beszámoló

2018.12.20. 06:50

Dr. Becsei László: a központi kórház idén előrelépett

A szép hagyományról és az ünnepre hangolódásról beszélt a Békés Megyei Központi Kórház hétfői karácsonyi ünnepségén dr. Becsei László főigazgató főorvos. Beszámolójából kiderült, 2018-at a pályázatok és fejlesztések évének írná le, melynek végéhez közeledve békés, áldott ünnepeket kíván mindenkinek.

Vásári Erzsébet

Dr. Becsei László köszöntőbeszédében elhangzott, nagyon szép hagyomány az, miszerint minden évben más-más osztály szervezi meg a központi kórház karácsonyi ünnepségét, ahol a dolgozók kollégáik gyermekeinek műsorait hallgathatják meg. Öröm számára, hogy az elmúlt két évben – a békéscsabai és a gyulai intézmények összevonása óta – eseményükön egyre többen vesznek részt, és ezáltal a legtöbbször tudományos rendezvényeknek és konferenciáknak helyet adó Árvay Termüket egy délután erejéig meghitt, bensőséges hangulat járja át.

A főigazgató főorvos lapunknak a 2018-as esztendőjüket értékelve elmondta, idén Semmelweis-emlékévet tudhatnak maguk mögött, és ennek apropójából minden tevékenységüket igyekeztek e köré vagy ennek keretein belül megszervezni. Ilyen szellemben tartottak meg számos megemlékezést, tudományos ülést, illetve az ápolók nemzetközi napját és a magyar ápolók napját is. Beszámolt továbbá arról, hogy az év egy előrehozott fizetésemeléssel kezdődhetett, melyben a novemberi nyolcszázalékos szakdolgozói béremelést állt módjukban már az első hónapokban beütemezni.

Beszámolója szerint a fentieken túl számtalan olyan napi történés volt, ami előrébb vitte az intézmény működését. Rengeteg pályázati lehetőség nyílt meg a kórház előtt, illetve akadtak olyanok is, melyek az előző évekből tolódtak 2018-ra, és idén valósulhattak meg. Elsőként a több lábon álló stratégiai beadványokra tért ki, melyeket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ hirdetett meg, és intézményük is részesülhetett belőlük. Ennek jóvoltából jutottak hozzá ápolást segítő-, illetve patológai és kórbonctani ellátást megkönnyítő eszközökhöz. Ezeken kívül mindkét tagintézményük – szintén központi forrásból – az egynapos sebészeti ellátás fejlesztése érdekében több mint 300 millió forint értékben kapott segédeszközöket.

Dr. Becsei László a következőkben az orvos- és nővérszállók fejlesztésével kapcsolatos központi programot említette, amelyben három helyszínen is eredményt érhettek el idén. Ennek keretében a gyulai Mágocsi úti nővérszálló, a Kálvin utcai és a Dózsa György úti orvos-, nővérszállók is megújulhatnak több mint 400 millió forintból. Utóbbinak jelenleg a tervezési folyamatai zajlanak, melyek után 2019 elején elindulhatnak a felújítások. Önálló pályázataikról elmondta, több európai uniós beadványt is írtak, melyeknek az értékelése még folyamatban van.

Hozzátette, idén nyerték el a skill-laborok fejlesztésére meghirdetett tendert, amiben az egészségügyi tevékenységhez kapcsolódó oktatást tudják majd végezni békéscsabai tagintézményükben. A jövőben ezáltal képzéseket, illetve továbbképzéseket szervezhetnek szakképző iskolák és kórházi dolgozók számára, valamint az egészségügyön kívülre terjeszkedve elsősegélynyújtó-tanfolyamokat indíthatnak intézményeknek és különböző szervezeteknek.

Másik fontos pályázatukról beszámolva elmondta, lényege a betegbiztonság, és a stratégiaihoz hasonlóan több lábon áll. Egyrészt aktuális a Semmelweis-év kapcsán, másrészt előrelépést jelent a kórházi és egyéb fertőzések vonatkozásában. Utóbbival kapcsolatban kifejtette, általános jelenségnek számít a világban, ezért a bakteriális kórságok gyógyítása helyett inkább azok megelőzésére fektetnék a hangsúlyt.

Dr. Becsei László végül az éppen kipróbálás alatt álló új betegazonosító rendszerükről beszélt, amelynek során a kórházban felvételre kerülő betegek karszalagot kapnak, és egy leolvasó segítségével az adminisztrációs rendszer a medikai rendszerrel közvetlen kapcsolatot tud teremteni. Ezáltal az adatfelvétel ideje csökken, az ellátás folyamata könnyebben végigkísérhető lesz, és mindenekelőtt nő a betegbiztonság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában