Hosszú bűnügyi pályafutás

2019.01.20. 14:14

Minőségre törekszik az új sarkadi kapitány

Pikó Tamás rendőr alezredest nemrég nevezték ki a Sarkadi Rendőrkapitányság élére. Éveken át Szeghalmon volt bűnügyi osztályvezető, így most új kihívások állnak előtte.

Licska Balázs

Néhány hete nevezték ki Pikó Tamás rendőr alezredest a Sarkadi Rendőrkapitányság élére. A szerző felvétele

– Megszokta a kapitányi megszólítást?

– Mondhatom, hogy most már igen. Négy hónappal ezelőtt kerültem a Sarkadi Rendőrkapitányságra, eleinte Auer György rendőr ezredes, a korábbi sarkadi rendőrkapitány mellett dolgoztam, így talán a kollégáknak is könnyebb megélni a váltást.

– Mit szólt a felkéréshez, hogy Szeghalomról Sarkadra kerülhet? Hiszen – mondhatni – van híre Sarkadnak.

– Azt gondolom, hogy azok a hírek ma már nem fedik a valóságot, és nem is tulajdonítottam nekik jelentőséget. Tavaly áprilisban keresett meg dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány, ugyanis Auer György ezredes jelezte, hogy rendelkezési állományba vonulna 2018 végén. Jóleső érzéssel töltött el, hogy a megyei rendőrfőkapitány Sarkad közbiztonsági, bűnügyi helyzetének ismeretében rám gondolt, és úgy látta, alkalmas lennék a feladatra, méltó utóda lennék a távozó rendőrkapitánynak. Ez talán azt is jelzi, hogy amit eddig csináltam, az nem volt rossz. Helyi kapitányságon dolgoztam mindig is, és annak a létnek megvannak a sajátosságai, mindig az első vonalban kell lenni, emberközeli a munka, ebben nincs különbség Sarkad és Szeghalom között. Legyen szó akár járőrről, akár osztályvezetőről, alapvetően a meglévő támogatás mellett önállóan kell dolgozni, ennek szabadságával és felelősségével együtt. Hosszú bűnügyi pályafutás van mögöttem, és ugyanazon jellegű bűncselekményeket nyomoztuk Szeghalmon, mint az itteniek Sarkadon. Ügyforgalmi adatokban is fej fej mellett haladt a két rendőrkapitányság. Összességében a szép gesztus mellett kihívásnak tekintem, hogy én vezethetem a Sarkadi Rendőrkapitányságot.

Néhány hete nevezték ki Pikó Tamás rendőr alezredest a Sarkadi Rendőrkapitányság élére. A szerző felvétele

– Tizennyolc évig vezette Szeghalmon a bűnügyi osztályt. Melyek a legemlékezetesebb esetei?

– Rengeteg felderítésünk volt. És lehet, hogy eredménytelenül zárult egy ügy, de nyugodt voltam, ha nyomozóként, vizsgálóként vagy osztályvezetőként azt tudtam mondani, hogy mi mindent megtettünk, látszott, hogy mennyi munkát fektettünk az adott ügy felderítésébe. Voltak országos volumenű ügyeink is, például egy több 100 millió forintos csalásos ügyben, amit a megyei rendőr-főkapitányság göngyölített fel, az első lépéseket mi tettük meg egy először ártatlannak tűnő bejelentés után. Vagy például Okányban volt egy trükkös lopás, több millió forint tűnt el, majd egy rablás, egy lányt támadtak meg. A sértettek személyleírást nem tudtak adni, mindössze annyi információnk volt az elkövetőről, hogy erős és kellemetlen testszaga volt. Hónapokkal később egy lopás kapcsán előállítottunk egy gyanúsítottat, és szó szerint az orrunk vezetett el minket a korábbi bűnügy megoldásához. Kiderült, hogy a rabló és a tolvaj is ő volt. Vagy például amikor Kertészszigeten kifosztották a hivatalt, a művelődési házat és az általános iskolát, elektronikai berendezéseket vittek el, Tiszafüredig mentünk az elkövetők után.

– Mi a vezetői hitvallása, ars poeticája?

– Nemcsak vezetőként, hanem emberként is a minőség szerelmese vagyok, legyen szó gasztronómiáról, irodalomról, zenéről. A minőséget megkövetelem magamtól és a kollégáimtól. Emellett egyensúlyra kell törekedni, három területet kell egyensúlyban tartani. A legfontosabb ezek közül, hogy a lakosoknak megfeleljünk, hiszen szolgálunk és védünk. Vannak szakmai és teljesítménybeli elvárások is, ezeknek szintén eleget kell tenni. Mindezeket pedig úgy, hogy közben az állomány, a kollégáim ugyancsak elégedettek legyenek. Egy teljesítményében, szakmai színvonalában jól működő rendőrkapitányságot vettem át, amely igazi csapatként működik. Az eredmények megvannak, azonban az előttünk álló feladatok miatt meg is kell újulnunk.

Hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre

Békés megyében és azon belül a Sarkadi Rendőrkapitányság illetékességi területén folyamatosan csökken a bűncselekmények száma. A kérdés, hogy tovább mérsékelhető-e az esetszám.

– Ha csak a történelmet nézzük, olyan időszak nem volt, hogy ne lett volna bűnözés, mindig lesz. Hogy Békés megyében jó, sőt, nagyon jó a közbiztonság, hogy kedvező a helyzet, abban rengeteg munka van. Ha kevesebb az eset, akkor nem a mennyiséget kell kezelni, a minőségre kell törekedni. Hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, ezért van szükség aktív közterületi jelenlétre – mondta Pikó Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában