ünnep

2018.12.15. 08:45

Hangolódjunk a karácsonyra zenével!

Közeleg a legszentebb családi ünnep, de van még idő beszerezni az ajándékokat, összeállítani a menüsort, esetleg jót tenni valakivel, akinek kevesebb juthat idén a fa alá. A karácsony közeledtével a dekorációkon és a süteménysütésen túl kedvenc dalainkkal hangolhatjuk rá magunkat az ünnepekre.

B. A.

Bizonyára sokaknak már a könyökén jön ki a Wham! – Last Christmas című slágere, vagy a James Lord Pierpoint által írt jó öreg Jingle Bells, amely egyike a világ legismertebb karácsonyi dalainak. De a külföldi zenék mellett folytathatnánk a sort jó néhány hazai szerzeménnyel is, amelyek az év utolsó pár napjában kapnak csak főszerepet és bár mindegyik közkedvelt melódia, ám az unalomig ismételt lejátszásuk miatt, az évek során egyre többet vesztenek a varázserejükből. Ezek azok a dalok, amelyeket az év végi időszakban egyszer biztos, hogy meghallhatunk a rádióból vagy éppen valamelyik bevásárlóközpont üzletéből „kiáradva”.

Illusztráció: Shutterstock

Ha valaki azonban saját maga szeretne gondoskodni a neki tetsző karácsonyi slágerekről, azoknak jó hír, hogy létezik egy ingyenesen is használható, kereskedelmi zenestreamelő szolgáltatás, ami másolásvédelemmel ellátott tartalmakat tesz elérhetővé a nagyobb lemezkiadók közreműködésével. A zenék böngészésére lehetőség van zeneszerző, album, lemezkiadó, műfaj és lejátszási lista alapján is. A keresőbe elég csak beírnunk a christmas szót és akár többórányi karácsonyi melódiát hallgathatunk végig a legjobb zenei minőségben.

Az Artisjus évek óta kiadja a negyedévre vetített YouTube-toplistákat a magyar előadók dalaiból, és pár éve az ünnepi időszakot is külön vizsgálják. Az egyik ilyen decemberi 50-es listából kiderül, nem állunk túl jól magyar karácsonyi dalok terén. Ha nem csak a magyar számokat nézzük, akkor már évek óta változatlan a helyzet: Mariah Carey 1994-es slágerét hallgatják a legtöbben karácsony körül itthon (is).

Az egyik ilyen listát alapul véve kiderül, hogy a hazai karácsonyi dalok legnépszerűbbike a mintegy tíz éve nem aktív TNT zenekar Fehér karácsony című száma. A második versenyző, Josh és Jutta Szép karácsonya szintén a 2000-es évekből maradt ránk, és amelyet 2016. decemberben 1 millió 128 ezer 282-en töltöttek le a YouTube csatornájáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában