divattervezés

2019.01.03. 17:30

Harrison Ford is vásárolt a mezőberényi születésű Anda Emiliánál

Igazi ikonnak számít a hazai és nemzetközi divatszakmában. Az egyik neves francia szakportál által a párizsi divathét egyik legfontosabb kiállítása, a Tranoï legjobb tíz divattervezője közé sorolt szakember, Anda Emília ruháit olyan hírességek viselik, mint Salma Hayek és Yoko Ono. Harrison Ford is több alkalommal vásárolt már a budapesti műtermében.

Papp Gábor

– Kevesen mondhatják el magukról, hogy egy hollywoodi szupersztár nyittatja ki a műtermüket. Miként zajlott a találkozása Harrison Forddal?

– Szinte pontosan két évvel ezelőtt, egy esős szombat délután történt. Bezártunk, és el is jöttünk a műteremből, de – mint később kiderült – kint felejtettük az „Open” (nyitva) táblát. Viszonylag távol jártam már, amikor egyszer csak megcsörrent a telefonom, és egy angol férfi érdeklődött, hogy kinyitunk-e még. Természetesen azonnal visszasiettem, és nem kis meglepetésemre két esernyős férfival Harrison Ford várt rám. Alig hittem a szememnek. A világhírű színészben egy rendkívül nyitott, érdeklődő, kellemes embert ismertem meg, aki jó pár dolgot vásárolt a feleségének és a lányának. Körülbelül két hét múlva a sztár ismét ellátogatott hozzánk, igaz, ekkor asszisztense már előre jelezte az érkezését.

– Nem Harrison Ford és felesége, Calista Flockhart az egyetlen híresség, illetve ismert személyiség, aki az Ön által tervezett ruhákat hordja…

– Valóban nem. Nem törekszem celebritások öltöztetésére, de természetesen mindig nagyon örülök, ha a ruháim iránt érdeklődnek. Nem sokkal első műtermem megnyitása után vendégünk volt Yoko Ono, aki magyar férjével érkezett hozzánk. Sok mindent vásárolt, és azonnal át is öltözött. A márkás ruhákat, amiben jött, otthagyta nálunk, azzal, hogy majd értük küld valakit. Amikor Budapesten forgatott, Salma Hayek is több alkalommal felkeresett minket. A színésznő rendkívül kellemes, szuggesztív egyéniség, nagyon jó volt vele együtt dolgozni. A hazai hírességek közül Eszenyi Enikő, Kútvölgyi Erzsébet, Zséda és Rúzsa Magdi csak néhány név a sok közül, akik viselik a ruháimat.

Anda Emília modelljeit letisztult formavilág, kifogástalan minőség is jellemzi /Beküldött fotó/

– A közelmúltban nagy sikerű előadást tartott szülőtelepülésén, Mezőberényben. Milyen érzésekkel tért haza?

– Bár elég korán elkerültem, mégis meghatározó éveket töltöttem Mezőberényben. A kötődésem is megmaradt, hiszen édesanyám és számos rokonom ma is a városban él. A gyermekkori, illetve az általános iskolás évek megannyi élménye nagyon kedves emlék számomra. A vizuális művészetek iránti érzékenységem, tehetségem is ebben az időben kezdett kibontakozni, ami a továbbtanulási érdeklődésemet a Szegedi Művészeti Gimnázium irányába fordította. Ebben nagy támogatást és biztatást kaptam kedves rajztanáromtól, Bartóki József festőművésztől, akire ma is nagy hálával emlékszem.

– Pályája során számos elismerést érdemelt ki, 2004-ben az év divattervezője lett. Ön mit tart a legnagyobb sikerének?

– Az Év Divattervezője díj valóban sokat jelentett, mert szakmai szavazatok alapján ebben az évben osztották ki először. Azóta még egyszer, 2014-ben sikerült elnyernem ezt az elismerést. A másik kiemelkedően fontos siker számomra, hogy 2001 óta egy nagy presztízsű párizsi divatkiállítás, a Tranoï résztvevője lehetek, amely a Carrousel du Louvre-ban kerül megrendezésre. Rendkívül nehéz bekerülni, nagyon komoly portfóliót kell bemutatni. Ez a kiválóan szervezett kiállítás, „trade show” nagyon jó fórumot teremt a világ minden pontjáról érkező „buyerekkel”, üzletkötőkkel való találkozásra és az üzletkötésre. Számomra nagyon komoly elismerés, hogy az egyik szakportál a körülbelül négyszáz kiállító közül a top 10-be sorolta a kollekciómat.

Itthon építette fel a karrierjét

Anda Emília a Szegedi Művészeti Gimnáziumban végzett, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát. Ezután rövid ideig a MAFILM szcenikus tervezője. Ezt követően az Iparművészeti Egyetem (ma MOME) bőr és ruhatervező szakán folytatta tanulmányait, ahol 1991-ben mesterdiplomát kapott. Azóta önálló tervezőművészként dolgozik.

1996-ban alapította saját márkáját ANDA néven. Dinamikus „up-to-date” látásmódja szofisztikált, egyedi stílusa alapvetően körvonalazza márkájának karakterét. Ars poeticája az, hogy egy elérhető alternatívát nyújtson a modern, az aktuális korszellemre és finoman szofisztikált öltözködésre nyitott közönség számára. Modelljeit a letisztult formavilág, a kifogástalan minőség, a kényelem és funkció összehangolása, a friss és előremutató megoldások teszik egyértelműen felismerhetővé és szerethetővé.

Sosem foglalkoztatta, hogy más országba költözzön. A kialakított műhely- és kivitelezési háttér, a nemzetközi szinten is elismert egyedi, újszerű magyar és közép-európai látásmód megtartása egyaránt arra ösztönözte, hogy itthon maradjon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában