ünnepség

2018.12.07. 18:24

Kiskarácsonyi összejövetelt tartott a Békéscsabai Magyar–Finn Baráti Kör

A szokásoknak megfelelően házi készítésű étellel és itallal várták az érdeklődőket a Békéscsabai Magyar–Finn Baráti Kör tagjai, akik a hagyományos kiskarácsonyi összejövetelüket tartották pénteken a Csabagyöngye Kulturális Központban.

B. A.

A finomságokkal megtöltött ünnepi asztal mellett a jelenlévők meghallgatták az ez év augusztusában, Mikkeliben járt küldöttek élménybeszámolóját, valamint egy Finnországról szóló rövidfilmet is megtekinthettek.

Duray Miklósné több mint harminc éve tagja a körnek. Fotó: Imre György

Duray Zsuzsa (egykori és újult tagja a baráti körnek) elmondta, Mikkelibe kétévente járnak hazai küldöttek, illetve Békéscsaba testvérvárosából szintén kétévente érkeznek finn vendégek. Az észak-európai országban december 6-a a függetlenség napja, ezért ott a Mikulás szenteste viszi ki rénszarvasszánján az ajándékokat.

Megtudtuk, a finn karácsony hasonló a hazaihoz, azt leszámítva, hogy teljesen más az ünnepi étek. Mint kiderült, szenteste lazaclevest tálalnak fel, emellett a menü része a tejben főzött zabkása is, melybe egy szem mandulát tesznek, és akinek sikerül kilapátolnia a magvat, az nagy szerencsére számíthat az elkövetkezendő esztendőben.

Elhangzott, a hőmérséklet kicsit meredekebb az itthoninál, ott a -10 Celsius-fok a megszokott, de van, hogy a nulla alatti 25-ös számot is eléri a hőmérő higanyszála.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában