fejlesztés

2018.12.06. 21:13

Sikeres esztendőt zár a mezőhegyesi Ménesbirtok

Sikeres évet zárt a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Lázár János szerint. A kormánybiztos hangsúlyozta: modernizálják és átalakítják a szervezeti struktúrát, új belső szervezeti szabályok lépnek életbe és 15 milliárdos cégfejlesztésbe kezdenek.

– Összességében kijelenthetjük, hogy sikeres évet zárt a Ménesbirtok. 2018-ban a tervezett 5,5 milliárd forint árbevételhez képest 6 milliárd forint árbevétel keletkezett, melyből közel 400 millió forint eredményre számíthat a cég, ezt fejlesztésekre, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tevékenységekre költ a Ménesbirtok – fogalmazott Lázár János.

– Ami a 2019-es gazdasági terveinket illeti, modernizálunk és átalakítjuk a szervezeti struktúrát, új belső szervezeti szabályok lépnek életbe és 15 milliárdos cégfejlesztésbe kezdünk – mondta Lázár János.

Forrás: a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Facebook-oldala

Mint az a társaság Facebook-oldalán olvasható, jelenleg a cég több mint 500 munkavállalót foglalkoztat, 250 diákkal rendelkező szakközépiskolát üzemeltet, ösztöndíjat biztosítva a tanulóknak, és egy 440 fős lóállomány teljes fenntartási költségét fedezi. A szervezeti struktúra átalakul, 2019-ben munkavállalók 10%-os nettó béremelésre, a cafeteria bruttósított pénzbeni kifizetésére és 13. havi jövedelemre számíthatnak.

Első rendű projekt az ultramodern, robottechnológiás szarvasmarhatelep megépítése 1100 fős szarvasmarha állománnyal, így az első években évi 10 millió liter, később 12 millió liter tej előállítására lesz kapacitás. Az állammal együttműködve öntözésfejlesztés és korszerűsítés veszi kezdetét, mely által a jelenleg egyszerre öntözhető 2200 ha területet 4200 ha-ra fog nőni, és ezáltal a növénytermesztési ágazat jövedelmezőbb lesz, így a befektetés megtérül. Ehhez a beruházáshoz a szükséges engedélyekkel rendelkezik a cég és Románia is hozzájárult a Marosból történő vízkivételhez. Az így megtermelt vetőmag kezeléséhez egy 47 ezer tonna tárolókapacitással rendelkező ipartelepet is létesít a cég. A szakképző iskola fejlesztései közt szerepel egy univerzális tornacsarnok létrehozása.

A költségracionalizálás első lépéseként 2019-től a cég beruház a zöld technológiák létesítésébe a működéshez szükséges áram előállítására, napelemparkokat épít. Hamarosan elkezdődik a mezőhegyesi eredetű történelmi magyar lófajták: a nóniusz, gidrán, furioso-north star és a magyar sportló fajta teljes revitalizációja is. A Ménesbirtok szakemberei új tenyésztési programokat dolgoznak ki.

– Az értékmegőrzés is stratégiai cél, ezért elkezdjük a Ménesbirtok területén található műemléképületek restaurációját, átépítjük a szállodát, felújítjuk a ménes által használt teljes épületparkot – fogalmazott a kormánybiztos, aki legfontosabb céljai közt emelte ki az átláthatóság érdekében tett törekvéseit az állami vagyonnal való szigorú és jó gazdálkodás érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában