karbantartás

2019.02.27. 15:12

Közeleg a jó idő, egyre többen ülnek biciklire

Ahogy a hőmérséklet emelkedik, úgy veszik elő az emberek a garázsukból, pincéjükből esetleg a társasház tárolójából a kerékpárjaikat. Sokan ekkor döbbennek rá, hogy ráférne egy alapos karbantartás kétkerekűjükre. Bár a szerelők készülnek a szezon kezdetére, ilyenkor mégis akár 1-2 napig is várnia kell az ügyfélnek, mivel akár tízszer akkora lehet a forgalom az üzletekben, mint télen.

Sz. V.

Idén hamarabb fordult tavasziasra az időjárás és lassan a hőmérséklet is alkalmas lesz arra, hogy biciklivel menjenek az emberek a munkahelyükre, az iskolába, illetve egyre többen használják ki a napsütötte órákat arra, hogy belevágjanak egy-egy hosszabb kerékpártúrába.

Ám mielőtt biciklire pattanunk, érdemes minél hamarabb megnézetni a kerékpárt és kijavíttatni a hibákat. Ne feledjük, ilyenkor akár tízszer annyian is tolják be bringájukat a szervizekbe, mint az elmúlt hónapokban, így nem árt mihamarabb lépnünk.

Gyakori probléma, hogy a bicikliláncot nem tartják karban a tulajdonosok. A nedves őszi és téli idő miatt sokszor kell megolajozni, vagy akár kicserélni, ha már nagyon rossz állapotban van /A szerző felvételei/

Ollári Zsolt, a Bringa Bolt üzletvezetője huszonöt éve üzemelteti boltját Békéscsabán, a Lencsési Piactéren. Ez idő alatt számtalan problémával találkozott már.

– A leggyakrabban hétköznapi dolgokkal fordulnak hozzánk, mint például elkopott fékpofák, fogaskerekek, esetleg berozsdásodott lánc vagy sérült kerékgumi – nyilatkozta hírportálunknak Ollári Zsolt. – Néha találkozunk egy-két bonyolultabb munkával is, de általában egy kerékpár 1-2 óra alatt elkészül.

Ha a gumin szálszakadás található, érdemes minél hamarabb kicserélni

Sokan viszont nem számolnak azzal, hogy átlagosan akár 20-30 bicikli is várakozik javításra a műhelyben, így a tulajdonosok meglepődnek azon, hogy miért áll a kerékpárjuk akár több napig is talonban, mielőtt a szerelő keze alá kerül.

– A téliről márciusban térünk át az általános nyitvatartásra, ugyanis, bár már most rengeteg munka van, sokan még kihasználják a februári buszbérletüket – mondta a Bringa Bolt üzletvezetője. – Ennek ellenére, még ha valaki most nem is használja a kerékpárját, érdemes már előre gondolkodni és felkészíteni a biciklit a szezonra.

A fékpofák és a fogaskerekek karbantartása különösen fontos, ugyanis balesetveszélyes, ha a kerékpáros nem tud megállni, vagy szalajt a bicikli lánca

Nem csupán kényelmi szempontokból kell kicserélni a kopott, elhasznált alkatrészeket

A közúti ellenőrzést végző rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságos kerékpáros közlekedésre is. Ennek egyik oka, hogy Békés megyében jelentős a kerékpáros forgalom és az összes személyi sérüléssel járó közlekedési baleset negyedét kerékpárosok okozzák. Ez az arány jóval magasabb az országos átlagnál.

Az igazoltatás alkalmával ellenőrzik, hogy a rendeletben előírt műszaki feltételeknek megfelel-e bicikli, illetve rajta vannak-e a kötelező tartozékok. Sötétben és korlátozott látási viszonyok esetén – a világítóberendezések megléte mellett –, külterületen a láthatósági mellény viselését is figyelik.

Ha kerékpáros közúti baleset okozója, vagy részese a rendőrség minden esetben vizsgálja, a balesetben érintett bicikli műszaki állapotát. Amennyiben hiányosság vagy műszaki hiba gyanúja merül fel, akkor vizsgálják azt is, hogy ezek mekkora szerepet játszottak a baleset bekövetkezésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában