hasznos alkalmazás

2019.01.09. 11:49

Mobilapplikáció mentett életet Békéscsabán

Az utcán sétálók siettek annak a férfinek a segítségére, akit a járdán fekve találtak szerda reggel Békéscsabán. Értesítették a mentőket, akik már a telefonon keresztül megkezdték a segítségnyújtást.

Fotó: Országos Mentőszolgálat Facebook oldala

A mentésirányító instrukciói alapján megvizsgálták a férfit, akinél nem tapasztaltak légzést. Bajtársunk miközben lépésről-lépésre magyarázta a bejelentőnek, hogyan is kezdje meg az újraélesztést, nem csak esetkocsit indított segítségül, de a Szív City mobil applikáción is riasztotta a környéken levő önkéntes segítőket – olvasható az Országos Mentőszolgálat Facebook oldalán.

Fotó: Országos Mentőszolgálat Facebook oldala

Egy szabadnapos nővér és egy szintén szabadnapos mentőtiszt is vette a riasztást, akik mindent hátrahagyva szaladtak a bajbajutott segítségére. A helyszínen egymást váltva végezték a mellkasi nyomásokat, mintha mindig együtt dolgoztak volna. A mentők rövid idő alatt a helyszínre értek és emelt szinten folytatták a beavatkozást. A 60 év körüli férfit végül az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak és a gyors segítségnek köszönhetően stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők.

Minél előbb meg kell kezdeni az újraélesztést

A Szív City egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás – a hirtelen szívmegállás – köztéri áldozatait. A Szív City letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, a mentők riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. Évente 25 ezer ilyen eset adódik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10 százalékkal csökken. Életbevágó jelentőségű, hogy az újraélesztés mielőbb megkezdődjék.

A Szív City működésében alapvető, hogy ha közterületen valaki összeesik és megáll a keringése, akkor egy szemtanú mentőt hívjon hozzá. A mentőszolgálat mentésirányítója a helyszínre küld egy mentőt, illetve egyidejűleg riasztja a Szív Cityt is. Egy közelben tartózkodó önkéntes pedig fogadja a segítségkérést, és a bajbajutott megmentésére siet. Megkezdi az újraélesztést, majd azt a helyszínre érkező mentők folytatják. A Szív City alkalmazás letölthető a Google Playről és az AppStore-ról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában