influenza

2019.01.25. 14:53

Influenza: látogatási tilalom több kórházi osztályon

Orosházán szombattól, Békéscsabán csütörtöktől csak írásos igazolással látogathatják a betegeket hozzátartozóik egyes kórházi osztályokon.

Cs. I, V. E.

Miután Orosházán és körzetében az elmúlt egy hétben több mint kétszeresére emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, így az Orosházi Kórházban január 26-a, szombat reggel 8 órától látogatási tilalom lép életbe az intenzív terápiás osztályon, a szülészet-nőgyógyászati osztályon és annak újszülött részlegén, a csecsemő- és gyermekosztályon, valamint a traumatológiai osztályon.

Kivételt tesznek a szülésnél, amennyiben az édesapa vagy egy, a szülő nő által megjelölt közeli hozzátartozó jelen szeretne lenni a gyermek születésénél. A Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa engedélyezheti a jelenlétet, amennyiben a hozzátartozó nem szenved fertőző betegségben és nincsenek erre utaló tünetei.

Emellett a zárlat ideje alatt minden osztályon látogathatók a terminális (súlyos állapotú) betegek is.

A Békés Megyei Központi Kórház honlapján olvasható tájékoztatás szerint az influenzagyanúval orvoshoz fordulók száma elérte a járványküszöböt, ezért az intézmény szülészet-nőgyógyászati- , intenzív és gyermekosztályain, valamint a Pándy Tagkórház (Gyula) I. számú belgyógyászati osztályán – hematológia – január 24-től visszavonásig – látogatási tilalmat rendelek el.

A látogatási tilalom alól kivételt képeznek, akik írásos igazolással, védőoltási könyvvel igazolják, hogy legalább két hete felvették az ez évi szezonális oltást. A szülészeti osztályon a szülésnél az a hozzátartozó vehet részt, akinek nincs felső légúti panasza, és védőfelszerelést használ.

Látogatási tilalom idején azok sem mehetnek be az osztályokra, akik megkapták az influenza elleni védőoltást, hiszen ettől még hordozói, így terjesztői is lehetnek a vírusnak. Egy esetben, szülésnél tesznek kivételt, amennyiben az édesapa vagy egy, a szülő nő által megjelölt közeli hozzátartozó jelen szeretne lenni a gyermek születésénél. A szülészet-nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa engedélyezheti a jelenlétet, aminek egyik feltétele, hogy a háziorvos írásban igazolja, a hozzátartozó felvette az influenza elleni védőoltást.

Ezek is érdekelhetik