Nobilitas Anno Alapítvány

2019.01.27. 15:56

Címerfestményt ajándékoztak az Almásy-kastélynak

Az Almásy család címerének színes ábrázolását ajándékozta a Nobilitas Anno Alapítvány az Almásy-kastélynak. Az alkotást Gyevnár Erika, az alapítvány kuratóriumi elnöke és Tari Viktor, az alapítvány titkára nyújtotta át Dombi Ildikónak, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatójának a napokban.

P. G.

Mint azt a gyulakult tudósításából megtudtuk, Gyevnár Erika egy oklevélen fellelt címert adott át. Az élénk színekben pompázó, rendkívül részletes alkotás a tavalyi esztendőben Máthé Erika címer- és családfa festő keze munkája által született meg.

A portál beszámolója szerint Gyevnár Erika genealógusként, családfakutatóként tevékenykedik, a Harruckern, a Wenckheim és az Almásy-családok történetének, Gyula város helytörténetének menthetetlen szerelmese. Mint a kápolnában tartott ajándékozási eseményen fogalmazott, hagyományt szeretnének teremteni, az idei évben egy újabb címert festetnek meg. Az alapítvány saját forrásból finanszírozta a projektet, a megvalósítás nagyjából egy évvel ezelőtt kezdődött.

Beküldött felvétel

Dombi Ildikó három éve vezeti a rekord látogatószámmal büszkélkedő kiállítóhelyeket, a kastély mellett a várat, az Erkel Ferenc Emlékházat, a Kohán Képtárat és a Ladics-házat. A szakember a csütörtöki átadón elmondta, a címerfestményt méltó helyen, a tervek szerint a majdan megújuló fogadótérben, vagyis a kastély mellékszárnyában található főbejáratnál helyezik el.

– Nagyon hálás vagyok és különösen örülök ennek a meglepetésnek, mert az Almásy-kastély nem csupán a turistáké, hanem minden gyulaié – fogalmazott, majd kiemelte: fontos, hogy vannak olyan elhivatott lokálpatrióták, akik szeretnének hozzájárulni az Almásy-kastély további szépüléséhez.

A gyulakult.hu megkereste a Máthé Erikát, aki 15 éves kora óta foglalkozik címerfestéssel. Mint elmondta, amikor „Kisképzős” diákként elkezdett címereket festeni, még maga sem gondolta, hogy ebből igaz szerelem lesz. 2006-ban festő-restaurátorként diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Tanulmányai közben ismerte fel, milyen nagy öröm értéket menteni. „A címerek és családfák az emberek, idő, történelem és művészet összekapcsolói maradtak és előtérbe kerültek” – nyilatkozta az oldalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában