BÉKÉSCSABA

2019.01.07. 12:14

Vannak utcák, ahol még nem takarították el a havat

Nem takarították el a havat egyes békéscsabai utcákban, másfél-két nappal a szombati havazást követően sem – jelezte hírportálunknak egy olvasó, és mindez témával szolgált a közösségi portálon, az egyik békéscsabaiakat tömörítő csoportban is.

L. B.

– Az önkormányzattal kötött vállalkozási szerződés rögzíti, hogy mely utcákban kell gondoskodni a hó eltakarításáról és a síkosságmentesítésről – mondta Csóti János, az utak téli üzemeltetési feladataival megbízott Tappe Kft. szakembere. A projektvezető kiemelte: a cég tevékenysége kiterjed utakra, bicikliutakra, járdákra többek között, azonban nem fedi le a teljes belterületi infrastruktúrát. Azaz vannak olyan utcák, ahol nem kell eltakarítani a havat, ahol nem kell sózni.

Csóti János kifejtette, hogy a közterület-felügyelettől szombaton este, 22 órakor kaptak engedélyt a kivonulásra, akkor kezdték meg a hó eltakarítását és a sózást. Négy nagygéppel, öt kistraktorral, két teherkocsival, két rakodógéppel, valamint egy kézi szerszámokkal felszerelt brigáddal láttak munkához, amivel nagyjából tíz óra leforgása alatt, vasárnap délelőttre végeztek is. Hozzátette, hogy elmúlt hét közepén is volt egy kivonulás, akkor a síkosságmentesítésről gondoskodtak.

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés megyében összesen 1470 kilométernyi közút üzemeltetéséért felel – ismertették a közútkezelőnél. Békés megyében négy mérnökségen keresztül a téli időszakban 200 szakember dolgozik váltott műszakokban a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, illetve annak irányításán. A társaság összesen 22 nehézgépjárművel, nyolc rakodógéppel és két hómaróval rendelkezik.

A hétvégével kapcsolatban megosztották: szombattól mintegy 634 tonna sót és 42 ezer 150 liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a síkosságmentesítési munkák során. A szakemberek 0-24 órás szolgálatot biztosítva, 12 órás váltott műszakokban folyamatosan, ütemezetten végezték, végzik a hóeltakarítási munkákat szombaton reggel 8 órától, a hóesés kezdetétől. Az előírások szerint a hóeltakarítási munkákat akkor kell megkezdeni, ha a hóréteg vastagsága eléri az 5 centimétert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában