Gyula

2019.02.14. 11:15

Lúdtollal írhatnak szerelmes verset a látogatók a Valentin-napi időutazáson

Valentin-napi időutazásra hívják az érdeklődőket a következő napokban a gyulai kiállítóhelyek. Egyebek mellett Petőfi és Kossuth magánéletének egy-egy különleges fejezete is feltárul majd, de számos egyéb korabeli érdekességet is megidéznek a tárlatvezetők, sőt lúdtollal még szerelmes verset is írhatnak a vállalkozó kedvű látogatók.

Papp Gábor

A sokat mondó, Pirulni szabad címmel tart előadást a Valentin-naphoz kapcsolódva Szilágyi Sándor történész, az Almásy-kastély tárlatvezetője a következő napokban.

– Egy-egy ilyen előadásnak sohasem az a célja, hogy híres történelmi személyiség pátoszát leromboljuk, hiszen ők elévülhetetlen érdemeket szereztek hazánk históriájában – ecsetelte. – A történetek csak arra világítanak rá, hogy ők is emberek voltak, akik nagyon tudtak szeretni, a szerelemért áldozatokat hozni és akár a botrányokat is vállalni.

Lúdtollal bármely korosztály írhat majd levelet a várban /Illusztráció: Incze László/

Szilágyi Sándor néhány részletet is megosztott értekezéséből: – Kossuth Lajosról kevesen tudják, hogy milyen volt a magánélete. Az államférfi már jóval túl volt harmincon, amikor feleségül vette Meszlényi Teréziát, aki akkoriban már vénlánynak számított. Arról nem beszélve, hogy a kortársak diplomatikusan szólva sem tartották szépnek a hölgyet, akinek a természete is hagyott némi kivetnivalót, és rendkívüli módon szeretett szerepelni. Nehezítette a frigyet az is, hogy Terézia katolikus, Kossuth evangélikus volt. A férfi azonban kitartott mellette. Az erélyes asszony emellett előszeretettel igyekezett beleszólni abba, hogy férje mit tegyen. Próbálta befolyásolni, ami nem tette könnyebbé az életüket. Kossuth az emigráció első, rövid időszakában szakadt el feleségétől. A férfi ekkor a mai Bulgária területen található Sumenben tartózkodott, míg neje még magyar földön volt. A jóképű férj intim viszonyba keveredett a korábban Temesvár szépének megválasztott Dembinszky Tivadarné Hogl Emíliával. Azután megérkezett Kossuthné, és azonnal rendet tett. Később kiderült, hogy ezzel milyen jó szolgálatot tett, Emília asszony ugyanis folyamatosan jelentett Kossuthról a bécsi titkosrendőrségnek.

S ha már Valentin-nap, jöjjön egy hamisítatlan romantikus történet. Gróf Károlyi Gábor jó példája annak, hogy voltak olyanok, akik a családjukkal is összevesztek a szerelmükért. A férfi Párizsban ismerkedett meg az elszegényedett polgár családból származó Major Amáliával, viszonylag gyorsan megkérte a kezét, bár tudta, hogy rokonai ezt a rangon aluli házasságot nem fogják jó szemmel nézni. Le is mondott a rangról, a vagyonról, és – mint a mesében – a pár boldogan is élt. A gróf annyira szerette a feleségét, hogy még sütni, főzni is megtanult a kedvéért, egyedül a fagylaltot nem tudta elkészíteni.

– Petőfi Sándorról viszonylag kevesen tudják, hogy kis híján egy másik nőt, és nem Szendrey Júliát vette feleségül – folytatta az érdekességek sorát Szilágyi Sándor. – A költő Debrecenben megismerkedett a Máramarosszigetén született Prielle Kornéliával. A színésznő éppen egy bárónőt játszott az aktuális darabban, amikor a nézőtéren hirtelen nagy éljenzés támadt. Mindez az éppen megjelent Petőfinek szólt, aki meg akarta nézni az előadást és vélhetően késett. Közben a színészek is megismerték, és Prielle Kornélia az előírt helyett egy Petőfi-dalt adott elő. A poéta a színfalak mögött egy hosszas kézfogással és nem akármilyen pillantással jutalmazta a szőke, eperajkú hölgyet. Másnap találkoztak, együtt töltötték a délelőttöt. Petőfi meg is kérte a kezét, de sem a katolikus, sem a református pap nem volt hajlandó összeadni őket keresztlevelük hiányában. Nem kizárt, hogy az egész magyar történelem másként alakul, ha akkor összejön a frigy.

Pirulni is szabad lesz a kastélyban

A Pirulni szabad című előadásban olyan kulisszatitkok is feltárulnak, minthogy miként „teljesített” a nászéjszakáján Rudolf trónörökös, és hogy ezt miként élte meg az ara, Stefánia belga hercegnő.

A gyulai kiállítóhelyek számos érdekességgel várják a látogatókat Valentin-nap kapcsán csütörtöktől szombatig. A várban szerelmeslevelet lehet írni lúdtollal, lesz solymászbemutató, emlékkönyvkészítés, illetve tematikus tárlat Ha az erényöv mesélni tudna címmel.

Az Almásy-kastélyban Csábítás szavak nélkül címmel lesz előadás, majd legyezőkészítés, de szerelmi jóslás és a Pirulni szabad című előadás színesíti a programot.

Az Erkel-emlékházban megelevenednek két virtuóz legendás szerelmei. A Kohán-képtárban Szerelem a képeken címmel lesz kreatív délután a József Dezső Alkotókör közreműködésével. A Ladics-házban „Kimaradás engedélyezve – kompromisszumok egy polgári házastársi viszonyban” címmel tartanak előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában