Békéscsaba

2019.02.18. 13:07

Szétszórt ételekre utaznak a patkányok

Patkányok nyüzsögtek a Lencsési lakótelepen, egy zöld kukatároló mellett – jelezték a közösségi portálon. A városházán elmondták, hogy mi a teendő, ha valaki rágcsálókkal találkozik közterületen. Azt kérik, hogy értesítsék őket, és akkor megrendelik az irtást. A patkányirtó szakember szerint a probléma okát lenne célszerű megszüntetni, és például nem szétszórni a kukák körül az ételmaradékot.

Licska Balázs

Budapest, 2016. augusztus 11. A Bábolna Bio Kártevõirtó és Szolgáltató Kft. patkányirtási részlegének munkatársai dolgoznak egy társasház udvarán a fõvárosi XIII. kerületi Jász utcában 2016. augusztus 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kutyasétáltatás közben arra figyeltek fel, hogy a zöld kukatárolók környékén valamilyen állatok nyüzsögnek – jelezték a Facebook közösségi portálon, egy békéscsabaiakat tömörítő csoportban. A nagyjából tíz patkány szinte mindegyike elmenekült a föld alatti lyukakba amikor az illető közelebb ment, kivéve kettőt: az egyik már elpusztult, a másik pedig tovább falatozott.

– A patkányok általában ott tűnnek fel, ahol le lehet jutni a szennyvízelvezető rendszerekbe, csatornákba – mondta egy rágcsálóirtással is foglalkozó cég vezetője hírportálunknak. Hozzátette, hogy a felszínre vonzhatja az állatokat a kukáknál szétszórt szemét, ételmaradék. Ha mindenki helyesen a nagy kukákba tenné a hulladékot, illetve a tárolókat zárná is, akkor vélhetően nem tudnának miből lakmározni a patkányok. Úgy összegzett: mindig a hiba okát kell megszüntetni.

– A polgármesteri hivatal nem kapott jelzést közterületen, esetleg zöld kukatárolók környékén elszaporodott patkányok miatt – ismertette Csiaki Tamás, a városüzemeltetési osztály vezetője.

Amennyiben valaki rágcsálóval találkozik, mihamarabb jelezze, s megrendelik a patkányok irtását /Illusztráció: MTI-archív/

Hozzáfűzte: ha a lakosok utcán rágcsálókat tapasztalnak, akkor tegyenek bejelentést a városüzemeltetési osztályon telefonon vagy levélben; esetleg interneten, a www.bekescsaba.hu honlapon elérhető közterületi hibabejelentőn is lehet jelzést küldeni. Fontos, hogy minél pontosabban határozzák meg a helyszínt, hogy a kihelyezés minél eredményesebb legyen.

A rágcsálóirtási feladatokat a város közterületein – vállalkozói szerződés alapján – megfelelő szakismerettel rendelkező vállalkozó végzi. A szerződés alapján a szakember a bejelentést követő 48 órán, vagyis két napon belül elvégzi a mentesítést, és addig jár vissza a helyszínre, amíg azt tapasztalja, hogy az állatok fogyasztottak a kihelyezett csalétekből.

Csiaki Tamás elmondta: előfordul ugyanakkor, hogy a lakóingatlanon vagy a társasházi közös helyiségekben vesznek észre rágcsálókat. Ilyenkor a társasházi közös képviselőnek vagy az üzemeltetőnek kell jelezni a problémát, ők tudnak intézkedni. Magáningatlanoknál a tulajdonos kötelezettsége a rágcsálóirtás.

Az osztályvezető a zárható kukatárolók kapcsán elmondta: azok létesítéséhez az önkormányzat ingyenes használatba adta a lakóközösségeknek a közterületet, amelyre vonatkozóan közterület-használati engedélyt kaptak. A konténertároló felépítménye a társasház tulajdona – azaz magánterület –, ezért annak tisztán tartása, rágcsálóktól való megszabadítása a lakók kötelessége.

A társasházaknál irtanak

A Békéscsabai Lakásszövetkezetnél elmondták: zöld kukatárolónál lévő patkányok miatt nem kaptak jelzést, de rágcsálók miatt folyamatosan futnak be értesítések. Így az irtás is folyamatos, van, ahol a lakóközösség rendszeresen, van, ahol alkalmanként rendeli meg a munkát. Benedek László ügyvezető igazgató azzal zárta: a szennyvízcsatornába öntött és a kukákba kidobott maradék kifogyhatatlan és bőséges élelmiszer-utánpótlást biztosít a rágcsálóknak.

A kormányhivatalnál elmondták, hogy rágcsálók elszaporodásával kapcsolatos bejelentés nem érkezett. Hangsúlyozták: az egészségügyi kártevők elleni védekezésről, a költségek fedezéséről, valamint a szükséges rendszabályok és eljárások végrehajtásáról az érintett terület vagy épület tulajdonosa – vagy annak bérlője, használója, kezelője –, illetve a gazdálkodó szerv vezetője vagy üzemeltetője, fenntartója köteles gondoskodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában