Békéscsaba

2019.01.26. 13:58

Bővítik a nyomdászok tanműhelyét az idén

Két, Modern Városok Programban megvalósuló projekt kapcsán 1,5 milliárd forint támogatást kapott Békéscsaba a közelmúltban: az egyik program a nyomdaipari tudás- és képzőközpontot, a másik pedig az új városi sportuszodát és az új, multifunkciós városi sportcsarnokot érinti.

Licska Balázs

– Az önkormányzat 1,5 milliárd forintos támogatáshoz jutott nemrég a Modern Városok Program keretében – ismertette hírportálunkkal Szarvas Péter.

Békéscsaba polgármestere elmondta: ahhoz, hogy az új városi sportcsarnokot és az új városi sportuszodát meg lehessen építeni a jelenlegi sportcsarnok környékén, ingatlanterületet kell vásárolni. Erre 185 millió forintot kapott a megyeszékhely, melyből várhatóan rövidesen telket, telkeket vesznek, majd ezt követően a telekalakítási, telekrendezési eljárásokat kell lefolytatni.

A városvezető hozzátette: most 1,3 milliárd forintot kapott Békéscsaba a nyomdaipari tudás- és képzőközpont létrehozására. A beruházást még idén meg kell valósítani. A fejlesztésre összesen 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre, tekintve, hogy korábban erre a célra már kapott csaknem 600 millió forintot az önkormányzat.

Korszerűsítik a Szent-Györgyi Albert középiskola meglévő tanműhelyét. A képen Zahorán György tanár egy diákkal, Uhrin Mátéval /Fotó: Imre György/

Borbola István fejlesztési tanácsadó emlékeztetett, hogy a nyomdaipari tudás- és képzőközpont a Gyulai úton, a Szent-Györgyi Albert középiskola területén valósul meg. Egy modern, a kor követelményeinek megfelelő tanműhelyt alakítanak ki: a korábban 906 négyzetméter nettó hasznos alapterületű tanműhely – részben emeletráépítéssel – 1505 négyzetméterre fog bővülni.

Fontos, hogy a korszerű tanműhely a duális szakképzés központi eleme lehessen, ezért olyan eszközöket, berendezéseket vásárolnak, amelyek leképezik a nyomdaiparban használt gépek és gyártástípusok csaknem teljes vertikumát. A diákok elsajátíthatják az egyes technológiák alkalmazásának alapjait, ezt követően pedig az adott területre specializálódott vállalkozás tényleges gyártási folyamatába is bekapcsolódhatnak.

A szakember elmondta: az egyedülálló kapacitásai révén országos beiskolázású intézmény lenne a nyomdaipari tudás- és képzőközpont, ezért elengedhetetlen a kollégium felújítása is. Ez a projektelem egy meglévő épületszárny felújítását jelenti egészen attól kezdve, hogy korszerűsítik például a fűtés vagy a világítás rendszerét, egészen addig, hogy a szobákban lecserélik a bútorokat.

Az új városi sportcsarnok és az új városi sportuszoda kapcsán hangsúlyozta: korai lenne a pontos tartalomról beszélni – hogy azok hány négyzetméteresek lehetnek, miket tartalmazhatnak –, hiszen tárgyalnak a sportklubokkal, illetve a tervezés jelenleg is tart, a koncepció rövidesen elkészülhet. A városi közgyűlés elé korábban került anyag szerint egyébként a sportuszodában lehet egy 50 méteres és egy kisebb medence is, a multifunkcionális sportcsarnok pedig 3000 főt fogadhat be.

A létesítményekkel kapcsolatos telekvásárlás azért is lehet fontos, mert így lesz területe várhatóan az energetikai fejlesztéseknek, a napelemparknak és a geotermikus hő hasznosítását célzó projektnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában