renoválás

2019.02.17. 18:50

Orosházi székházuk felújításán szorgoskodnak a méhészek

Az Orosháza Város és Körzete Méhész Egyesületet 1913-ban alapították. A tagság birtokában vannak az alapítók dokumentumai, fotói, melyek túlélték az elmúlt évtizedek viszontagságait, a második világháborút és megannyi költözést. Több székháza volt az egyesületnek, mígnem 2003 októberében a régi OMTK-székház épületében, a Thék Endre utcában megkaptak egy kis irodai részt. A tagok azt próbálták használhatóvá tenni összejöveteleik számára.

Csete Ilona

Adódott egy lehetőség 2016-ban: júliusban megvették az egyesületnek az egész ingatlant. Sokan voltak ellene, mivel igen rossz állapotú az épület, de az elnökség látta benne a lehetőséget.

– A tagok összefogásának, segítségének köszönhetően egyre jobban szépül, alakul az ingatlan. A pénznek sajnos mi is híján vagyunk, így a munkaerőt mi magunk biztosítjuk. Csak az anyagot kell megvenni. Mára eljutottunk addig, hogy visszaköttettük a vizet, és teljesen felújított mosdót alakítottunk ki – vezetett körbe a hatalmas épületben Bessenyei Angelika titkár.

Csinosítgatják a székházukat, az épület nagytermeinek felújítását végzik /A szerző felvétele/

Két irodahelyiséget is sikeresen felújítottak, ezeket bérleményként szeretnék értékesíteni a belvárosi ingatlanjukban. Február közepén bekötik az internetet, így a mai kornak megfelelően egyre több igényt tudnak ki­elégíteni.

– A méhészek számára is igen fontos információ, hogy az OMME Békés megyei szaktanácsadója még februárban a falugazdász irodájában marad, de március 20-tól a fogadóóráját a Thék Endre utcai székházunkban tartja minden hónap harmadik szerdáján 12–14 óráig – sorolta a változásokat a titkár.

Terveik között szerepel a nagyterem, illetve a konyha renoválása, festése. Ha sikerül forráshoz jutniuk, akkor még két termet felújítanak, a nyílászárók cseréjét is megoldanák. Októberre, az idei mézes napra ezekkel a munkálatokkal szeretnének elkészülni, mert 2019-ben úgy tervezik, két helyszínen lennének a programok.

– Úgy gondoljuk, amelyik egyesületnek ilyen múltja van és ilyen komoly relikviákkal büszkélkedhet, azt meg kell mutatni a nagyközönségnek, és nem csak a méhésztársadalomra gondolunk. Terveink között szerepel, hogy a székházban az egyik helyiséget kiállítóteremnek rendezzük be. Jó lehetőséget látunk például arra is, hogy megmutassuk a diák mézkirálynők ruháit. Azt ugyanis kevesen tudják, hogy 2002-ben itt, Orosházán rendeztek először ilyen választást az országban. Egyik fő támogatónk a csorvási Hudák Szövőműhely, hiszen minden diák mézkirálynő az ő ruháikban öregbíti városunk, egyesületünk hírnevét, és népszerűsíti a termelői magyar mézet szerte az országban.

A méhészek idén is eleget tesznek különböző meghívásoknak, rendezvényeken való részvételnek iskolákban, városi és civil szervezetek, alapítványok programjain. Március 2-án a hagyományok, ízek fesztiválján kóstoltatnak az orosházi piactéren.

Új elnököt választottak

Az idei esztendőben is szerveznek kirándulást Szentendrére, előadókat hívnak, hogy bővítsék ismereteiket. Lesz viaszcsereprogramjuk és báloznak is.

A közelmúltban tartotta közgyűlését az egyesület. Muszka Kálmán január 11-én lemondott elnöki posztjáról, helyére ifj. Rajki Józsefet választotta meg a tagság. A gazdasági vezető a 82 éves Gombkötő Lajos volt – akit tavaly életműdíjjal tüntettek ki –, a folytatásban Török István végzi ezeket a teendőket. A titkár személye nem változott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában