hulladék

2019.01.24. 11:15

A sárgák után komposztedényeket is osztanak Békés megyében

A szelektív edények, a sárga kukák kiosztását követően úgynevezett komposztálóedényzeteket is osztanak majd a lakosságnak, elsődlegesen abban kell a jövőben gyűjteni a zöldhulladékot – erről is beszélt a hírportálunknak adott interjúban Holopné dr. Sztrein Beáta, a szemétszállító cég, a DAREH Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. általános igazgatója.

Licska Balázs

– A békéscsabai közgyűlés ülésén is elhangzott, hogy egyeztet az önkormányzat és a cég. Miért van erre szükség?

– Folyamatos az egyeztetés valamennyi önkormányzat és a DAREH Bázis között. Köszönettel tartozunk az önkormányzatoknak, hiszen oroszlánrészt vállaltak a szelektív edényzetek, a sárga kukák kiosztásában. Ennek kapcsán szükséges a szelektív szigetek felülvizsgálata, csökkentve ezzel az illegális hulladéklerakás lehetőségét. Az elkövetkező időszak fontos feladata lesz, hogy a hulladékgazdálkodási, úgynevezett DAREH Társulás által pályázati forrásból beszerzett komposztedényzeteket is kiosszuk, ebben szintén számítunk az önkormányzatok hathatós segítségére.

Holopné dr. Sztrein Beáta beszélt a zöldhulladék elszállításáról és az önkormányzatokkal való együttműködésről is /Fotó: Imre György/

– Arról szóltak a hírek, hogy a jövőben a téli időszakban is el kell szállítani a zöldhulladékot, nem csak tavasztól őszig. Ezek az információk mennyire helytállóak?

– A vonatkozó jogszabály szerint az ingatlanhasználóknak, a lakosságnak elsősorban komposztálnia kell a zöldhulladékot. Ezért lesz fontos, hogy a DAREH Társulás ingyenesen biztosítja majd a komposztedényzeteket a lehetőségeihez mérten. Egy jogszabály arról is szól, hogy a zöldhulladékot ingatlantípusonként milyen gyakorisággal kell gyűjteni, de azt is leírja: a zöldhulladékot nem csak házhoz menően lehet gyűjteni. Elegendő lehet bizonyos feltételek teljesülése esetében, ha a közszolgáltató hulladékgyűjtő pontot, hulladékudvart vagy más átvételi lehetőséget biztosít a zöldhulladék átvételére, ahonnan annak elszállítása a jogszabály szerint biztosított. A téli időszakban egyedül januárban kötelező – a fenyőfák miatt – legalább kétszer házhoz menően begyűjtenie a cégnek a zöldhulladékot. Hangsúlyoznom kell: a DAREH Bázis által szolgáltatott területen a szolgáltatás mennyiségi követelményeit az elmúlt időszakban jelentős mértékben túlteljesítettük, azaz az előírtnál gyakrabban, többször szállítottuk el a zöldhulladékot.

– A DAREH Bázis jelenleg hány településen szolgáltat? Várhatók-e fejlesztések a jövőben a cégnél?

– Hetvenöt településen, ezzel lefedve teljes Békés megyét, lezajlott a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. által koordinált integráció. A DAREH Bázis csupán a hulladékgazdálkodási kötelező közszolgáltatást végzi, a fejlesztési igényeket pedig továbbítja az NHKV Zrt. mint irányító szerv felé. De azt el kell mondani, hogy a DAREH Társulásnak most is van egy folyamatban lévő, 2,4 milliárd forintos pályázata, ami 16 új jármű és 50 ezer új edényzet beszerzéséről, átrakóállomások fejlesztéséről szól.

– Az NHKV Zrt. ugye az a cég, amelyik a szemétdíjról szóló csekket küldi…

– Igen. 2016 áprilisától a közszolgáltatási díj az államot illeti meg. El kell mondanom, hogy a lakosság közszolgáltatásba történő beintegrálása folyamatosan zajlik, elkezdődtek az adattisztítási folyamatok az NHKV Zrt. megbízásából. Az adatbázisból hiányzó ingatlanhasználók egy adatlapot kapnak, és kérjük, hogy azt kitöltve juttassák vissza az ügyfélszolgálati irodánkba.

– Több panasz érkezett, amely szerint legutóbb – tavaly de­cemberben – nem akkor ürítette a sárga kukákat a cég, mint ahogy arra egyesek számítottak. Hol kaphat a lakosság pontos információkat a szemétszállítás időpontjával kapcsolatban?

– Készül a 2019-es, egész évre szóló ürítési naptár, és azt előreláthatólag a 2019. évi első negyedévről szóló csekkel együtt kapják meg az ügyfelek. Ki kell emelnem: ez is csupán egy tervezet lesz. Ha változás várható, akkor arról igyekszünk minél több fórumon értesíteni a lakosságot. A szemétszállítással kapcsolatban megbízható és aktuális információk a Dareh.hu oldalon érhetők el.

Külön gyűjtik, dolgozzák fel a vegyest és a szelektívet

– Miért gyűjtsem külön, szelektíven a műanyag-, a fém- és a papírhulladékot, ha úgyis egybeöntik; miért fizessek szemétdíjat, ha nem is termelek szemetet? – merülnek fel rendszeresen ilyen kérdések. Holopné dr. Sztrein Beáta elmondta, hogy a szelektív szemetet a kommunálishoz képest más napokon gyűjtik, és azokat más napokon és más beállításokkal dolgozzák fel.

Mindkét hulladéktípust válogatják – géppel és kézzel –, és a szelektív szemétből kinyert anyagokat jelentős mennyiségben és jó minőségben újra lehet hasznosítani. Ellenben azokkal a hasonló típusú anyagokkal, amelyek a vegyes hulladékból kerülnek ki, hiszen azok többnyire szennyezettek. Amióta kiosztották a sárga kukákat, négyszeresére nőtt az újrahasznosítható anyagok mennyisége.

A díjfizetéssel kapcsolatban az általános igazgató hozzátette: a szemétszállítást mint közszolgáltatást kötelező igénybe venni, ennél fogva kötelező a díjfizetés is. A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a szolgáltatást szüneteltessék, vagy esetleg kisebb kukát kérjenek az ügyfelek; hogy ennek mi a módja, azt a települési önkormányzatok helyi rendeletben szabályozzák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában