Mezőhegyes

2019.03.02. 11:23

Elbukhat a térség öntözésfejlesztési projektje

A ménesbirtok 8200 hektáros szántóterületéből több mint 2 ezer hektár öntözhető egyidejűleg. Az igény ennél jóval nagyobb. Mint arról korábban Lázár János kormánybiztos beszámolt, olyan öntözésfejlesztési program kezdődik hazánkban, ami nemcsak a mintagazdaság problémáját, hanem a környék, a Maros közeli területek kisgazdaságainak az öntözési gondjait is megoldhatja, lehetőségeit bővíti.

Csete Ilona

A 600 millió forintos terveztetési eljárás a végéhez ért, a 30 milliárdos beruházás azonban elbukhat. Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója azokról a problémákról mesélt, amelyek alaposan megnehezítik a folytatást.

– Az öntözésfejlesztés az agrártárcának és a kormánynak is fontos projektje. Társaságunk és a térség gazdálkodói is évtizedek óta várt lehetőséghez jutnak a ménesbirtok által kezdeményezett fejlesztés eredményeként.

Pap István Tibor a ménesbirtok területén lévő csatornaszakaszon tájékozódott /A szerző felvétele/

– A terv elkészült. Ha lennének hatósági engedélyek, ezt a tervet vinné Lázár János a kormány elé, hogy tárgyalhasson a forrásigényről. A projekt egyharmad részt érinti társaságunk területét a forrás tekintetében (10 milliárd), kétharmad részben a főművi rendszert (20 milliárd forint). Ha elkészül, mi akár megduplázhatjuk öntözött területeinket, és a rendszer mentén, üzemterületünk és a Maros közötti térségben további 3 ezer hektáron gazdálkodók csatlakoznak be termőföldjükkel az öntözésbe.

– A főművi rendszer a jelenlegi igény ellátására se képes, rosszak a csatornák, a Marosból kiemelt víz csupán 53 százaléka hasznosul a mi öntözött területeinken. A többi elszivárog. Nem csak nálunk, a térségben gazdálkodóknál is ez a helyzet. Mindenkinek fontos, hogy ezen változtassunk – említett egy szemléletes példát Isaszegi Norbert termelési vezérigazgató-helyettes, megerősítve azt a szándékot, hogy ez a 30 milliárdos projekt az öntözhető területnövekedés mellett az öntözés hatékonyságának a fokozását is szolgálná.

– Ahhoz, hogy a projekt kivitelezhető legyen, a katasztrófavédelem adhatja ki az öntözési, létesítési, vízjogi engedélyt. Ám a térségben működő két vízgazdálkodási társulat ehhez nem adja a hozzájárulását. Még feltétellel sem. Volt egyeztetés hétfőn, minden érintett fél (tervezői iroda, Országos Vízügyi Főigazgatóság, ATIVIZIG, katasztrófavédelem, ménesbirtok, a két vízgadálkodási társulat) részvételével. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy e két társulat vezetője a tagságra hivatkozva elzárkózott az együttműködéstől. Márpedig az ő hozzájárulásuk nélkül nem ad ki engedélyt a katasztrófavédelem – summázta a kialakult pathelyzetet Pap István Tibor. Ha nincs engedély, nem lesz megvalósítás. A tét óriási. A térségi öntözésfejlesztési projekt eshet kútba és a törekvés, hogy a folytatásban sokkal hatékonyabban jusson el az öntözővíz a termőföldek széléig.

Megoldást kell találni a problémára és arra, hogy a beruházás útjából elgördüljön minden akadály. A ménesbirtok menedzsmentje ezen dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik