Galériával

2019.02.04. 17:15

Andy Warhol világhírű alkotásait hozták el a Munkácsy Mihály Múzeumba

Az évtized kiállítását rendezik meg a megyeszékhelyen – jelentették be hétfőn a Munkácsy Mihály Múzeumban. Február huszadikától ugyanis a pop art fejedelmének, Andy Warholnak a munkásságát, életművét mutatja be a múzeum az érdeklődőknek.

B. O.

Mint kiderült, a kiállításon több, a korszak szimbólumává vált alkotást is láthatnak az érdeklődők. Ezek közé tartozik a Marilyn Monroe-t ábrázoló sorozat tíz színvariációban, Andersen, Lenin vörösben és feketében, valamint Kennedy. A kollekció részét képezi a Kimiko Powers és egy nagyobb önarckép-válogatás is.

Szarvas Péter és Ando György a kiállítás jelentőségét hangsúlyozta Fotó: /Kiss Zoltán/

A tájékoztatón elhangzott, a múzeum kiállítása – a világviszonylatban is jelentős gyűjteménnyel büszkélkedő – mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum és a szintén mezőlaborci Andy Warhol Társasággal együttműködésben valósul meg.

Mgr. Martin Cubjak, az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum igazgatója elárulta, részükről ez az első Andy Warhol kiállítás Magyarországon, a külföldi kiállítások történetében pedig a negyvenötödik.

Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója a kiállítás jelentőségéről beszélve elmondta, csaknem egymilliárd forintnyi érték kerül a múzeumba, és kiemelte, ebben az évben ünnepeljük Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulóját, a kiállítás megnyitójának napja pedig egybeesik a festő születésnapjával.

A tájékoztatón Szarvas Péter, a város polgármestere mondott köszönetet az együttműködőknek, majd a kiállítás fontosságát, turisztikai vonzerejét hangsúlyozta.

Végül az esemény zárásaként, Ando György és Martin Cubjak aláírta a múzeumok közti szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában