interjú, galériával

2019.01.26. 11:20

Békéscsabán is bemutatta új lemezét az AWS

Péntek este Békéscsabán járt az AWS, a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál magyar fellépője. A modern metálzenekar legújabb (negyedik) nagylemezük, a Fekete Részem bemutatóturnéját járja, ennek keretei között adott koncertet a Csabagyönye Kulturális Központban.

D. G. M.

MTI Fotó

Nagyot fordult a világ az elmúlt egy év alatt Siklósi Örs (ének), Bruckner Bence (gitár), Kökényes Dániel (gitár), Veress Áron (dobok) és Schiszler Soma (basszusgitár) számára. Bandájuk, az AWS 2018-ban kitört a könnyűzene underground közegéből és meg többen megismerhették őket és zenéjüket, amikor megnyerték A Dal tavalyi kiadását, s képviselhették így Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. A modern metálzenekar Lisszabon után a rock- és metálműfajok egyik jeles fesztiválján a németországi Wacken Open Air-en is felléphetett.

Az áttörés hatalmas lendületet adott a bandának, azóta telt házas koncerteket adnak. Negyedik nagylemezüket, Fekete részem címmel például a sűrű fesztiválszezon alatt vették fel. Az új album a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségének (MAHASZ) listájának második helyén indított, ez is igazolja, hogy bár sokaknak vannak fenntartásaik az üvöltést korántsem mellőző stílus, illetve a sötét és feszült hangulatú dalok iránt, ugyanennyien rajonganak érte.

Az október 31-én rajtoló turné állomásainak zömén telt házas koncerteteket adtak, ráadásul nemcsak Magyarországon, a határon túl is (Nagyvárad, Kolozsvár és Marosvásárhely) megtekintheti őket a nagyérdemű. A csabai fellépés előtt pár nappal beszélgettünk Siklósi Örssel, az együttes énekesével.

– Jártatok már Békéscsabán?

– Mint zenekar, sajnos még nem, csak átutazóban voltunk párszor. A múlt nyáron viszont eltöltöttem egy hetet Gyulán, a Várfürdőben a kedvesemmel, az abszolút tetszett. A békéscsabai zenei életet sajnos még nem ismerjük, de nagyon várjuk már, hogy megismerjük a helyi közösséget.

– Tavaly ilyenkor még nem nagyon ismerte a zenekart az ország. Hogy képzeltétek el a jövőtöket akkor?

– Azért szerencsére underground szinten már jól ismert és jól működő zenekar voltunk, már akkor is tudtunk saját magunk turnézni az országban és szép létszámú közönséget meg tudtunk mozgatni. Az viszont igaz, hogy nem sikerült a „mainstream” körökbe betörni A Dal verseny megnyerése és az Eurovíziós Dalfesztiválon való szereplés előtt. Lépcsőfokról lépcsőfokra akartunk haladni, hogy egyre jobb koncerteket adhassunk és minél több emberrel ismertessük meg a zenénket. A célunk nem változott, csak most már nagyobb mértékekben gondolkodhatunk.

– Hogy éltétek meg a fordulatot, amit A Dal és az Euróvízió hozott meg? Milyen középpontban lenni, nagyobb közönség előtt játszani és egyre többször?

– Ezek olyan élmények voltak, melyek teljes mértékben eltértek azoktól, amiket bármikor máskor is megéltünk volna. Éppen ezért ezek nagyon szép pillanatok voltak, viszont okoztak sok nehézséget és nehezen feldolgozható perceket is okoztak. Az a nagy szerencsénk, hogy mi egy nagy közösség vagyunk, immáron legalább már 15 éve és egy zenekar vagyunk 12 éve, így ezeket is könnyen átvészeltük.

MTI Fotó

– Mi jelentett akadályt?

– A tudat, hogy több száz millió ember minket néz a TV-ben, stresszelésre sarkalja az embert. Ez vont maga után egy megfelelési kényszert és ez volt az, amit nem volt könnyű feldogozni. Ilyenkor az ember sokkal ingerlékenyebb, sértődékenyebb, de hála Istennek ezt úgy tudtuk túlélni, hogy megmaradt a barátságunk és folytatni a közös munkát.

– Miként fogtátok fel a lisszaboni lehetőséget? Jelenthetett ez tetőpontot is, elvégre egy nemzetközi megmérettetésen vehettetek részt, másrészt viszont ennek köszönhetően kerültetek be a köztudatba, így értelmezhető ez egy nagy kezdetnek is.

– A kezdetet számunkra mindig is a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium jelentette, itt alakultunk meg lassan 13 éve. Itt fogalmaztuk meg azt, hogy fokozatosan szeretnénk haladni. Csak annyi történt, hogy tavaly egyszerre nagyon sok lépcsőfokot léptünk át. Ezt is egy folyamat részének érzem, jobban meglendítette a zenekart és remélem, hogy ez a folyamat még jó sokáig kitart.

– Változtatta mindez a személyiségeteket?

– Ezt így mi saját magunkról nem tudjuk megállapítani, de nem kaptunk arról visszajelzést, hogy beképzelt semmirekellők lettünk – nevet.

– Egy megosztó zenei stílus került általatok közelebb a közhangulathoz. Érzel valami változást a metál megítélésében?

– Abban biztos vagyok, hogy sok olyan emberhez juttattuk el a stílusunkat, akik addig még nem is hallottak róla. Biztos, hogy egyre jobban a közbeszéd tárgyává vált a jelenség, hogy ott van egy srác a színpadon a hülye haverjaival és hörög. Szerintem azok az emberek, akik eddig sem hallgattak metált, ezek után sem fognak. Abban viszont már látok lehetőséget, hogy akik eddig is éreztek ingerenciát arra, hogy ilyenféle zenét hallgassanak, azok szívesebben hallgatnak bele a keményebb változatokba. Magyarán, felkeltettük a rockot kedvelők érdeklődését az általunk képviselt modern metálra. Azonban igazi tősgyökeres rapper srácokból sosem lesz metálos, de ez szerintem így is van rendjén, mindenkinek megvan a maga ízlése.

Viszlát nyár: a dal, amivel megnyerték A Dalt:

X/0: Az új nagylemez különleges című dala:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában