Otthon Melege Program

2019.02.05. 16:54

Több ezer háztartás kaphat támogatást

A lakossági energiameg­takarítást, a hatékony energiafelhasználást segíti az Otthon Melege Program. Békés megyében a jelenlegi pályázat jóvoltából több mint ötezer család vásárolhat új háztartási gépet.

Vásári Erzsébet

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kommunikációs főosztályán hírportálunk megkeresésére elmondták, az Otthon Melege Program keretében az elmúlt években összesen tíz alprogram indult, melyekből a legutolsó a 2018. év végi háztartási gépcsere volt. Utóbbiban a családok energiatakarékos hűtő, fagyasztó és mosógép megvásárlásához pályázhattak támogatásra. Beszámolójuk szerint ezt az ütemezést decemberben zárta le a tárca, és március elejéig minden nyertes pályázó megkapja a támogatói okiratot, amellyel kedvezményesen juthatnak az említett gépekhez.

A program keretében a családok jelentős anyagi segítséget kapnak régi gépeik lecseréléséhez /Illusztráció: MTI/

Kifejtették, hogy a háztartási gépcsere alprogram keretében beérkezett 119 ezer kérelemmel összesen több mint 5 milliárd forint támogatást igényeltek a pályázók országosan, ami a meghirdetett 2 milliárdos keretet 3 milliárddal lépte túl. Azonban a magyar gazdaság jobb teljesítményének köszönhetően lehetővé vált az összeg megemelése. A számokat részletezve hozzátették, Békés megyéből 5039 pályázat érkezett be hozzájuk, amiből 2321 mosógép és 2718 hűtő/fagyasztó megoszlásban futott be. A megvalósulást illetően elmondták, azt főként az befolyásolja, hogy hányan nyújtottak be érvényes beadványt és a megítélést követően mennyien élnek majd a támogatás felhasználásával.

A minisztérium beszámolójából megtudtuk, hogy a családok kizárólag a háztartási gépcsere (HGCS) katalógusokban szereplő készülékre pályázhattak, az eszközök árának maximum 50 százalékáig. A különböző gépekre A+ kategóriában 25 ezer forint, A++ kategóriában 40 ezer forint, A+++ kategóriában pedig 45 ezer forint támogatást nyerhettek az igénylők. Az energiahatékonysággal kapcsolatban kifejtették, ha minden Békés megyei pályázat esetében megtörténik a gépcsere, úgy éves szinten 1,2 millió kilowattóra energiafelhasználás és 1,1 millió kilogramm szén-monoxid-kibocsátás megtakarításával lehet számolni a térségben.

Az Otthon Melege Programra összesen tizenhét kereskedő regisztrált Békésből az alábbi településekről: Mezőkovácsháza, Orosháza, Békéscsaba, Gyula, Békés, Szeghalom, Dévaványa, Szarvas, Battonya és Vésztő. A nyertesek a támogatói okirattal náluk vásárolhatják meg a kiválasztott készülékeket, illetve régi eszközeiket is ezeken a helyeken veszik majd át tőlük.

Hosszú távon spórolhatnak

A gyulai Csere Mária elmondta, családjával az Otthon Melege Program segítségével cserélték le az elmúlt években régi mosógépüket és hűtőszekrényüket is. Beszámolójából kiderült, a támogatással mindkét háztartási géphez 25 ezer forint kedvezménnyel juthattak hozzá, ami nagy segítség volt számukra, hiszen enélkül jóval később tudtak volna újakat vásárolni. A pályázat jóvoltából azonban amellett, hogy szebb és modernebb eszközöket használhatnak, az energiafogyasztásuk is csökkent, így nemcsak azok megvételekor spóroltak, hanem a rezsi kifizetésekor is kevésbé mélyen kell a zsebükbe nyúlniuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában