ünnepi készülődés

2018.12.18. 19:55

Egyedi és különleges a saját kezűleg készített ajándék

Vannak, akik vásárolnak, míg mások saját kezűleg készítik el szeretteiknek a karácsonyi ajándékot. Sokak meggyőződése, hogy ha igazán különleges meglepetést szeretnénk adni, akkor azt érdemes saját munkával, egyedileg létrehozni. Ez talán a legszemélyesebb, és nem mellesleg az ajándék értékét is növeli.

Busi Ottó

A népi kézművesség valamennyi műfaja alkalmas az egyedi ajándéktárgyak elkészítésére, így aztán, aki érez magában akár csak egy csöppnyi kreativitást is, annak mindenképp érdemes belevágni az ajándékkészítésbe.

Pál Miklósné, a Népművé­szeti Egyesület elnöke szerint könnyen el lehet készíteni gyöngyfűzéssel egy karkötőt vagy egy nyakláncot, sőt, ha valaki ismeri vagy utánanéz a tájegységek jellemzőinek, akkor az ajándékozó akár egy népművészeti alkotást is létrehozhat, ami így emellett használati tárgyként ugyancsak funkcionálhat.

Illusztráció: Shutterstock

Elmondása szerint, akár táskát is készíthetünk, ezt a legkülönfélébb anyagokból lehet létrehozni, nemezeléssel például, vagy szövéssel kis táskát vagy pénztárcát ugyancsak lehet csinálni. Ezek pedig szintén kiváló ajándékok lehetnek, sőt, mivel ezek színei könnyen alakíthatók, akár a fiatalabb korosztály számára is nagyszerű meglepetéssel szolgálhat. Kis bőrcipőket vagy pénztárcákat is varrhatunk, ezekhez ugyan minimális szerszám szükséges, de egy alap díszítettségű kis pénztárca bárki által elkészíthető, a népművészek szerint.

És bár a mézeskalács alapvetően egy élelmiszer, de mégis jól kapcsolódik a karácsonyhoz. Könnyedén lehet egy sima kis mézeskalácsot kisütni, akár egy darabot vagy egy kosárkányit is, amelyben több mézeskalács van, a legkülönfélébb formákkal. A kalácsokat többféle díszítésekkel lehet színesebbé, élettel telibbé tenni, akinek pedig a színes cukormáz elkészítése okozna nehézséget, az ma már a legtöbb üzletben kifestőceruzához hasonló mázakat kaphat, melyekkel gyerekjáték a kisütött kalácskák díszítése.

Lehet készíteni egy szép adventi koszorút is, ami az ünnepekhez tartozik, ez is egyedi ajándék lehet. De a terítők is kiváló ajándékok, ilyenkor szeretjük feldíszíteni a lakásunkat. Karácsonyi terítőket varrhatunk, ezek is többféle anyagból készülhetnek, melyeket díszíthetünk csipkével, hímzéssel is. És végezetül ott a fa, mint ősi alapanyag, fafaragással szép tárgyakat hozhatunk létre, a kezdők megpróbálkozhatnak egy gyertya- vagy egy mécsestartóval, ez szintén illik az ünnepi hangulathoz.

A népművészek elmondása alapján, aki szeretne egyedi ajándékot adni, de bizonytalan magában, az a legtöbb településen elérhet olyan népművészeti egyesületeket, köröket, ahol szívesen segítenek neki az alapok elsajátításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában