Gyula

2019.03.11. 17:15

Bemutatták a GYSZC kancellárját, Simon István Tamást

Simon István Tamást nevezte ki a Gyulai Szakképzési Centrum kancellárjává március 1-től, öt évre dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter – jelentette be az intézményben megtartott hétfői sajtótájékoztatón dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Mint elmondta, az új kancellár 2015 szeptembere óta a GYSZC munkatársa, szakképzési referensként eddig is a szűk felső vezetéshez tartozott.

P. G.

– Jól ismeri a szakképzést, az abban zajló változásokat, tisztában van az intézmény helyzetével, felépítésével, szerkezetével, felépítésével és a kihívásokkal egyaránt – tette hozzá dr. Kovács József, aki kiemelte, Simon István Tamás neve nem ismeretlen a megye közvéleménye előtt, hiszen nyolc évig dolgozott településvezetőként, 2006 óta tagja a megyei közgyűlésnek, ott képviselő és tanácsnok. Komoly tapasztalattal rendelkezik az intézményfenntartás és – működtetés területén.

Fotó: Lehoczky Péter

Kovács Zsuzsanna, a GYSZC főigazgatója elmondta, a centrum összetett, sokrétű feladatokat lát el: ahogy eddig, ezentúl is feladata az oktató-nevelő munka, illetve az ahhoz szükséges feltételek biztosítása.

– Elsődleges cél a megye és a térség szakképzésének biztosítása, amit a gazdasági élet szereplőivel való szoros együttműködésben valósítunk meg – ecsetelte. – Ennek során a munkaerő-piaci igényeket maximálisan figyelembe vesszük, s ugyancsak együttműködünk a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával a duális képzés erősítése érdekében.

Az új kancellár kinevezésével kapcsolatban a főigazgató kifejtette, Simon István Tamással maximálisan együtt tudnak dolgozni, munkakapcsolatuk korrekt, kiegyensúlyozott.

– Olyan szakemberről van szó, aki átlátja a szakképzés egészét – fogalmazott.

Simon István Tamás hangsúlyozta, a szakképzési centrumok kancellárjainak a professzionális, átlátható, felelős gazdálkodás biztosítása mellett is számos feladatuk lesz. Ennek kapcsán szólt arról, hogy a munkaerőpiac nagyot változott az elmúlt hat-nyolc évben. Napjainkra már nem a munkanélküliség a gazdasági élet legfőbb problémája, hanem a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő, képzett sokoldalú szakemberek biztosítása.

A kancellár kitért arra, hogy a képzési kapacitások összehangolásával, a duális gyakorlati oktatás még jobb minőségben történő megvalósulása érdekében ágazati képzőközpontok jönnek majd létre, amelyek gazdasági társaságként fognak funkcionálni. Ezekben pedig a kormányzati tulajdonosi jogok képviselője a kancellár lesz. Az említett központokban egyébként rendkívül komoly eszközfejlesztéseket is terveznek.

A kancellárok egyébként röviden megfogalmazva az intézmények működtetéséért felelős felső vezetői menedzserek. Hatáskörükbe tartoznak a gazdasági, pénzügyi, kontrolling, számviteli, munkaügyi, jogi, igazgatási, informatikai tevékenységek. A munkáltatói jogokat a pedagógusok, a pedagógusokat segítő munkatársak és a szakoktatók esetében ezentúl is a főigazgató, a technikai alkalmazottak esetében a kancellár gyakorolja.

Simon István Tamás beszámolt arról, hogy múlt héten megtörtént a feladat és hatáskörök átadása, gazdaságilag kompetens vezetőként a korábbi gazdasági főigazgató-helyettes dolgozik tovább. A kancellár pedig hamarosan új szervezeti és működési szabályzatot terjeszt a fenntartó elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában