élelmiszer

2019.01.17. 11:20

Vásárlási szokásaink összehoznak minket

Kevés dolog tudja jobban egy platformra terelni a magyar vásárlókat, mint az élelmiszerekkel kapcsolatos mély meggyőződések – derült ki egy, az OTP Agrár megbízásából készített felmérésből.

Busi Ottó

Debrecen, 2018. május 19. A debreceni Nagypiacon megjelentek a hazai szabadföldi és primõr zöldségek, gyümölcsök. Naponta 2-3000 vevõ keresi fel a standokat. A kétszintes épületben, amit 10 éve nyitottak meg, 298 elárusító asztalról kínálják a termelõk áruikat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

A kutatás szerint az élelmiszerek származási helyéhez vagy tartalmához köthető pozitív vagy negatív, vélt vagy valós tulajdonságok nagymértékben határozzák meg a vásárlói döntéseket és tudatosságot.

A magyar vásárlók közel harminc százaléka véli úgy például, hogy a mesterséges adalékanyagok kivétel nélkül károsak az egészségre. Az emberek közel háromnegyede szerint a kistermelőktől származó élelmiszerek megbízhatóbbak, mint a nagy élelmiszeripari vállalatok termékei. Az emberek közel fele pedig hajlik arra, hogy azok az ételek, amelyek kizárólag természetes anyagokat tartalmaznak, egészségesek. Ugyancsak nagy az egyetértés a magyar termékek jobb minőségével kapcsolatban.

A kistermelő portékájában jobban megbízunk /Illusztráció: MTI/

Van egy meggyőződés, amely némiképp kilóg a sorból: a glutén-, illetve laktózmentes termékek esetében is „inkább egyetért” azzal a megkérdezettek többsége, hogy azok nemcsak az arra érzékenyek, hanem mindenki számára egészségesebbek, ez az arány azonban – talán részben az információhiány miatt – alacsonyabb a korábbi megállapításokkal összevetve.

Hírportálunk megyei vásárlókat is megkérdezett a kutatásban szereplő tulajdonságokról. Ez alapján elmondható, hogy a többség elutasító a mesterséges adalékanyagokkal kapcsolatban, illetve főként magyar terméket, és lehetőleg helyi termelőtől vásárolnak.

Mindezeknek kicsit ellentmond, hogy a kizárólag természetes anyagokat tartalmazó élelmiszereket egyforma arányban jelölték meg egészségesnek a megkérdezettek. Egyikük kifejtette: véleménye szerint ma már vegyszerekkel olyan mértékben szennyezett a termőföld, és maga a „termesztési lánc”, hogy lehetetlen olyan élelmiszert előállítani, amely csak természetes anyagokat tartalmazna. A laktóz- és gluténmentes élelmiszerekkel kapcsolatban azonban az általunk megkérdezettek döntő többsége úgy nyilatkozott, ezek a termékek nem egészségesebbek a nem mentes élelmiszereknél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában