Díszítés

2018.12.23. 17:05

Idén a változatosság jellemzi az ünnepi dekorációt

Hevesi Krisztina lakberendező hírportálunk érdeklődésére elmondta, idén a karácsonyfadíszekre és az egyéb ünnepi dekorációkra – ahogyan ez az öltözködési divatra vagy a lakberendezés egészére is igaz – jellemző a változatosság.

V. E.

Négy nagyobb vonulat mégis kiemelhető a 2018-as stílusokból, melyek közül elsőként a német hagyományokon alapulót említette.

Ebben a nagyon díszes, főként piros, zöld és sötétbarna színek dominálnak figurákkal. Utóbbiakból egyaránt megtalálhatóak az állatosak, illetve a mikulást vagy angyalt ábrázolók is.

Az elegáns vonulat, az úgynevezett glamour stílus is kedvelt. Ez a fényűzés, a luxus megtestesítőjét, amely lehet visszafogott vagy szertelen, kifinomult vagy modern. Jellemzői a nemesebb anyagok, a csillámpor, a pasztellszínek, a nagyon színes, fémes gömbök és főként az üveghatás.

A szakember a vintage stílusról is szólt, melyet naturalistának is nevezett. Ennek sajátossága a régi, repedezett vagy ahhoz hasonlóan kezelt fa, amit például kötött dolgokkal vagy csipkével kombinálnak. Színei a bézsek, illetve a fehér, de a lényege, hogy világos legyen. Ez az irányzat pénztakarékosnak is mondható, hiszen belefér az is, hogy egy ajándékot postai csomagolópapírba teszünk, azt egy egyszerű madzaggal átkötve; ezen kívül pedig csak egy virágmintás üdvözlőkártya van rajta.

A modern stílus mellett az emberek egyre inkább visszatérnek a hagyományos díszítéshez is. Illusztráció: Shutterstock

Végül a nagyon színes stílust emelte ki, ami a jelenlegi nemzetközi trend, és a szivárvány összes színe megtalálható benne. Egy karácsonyfán például fentről lefelé sorban megtalálható a sárga, narancssárga, a piros a kék és a zöld gömb is.

Kifejtette, hogy manapság a kreativitás határtalan, és mindenki arra törekszik, hogy olyat csináljon, ami másnak nincs. Előjönnek a saját kezűleg – családoknál a gyerekekkel együtt – gyártott fenyődíszek és dekorációk, de sokan előveszik nosztalgiából a nagymamáiktól örökölt vagy az évtizedekkel korábban egy, számukra fontos személytől ajándékba kapott darabokat, melyeknek lényege, hogy emlékek fűződnek hozzá. Hevesi Krisztina hozzátette, örömmel tapasztalja, hogy a karácsony ismét egyre inkább a meghittségről szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában