I.

A battonyai színjátszókhoz (Sztanojev István, Bakó Brigitta, Rimay István, Lénárt Anna) csatlakoztak Pécskáról a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület tagjai közül többen (Balta-Taics Tünde, Balta-Taics Péter, Beke-Kutasi Judit, Kutasi Nándor, Swarz Károly, Barbou Tibor, később belépett Lénárt Erika Zsuzsanna, Balta-Taics Hanna, Moldován Bettina, Hajas Mihály, Hajas Gábor és Varga László).

– Első közös fellépésünk a 2016. március 15-ei megemlékezés volt Battonyán Legyen minden dalunk egy vigasztalás címmel. A battonyai Viharsarok citerazenekar csapata is részese volt az előadásnak. Ezután minden nemzeti ünnepünkön közös produkció született, karöltve a Pécskai Hagyományőrző Citerazenekarral, a néptáncosokkal és gyakorta a Búzavirág néptáncosaival – tájékoztatott dr. Rimayné Roczkó Zsuzsanna, aki a két színjátszó kör művészeti vezetőjeként kapocs a települések között.

Dr. Palkó Lajosné, a battonyai művelődési központ és könyvtár vezetője elmondta, az egyik legemlékezetesebb előadás „A magyar szabadság emlékéve” alkalmából megrendezett színpadi mű, az Ezerkilencszázötvenhat, te csillag” – ebben a battonyai Gézengúzok csapata és a Fodor Manó Helytörténeti Egyesület is aktívan részt vett. A nemzeti ünnepek méltó megemlékezései mellett irodalmi adaptációkat, vidám színpadi műveket is bemutattak. Vendégjátékokon szerepeltek Budapesten, Záhonyban.

– Szeretnénk újjáéleszteni az őseink által reánk hagyományozott örökséget, amiben benne foglaltatik a színjátszás, a néptánc, népzene, kézművesség, a viselet – hangsúlyozták.

Március 15-én is közösen ünnepelnek mindkét településen, műsoruk címe: Pacsirta zengi énekét. Battonyán március 14-én 18 órakor a Városi Művelődési Központban, Pécskán március 16-án helyi idő szerint 17 órakor lépnek fel.

Falunapokon lépnek fel

A dombegyháziak is számos alkalmat megragadnak, hogy a határon innen és túl élők közötti kapcsolatot ápolják. A Balsaráti Vitus János Általános Iskola a Határtalanul! kirándulást az október 6-ai ünnepséghez kapcsolja. A népzene is összeköt: Nagyiratos és Kisiratos rendszeresen meghívja az ottani népzenei találkozókra a dombegyházi Héthalom Citerazenekart és Népdalkört. A dombegyháziak pedig viszonozzák. Egymás falunapjain is fellépnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában