nyomdászat

2019.01.05. 15:20

A könyvpiac legszebb kötete volt az egykori Tevan-kiadvány

1948 karácsonyán adták ki Anatole France: Nyársforgató Jakab meséi című könyvét. A Tevan Amatőr sorozat záróköteteként megjelenő művet hetven éve a karácsonyi könyvpiac legszebb könyvének választották. Gécs Béla békéscsabai tipográfus több mint 30 évvel ezelőtt levélben kereste meg a Nyársforgató látványos, művészi illusztrációit készítő Hincz Gyulát, kérve a nevezetes könyv előkészítésének műhelymunkáiba való visszaemlékezésre.

Balázs Anett

A művész 1975. július 25-én kelt, kézzel írott, kétoldalas válaszlevélben emlékezett a szóban forgó kötet alkotómunkájáról, melyből többek között kiderült, Tevan Andor, Keleti Arthur fordító és Hincz Gyula hármasának közös együttműködése, szoros munkája eredményeképpen született meg a kiadvány.

„Tevan Andor többször járt fel Pestre konzíliumra Keletivel és velem. A színes alapdúcokat maga Tevan metszette ki s küldte el a betördelt mintákkal. A mű hibátlan egysége – nemcsak irányító, ellenőrző, tervező, hanem mint metsző, nyomdai – személyes munkája eredményeként született meg. Tevan egyben volt szellemi vezér, tipográfus, formaalkotó, kritikus, művész és munkakormányos” – olvashatók Hincz Gyula gondolatai a Gécs Bélának címzett levelében.

Gécs Béla a helyi nyomdászat múltjának kutatója, a Nyársforgató Jakab meséi című könyv történetét is ő tárta fel /Archív fotó: Imre György/

Gécs Béla hírportálunknak elmondta, a Tevan nyomda személyzete akkoriban 42 fő volt. Az öt kéziszedőt, három gépmestert, tíz berakónőt, három könyvkötőt, tíz női munkást és hat segédmunkást foglalkoztató üzem már főleg csomagolóanyag-nyomtatással foglalkozott. A zökkenőmentes termelés biztosítása mellett a Nyársforgató munkálataira kevesebb idő jutott, ezért egy esztendő kellett az elkészültéig. A könyv kéziszedését az eredeti, 18. századi matricáról öntött Didot antiqua betűkkel Ancsin János, Dencsi Sándor, Fercsik János, valamint idősebb Svecz András szedte és tördelte.

A kiadványt a Magyar Bibliofil Társaság az 1948-as év legszebb könyvének nyilvánította, dicsérő méltatások egész sora jelent meg róla a sajtóban. A legnagyobb elismerés Ortutay Gyula közoktatásügyi minisztertől érkezett, aki Pro Arte érdemérmet adományozott a Tevan nyomdának.

Gécs Béla úgy fogalmazott, a békéscsabai Tevan nyomda kiadói tevékenysége Tevan Andor irányításával nagymértékben hozzájárult, hogy a nyomdát bibliofil igényű sorozatok indításával a modern tipográfia egyik fontos hazai műhelyeként tartsák számon.

A gazdasági világválság miatt 1930-tól a nyomda könyvkiadói tevékenysége leállt, csomagolóanyagok készítésére álltak át. Az 1918-ban indított Tevan Amatőr sorozat kiadása 1944-ben szakadt meg, és a háború után munkaszolgálatból visszatért Tevan Andor élesztette fel újra. Ezt követően a Tevan nyomda csak kivételesen foglalkozott könyvkiadással. 1947 karácsonyára újból kiadta Heltai Gáspár Esopusát. Ezután kezdett hozzá Anatole France Nyársforgató Jakab meséi című művének nagyszabású előkészítő munkálataihoz.

A Nyársforgatóval véglegesen lezárult a könyvkiadói tevékenység, és fél év múlva a békéscsabai Tevan nyomda fél évszázados sikertörténete is, ekkor ugyanis államosították az intézményt.

A legjobb minőségre törekedtek

A Keleti Arthur által fordított műhöz Hincz Gyula mintegy 104 kitűnő kontúrrajzot készített, melyekhez Tevan a színes alapdúcokat maga véste és csiszolta linóleumba. Az illusztrációk fekete színű kliséit a budapesti Sokszorosító Kliségyár készítette. A nyomtatást Orvos András főgépmester irányításával Streit János és Kendra György magasnyomó gépmesterek végezték el csodálatos minőségben – árulta el a munkafolyamatok részleteit Gécs Béla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában