Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.

2019.01.14. 18:20

Piacvesztés miatt leépít a szarvasi patinás cég

Bajba került a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. A lámpák és háztartási kisgépek gyártásával foglalkozó vállalat tavaly csaknem 2 milliárd forintból fejlesztette termelését, hogy az Ikeának is állandó beszállítója lehessen, ám a piaci környezet megváltozása miatt a vezetőség úgy döntött, leállítja beruházását. A cég az eszközök egy részének értékesítése mellett dolgozói felétől is kénytelen volt megválni. A menedzsment azt nyilatkozta, a nagy múltú társaság megmentésén dolgoznak.

Balázs Anett

Szarvasi fémipari

Fotó: MTI (Archívum)

A 100 százalékig magyar tulajdonban lévő vállalat 1996-ban kötött partnerségi megállapodást a svéd bútorkereskedő óriásvállalattal. A közelmúltban pályáztak a cég egyik lámpacsaládjának egyedüli gyártására. Ennek érdekében a vállalat 4 ezer négyzetméter üzemterületet újított fel. Majd 30 gépet, fröccsöntő berendezéseket, adagoló- és szárítórendszert, új lakkozósort, vákuum fémgőzölő kabint szereztek be; és háromféle új technológiát vezettek be, nagyfokú automatizálást és robotizálást is végrehajtva. A beruházás során tavaly áprilisig 120 új munkaerőt vettek fel.

A cég tájékoztatása szerint a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. likviditási gondjait a lámpagyártás piaci környezetének megváltozása, egyes termékek veszteségessé válása és az új, nagy volumenben gyártani tervezett lámpa megrendelésének visszaesése okozta. Közölték, a társaság jelenleg nehéz helyzetben van, a 2018-as évet veszteséggel zárta, ezért tavaly októberben a vezetőség a beruházás leállítása és az eszközök értékesítése mellett döntött.

Tavaly áprilisban még a fejlesztésekről szóltak a hírek, ma pedig már a cég fennmaradása a tét. Archív-fotó: MTI

„Sajnálatos módon a dolgozói létszámcsökkentést sem tudtuk elkerülni. Korábban a bérelt munkaerővel együtt több, mint 400 saját és munkaerő-kölcsönzőtől igénybe vett dolgozó foglalkoztatását biztosítottuk. 2018 nyara óta fokozatosan, összesen több, mint 200 foglalkoztatottat voltunk kénytelenek létszámleépítés keretein belül elbocsájtani. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy segítséget nyújtsunk volt alkalmazottjainknak, ennek köszönhetően már 23 főt tudtunk elhelyezni partnervállalatainknál és további tárgyalások vannak folyamatban” – írták közleményükben.

A cég december 21-én jelentett be 85 fős csoportos létszámleépítést a megyei kormányhivatalnál, ennek indokaként likviditási problémát jelölt meg – derül ki Bodó Sándor pénzügyminisztériumi államtitkár írásbeli válaszából, amelyet Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő kérdésére adott.

A válaszból kiderül, hogy a létszámleépítésben érintett munkavállalók mihamarabbi újbóli elhelyezkedéséért a kormányhivatal tanácsadást, képzést és egyéb foglalkoztatást elősegítő támogatásokat biztosít. A munkahelymegőrző támogatás is segítséget nyújthat, amelyet átmeneti nehézséggel küzdő vállalkozások vehetnek igénybe. Tavaly december végén a szarvasi járás területén 275 betöltetlen álláshelyet regisztráltak, ami nagyban segítheti az érintettek mielőbbi elhelyezkedését – áll az államtitkár válaszában.

A dolgozók megtartása a cél

A cégnél a lámpagyártás termékei folyamatosan futnak ki, a hagyományos termékeik gyártása a társaság likviditásának függvényében folyik. A vezetőség célja a nagy múltú társaság megmentése, ezért is dolgoznak a reorganizáción, többféle megoldáson gondolkoznak, egyeztetnek a bankokkal, próbálnak friss tőkét bevonni, új partnereket találni.

Babák Mihály, Szarvas polgármestere elmondta, az önkormányzat minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a város egyik márkatermékét gyártó, több száz embert foglalkoztató cég megmentését támogassa.

– Nem lesz könnyű feladat, hiszen mindennemű állami támogatás nélkül beruháztak, nem pályáztak, hitelt vettek fel, amit törleszteni kell. Az iparűzési adót illetően az önkormányzat is hitelezője a cégnek. Bár a vezetőség még nem fordult hozzánk fizetési haladékért, de természetesen, ha igénylik, ezt meg fogják kapni, mert számunkra fontos az ott dolgozó emberek munkahelye – hangsúlyozta Babák Mihály.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában